huis

Wonen in een huurwoning

Bijna dagelijks krijg ik berichten van vrienden die (samen) een huis kopen. En dit is echt niet overdreven. Ergens word ik er onrustig van: moeten wij ook gaan kopen? Wij wonen namelijk doodgewoon in een (vrije sector) huurwoning.

Vriendjelief en ik zijn nu ruim 3,5 jaar samen. Na ongeveer een jaar kwam hij bij mij wonen in mijn kleine Amsterdamse appartementje terwijl zijn kleine Amsterdamse appartementje (legaal) werd onderverhuurd. Na ruim een jaar besloten we dat we een groter huis wilden voor een betaalbare prijs. Wij zijn dus buiten Amsterdam gaan wonen in een ruime eengezinswoning van 120 m2 met een tuin.

Vast contract

Waarom zijn we niet gaan kopen? Toen we hierheen verhuisden hadden wij allebei geen vast contract en dat is wel wat we in ieder geval willen bij een koopwoning. Een intentieverklaring is voor ons niet voldoende, helemaal niet in de zorgsector waar we allebei werken. Daar verandert zoveel! Als je baan op de tocht staat heb je al de normale zorgen, dus de zorgen van het niet meer kunnen betalen van een hypotheek wilden wij er niet bij hebben. Sinds juli 2015 heb ik een vast contract wat de kooponrust ook weer wat heeft aangewakkerd.

Extra service

Op zich is het heel lekker om gewoon een servicecenter te kunnen bellen als er iets gemaakt of onderhouden moet worden. Het is fijn om te weten dat de verhuurder daar een plicht in heeft. Het stelt dus gerust, maar het scheelt ook geld. Met een eigen huis draai je zelf voor al die (onverwachtse) kosten op.

Emigreren

Vriendlief en ik hebben beiden ook nog ergens de droom om in het buitenland te gaan wonen. Op het moment dat je dat besluit hebt genomen wil je ook gewoon weg kunnen en niet nog met de zorgen zitten van je huis wat je nog kwijt moet raken. Als je wil emigreren zijn er al genoeg dingen die geregeld moeten worden.

Bloed, zweet en tranen

We wonen nog niet zo lang in dit huis en de verhuizing was een rib uit ons lijf. Dus tsja, dat willen we er ook nog een beetje uithalen en kunnen genieten in dit huis. We hebben hard moeten werken, omdat het volledige huis gestript was. Zelfs de trap was volledig kaal en moest geschuurd en gelakt worden. Toen we hier gingen wonen werd er ook gesproken over de mogelijkheid dat deze woningen in de toekomst in de verkoop kunnen gaan. Dat zou lekker makkelijk zijn. Als we zouden willen kopen.

Op zich is het natuurlijk wel echt een goede investering: een huis. Qua maandelijkse kosten scheelt het vaak niet veel met de kosten van een huurwoning. Je houdt er alleen aan het einde ook echt iets aan over wat dan gewoon van jou is. Je kan ook helemaal zelf bepalen wat je met je koopwoning doet en hoeft je niet te houden aan de regels van een verhuurder. Je zal daarom ook sneller iets wat je niet echt mooi vind aanpakken. Wij zitten nu met een keukenblok wat niet zo mooi is, maar op eigen kosten de kastjes vervangen en dat dan kwijt zijn aan de woningcorporatie, nee dat nou ook weer niet.

Tsja, voorlopig blijven we gewoon nog hier wonen, maar in de toekomst gaan we misschien toch kopen.

Woon jij in een koop- of huurwoning?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

13 gedachten over “Wonen in een huurwoning”

 1. In de Liebster Award die ik nog wel door heb gegeven had of heb ik de vraag staan koop of huurhuis, de antwoorden verbaasden mij ontzettend, bijna iedereen ging voor koop. Ik dus niet, hier ga ik zelf ook nog over schrijven, het waarom niet.

  Wat jij zegt namelijk, dan heb je iets van jezelf, is dat wel zo? Ik heb gezien, het ene paar dat in onze familie wat wel een koophuis had, is direct verkocht nadat zij beiden waren overleden, goed er is dan een potje geld wat verdeeld kan worden, waarvan het meeste weer naar de belastingdienst gaat, want alle kinderen hadden hun eigen koop of droomhuis alweer en niemand wilde het huis hebben. Dus die zin, later voor de kinderen…. vind ik al onzin.

  En daarbij, ik heb vrienden met een koophuis en precies wat je zegt, dan wonen zij er al jaren, en dan gaat de ventilatie raar doen, de riolen etc afvoer werkt niet meer, en dan moeten ze iemand bellen, dat is iets waar ik alleen maar voor hoef te bellen, zover, heb ik een nieuwe keuken gekregen omdat het oude blok op instorten stond en ja ik ben eerste bewoonster van dit pand… nieuw opgeleverd ooit. Ik heb net een nieuwe badkamervloer gekregen, nul kosten, als mijn riool even niet lekker zit, staan ze binnen 24 uur op de stoep. Ik heb al een keer kinderen gehad of volwassenen die serieus dus een gat in mijn keukenraam hadden gegooid met stenen, waarom is mij nog altijd een vraag, even bellen en 3 dagen later heb ik gezien hoe ze hier dus een heel nieuw raam kwamen plaatsen. nul kosten.

  Ventilatie systeem, eens in de zoveel jaar krijg ik een brief waarin staat, in die tijd op die datum komen wij alles even nakijken en schoonmaken…. als u niet kunt, kunt u een andere afspraak maken. En ga zo maar door, de schilders komen dan en dan in de straat schilderen, u hoeft niet/wel thuis te zijn omdat we buiten aan de gang zijn. En ga zo maar door, echt hoor…

  Ik heb geleerd, een koophuis is misschien vermogen, en de hypotheek kan lager zijn dan huur, maar je moet wel!!!! Zelfs sparen om dit alles dus bij te kunnen houden, jaar na jaar weer, wil je ooit weg en verkopen moet je huis wel in zeer goede staat zijn, nee dank U. 😉

  X

  1. Ik vind het wel grappig dat je zo pro huren bent. Volgens mij ken ik echt weinig mensen die dit zo zien. Dat het uiteindelijk van jezelf is blijft inderdaad discutabel. Volgens mij pluk je daar pas echt de vruchten van als je op jonge leeftijd koopt en in 30 jaar aflost ofzo. Met een eigen woning ben je nooit klaar en daar moet je inderdaad voor blijven sparen ja.

   1. Ja, dat is ook hoe ik dan opgegroeid ben eigenlijk, zoals ik al zei, mijn hele familie is van het huren, zij hebben altijd gezien dat je er echt goed voor moet sparen etc, en diegenen met koophuis die ik ken, jee… ken een echtpaar die amper iets doet aan het huis, he tis 16 jaar oud ongeveer nu of 17, en houtrot op zolder en er niets aan doen? De vakanties zijn belangrijker twee keer per jaar, en dan denk ik echt, verkoop en ga huren, hahaha

  2. Het geldpotje dat de kinderen overhielden van de verkoop van het huis dat ze geërfd hebben is toch altijd mooi meegenomen? Zelfs na aftrek van de belasting. Dus hoe kan dat nou onzinnig zijn?

 2. Op mijn leeftijd vind ik huren niet meer dan normaal. Ik heb ook mensen van mn leeftijd om me heen die hun eerste huis willen kopen.. ik snap dat niet. Vooral al het om je eerste huis gaat. Wil je niet eerst wennen aan wonen en dan zien wat voor woongemakken je prettig vind? Beetje absurd.

  Daarnaast ben ik het met je eens dat huren zo z’n voordelen heeft. Ik heb nu een aantal keer meegemaakt dat huizen gekocht zijn en voor een lagere prijs verkocht (verlies dus) en ook wel dat een huis niet verkocht kon worden. Het is dan wel van jezelf, mits je er echt lang woont (gebeurt dat nog wel?), maar je zit er dus ook aan vast als je weg wilt en het niet verkoopbaar blijkt te zijn. Niet te spreken over de schulden die dan overblijven.

  Dus met zicht op je plan om naar buitenland te vertrekken snap ik heel goed dat je in een huurwoning zit. Ik denk dat de idealen die veel geroepen worden een luxe probleem is.

  1. Ja goede vraag die je daar stelt. Volgens mij komt het nog zelden voor dat deze generatie de rest van hun leven in hetzelfde huis blijven wonen. Men koopt tegenwoordig een huis met het idee dat het over een aantal jaar wel weer verkocht kan worden. En dan kloppen een hoop voordelen niet meer.

 3. De keuze om te bouwen (dus ook kopen) was er eigenlijk heel snel. Net omwille van de reden die jij aangeeft: op het einde van de rit is dit van ons. Een investering voor de toekomst.
  Het feit dat wij echt een uniek huis wilden omwille van materialen, stijl, … (vandaag talloze keren gehoord) wakkerde de bouwdrang alleen maar aan. Wat telt is dat jullie tevreden zijn met de keuze die jullie gemaakt hebben. Wij hadden ook al jaren eerder kunnen samenwonen in een huurwoning, maar hebben ervoor gekozen om enkele jaren op de tanden te bijten en samen bij mijn ouders in te wonen.

  1. Ja jullie laten weer een huis bouwen. Dat is nog een stapje verder. Niet alleen kopen ,maar ook ontwerpen en indelen. Wij zouden echt nooit meer (samen) bij onze ouders kunnen wonen haha. Maar ik ben ook een stukje ouder volgens mij en mijn vriend nog 10 jaar ouder! Ik moet er niet aan denken hihi.

 4. Ik begrijp de meeste punten die je noemt om voor huren te kiezen heel goed. Alleen punt 1 niet. De huur moet je immers ook gewoon blijven betalen, ook al heb je geen vast contract, of zelfs geen baan. Mijn vriend en ik hebben een paar jaar geleden een huis gekocht en hebben bewust gekozen om niet voor een maximale hypotheek te gaan. Door wat minder te lenen kunnen we die hypotheek ook op één salaris dragen mocht dat nodig zijn.

  Een belangrijke reden voor ons om te kopen was dat het heel moeilijk is (in mijn regio) om een leuke, betaalbare eengezinswoning te vinden in de huursector. In de koopsector was er veel meer keus. We hebben gekozen voor een redelijk nieuw huis waardoor de kosten voor onderhoud ook minimaal zullen zijn. Midden in de crisis was de prijs van de woning (en de hypotheekrente) op een heel laag punt, dus bij een eventuele verkoop verwachten we ook geen verlies te draaien. Al met al, kopen kan dus ook een hele goeie deal zijn! Belangrijk is te kijken naar jouw eigen situatie en de mogelijkheden die er op dat moment zijn.

  1. Punt 1 gaat er meer om dat ik van huiseigenaren vaak hoor dat als er onzekerheid over hun baan is dat er extra stress bij komt kijken over het kunnen betalen van je hypotheek. Als ik mijn huur niet meer kan betalen, verlaat ik het huis op zoek naar een goedkopere woning. Met een koopwoning kan je niet zomaar opzeggen. Daar komt een hoop bij kijken als je weg wil/moet en dan kunnen schulden snel oplopen. Als wij zouden kopen zou het ook op 1 salaris zijn, maar dan of met in ieder geval 1 vast contract of een werksector die net iets stabieler is dan de zorg waar wij in werken.

 5. Wij wonen in een koopwoning, maar ik zie zeker de voordelen van een huurwoning. Een huurwoning lijkt me vrijer voelen. Je kunt veel makkelijker ergens anders gaan wonen bijvoorbeeld.

  En je hebt minder zorgen omdat je bij onderhoud en zo gewoon naar de woningbouwvereniging kunt bellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *