wit is ook een kleur

Wit is ook een kleur

De documentaire Wit is ook een kleur van Sunny Bergman kwam inmiddels al enkele weken geleden uit. Toch kies ik ervoor om er nu pas wat over te schrijven. Niet omdat ik achter de feiten aanloop, maar omdat er zoveel mensen zijn die toen zeiden: ik wil die docu ook zien. Zoals dat vaak gaat is een groot deel daar nog niet aan toegekomen. Het is weggezakt.

Sunny Bergman lanceerde een nieuwe documentaire genaamd: Wit is ook een kleur. Wetend dat ik niet de doelgroep ben, was ik toch nieuwsgierig. Hoe had ze dit weergegeven, op zo een manier dat de doelgroep over dit onderwerp zou gaan nadenken?

Ik ben helaas bang dat de meeste mensen die naar dit soort documentaires kijkt, de mensen zijn die het onderwerp racisme al een belangrijk iets vinden. Ik vrees dat het de mensen zijn die al iets van bewustwording hebben aangaande deze kwestie. Wat mij persoonlijk erg is bijgebleven is het stukje van de racial awareness training waarbij er steeds een stap naar voren moest worden gedaan bij herkenning en een stap naar achteren als dat niet zo was. De uitkomst van dat experiment verbaasde mij niets, want dit zijn dingen die ik meemaak en waar ik mij dus al bewust van ben. Er werd een stelling neergelegd die gaat over de wetenschap dat wanneer je een tijdschrift openslaat of de televisie aanzet je zeker weet dat je daar op een positieve manier mensen zult zien die op jou lijken. Nee, dat is dus helemaal niet aan de hand in Nederland. Allereerst moet ik als gekleurde vrouw met kroeshaar goed zoeken om in de media mensen te zien die op mij lijken. Van dat kleine percentage is het ook nog maar een klein deel dat op een positieve manier in beeld wordt gebracht. Hier in Suriname is dat zo anders en ook heel fijn om te merken dat het zo is. In de media zie ik vooral gekleurde mensen voorbij komen, helaas ook weinig met kroeshaar, maar het is al zo prettig om zoveel mensen met mijn huidskleur te zien zonder dat ik daar moeite voor hoef te doen. Soms heb je bijna niet door wat een gemis dat is als je omgeving heel anders is. Het voelt als erkenning, het voelt als waardering.

Ik vond trouwens ook het begin van de documentaire zo to the point. Al die vragen die je als gekleurd persoon continu moet beantwoorden of over moet nadenken. Maar wanneer die vragen aan een wit persoon worden gesteld is het opeens raar. Waarom zou je daarover nadenken? Precies, omdat wit ook een kleur is.

Als je ook nog niet hebt gekeken, vooral wel doen.

http://www.npo.nl/2doc-wit-is-ook-een-kleur/18-12-2016/VPWON_1257605

Ook het volledige beeldmateriaal van de racial awareness training is de moeite waard om te zien.

http://www.vpro.nl/programmas/2doc/2016/wit-experiment.html

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

3 gedachten over “Wit is ook een kleur”

  1. Ik heb het gezien, maar het was al even geleden, tot je over die streep begon en awareness, ja die was indrukwekkend, en al ben ik een halve… toch… ik heb er ook weinig last van, omdat ik toch meer blank ben geworden als product van een donker indo met hollandse moeder, eigenlijk heel gek…

    X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *