weiland

Wereldkankerdag

Vandaag besteed ik aandacht aan een wat serieuzer onderwerp. Vandaag is het namelijk Wereldkankerdag. Omdat deze nare ziekte iets is waar iedereen wel eens (op afstand) mee te maken heeft gehad, wil ik daarom ook even extra stil staan bij deze dag.

Vier februari, Wereldkankerdag, is door de Union for International Cancer Control (UICC) uitgeroepen tot bewustwordingsdag. De UICC is de internationale organisatie voor kankerbestrijding. Wereldkankerdag is een internationale dag waarop mensen in de hele wereld stilstaan bij kanker. Het is bedoeld om bewustzijn rondom kanker te vergroten, maar ook om preventie, detectie en behandeling aan te moedigen. Daarnaast uiteraard ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker te benadrukken. Meer informatie hierover kan je vinden op www.wereldkankerdag.nl.

Reden om hier vandaag bij stil te staan is, omdat ook ik zijdelings te maken heb gehad met deze meedogenloze ziekte. Op de een of andere manier lijkt het steeds vaker voor te komen en dat vind ik een beangstigend idee. Eerder schreef ik natuurlijk al over mijn eigen ervaringen met het baarmoederhalskankeronderzoek. Een paar jaar geleden bleek een oud-studiegenootje plotseling kanker te hebben. Tijdens en vlak na mijn studie ging ik toch wel regelmatig met deze persoon om, dus het was erg schrikken om dat nieuws te krijgen. Er werd heel snel gehandeld vanuit de medische wereld en het is een hele tijd heel onduidelijk geweest hoe het zich zou ontwikkelen. Het ging om een jong persoon, nog geen 30 jaar oud. Inmiddels is deze persoon gelukkig al een tijdje ‘schoon’ verklaard. Maar ook daarna blijft zoiets nog een groot onderdeel van je leven. De persoon is single en kreeg bij het daten bijvoorbeeld met kwesties te maken als: wanneer zeg ik wat precies tegen de ander? Je wil er toch eerlijk over zijn en moet altijd rekening houden met de mogelijkheid dat het terugkomt.

Toen nog niet zo lang geleden een bijzondere collega van een andere afdeling plotseling overleed en een gezin achterliet, maanden nadat bij deze persoon kanker werd ontdekt, had ik het erover met mijn leidinggevende. Mijn leidinggevende is 60+ en vertelde dat dit de derde persoon was waarvan hij in het halfjaar daarvoor te horen kreeg dat de persoon kanker had en een paar maanden later overleed. Alle personen waren jonger dan 50 jaar. Binnen een paar maanden nadat het ontdekt werd! En ook nog op jonge leeftijd. Ik vond dat heel heftig om te horen.

Het voelt alsof je er zo weinig tegen kan doen. Vaak zijn er niet eens echt duidelijke aanwijzingen dat iemand ziek is. Ik ben daarom dankbaar dat er zoveel organisaties bezig zijn met het ontwikkelen van activiteiten op het gebied van kanker. En daarom vind ik het ook belangrijk om op zijn minst één keer per jaar extra stil te staan bij deze nare ziekte en de gevolgen ervan. Mijn gedachten gaan uit naar iedereen die weleens met deze ziekte te maken hebben gehad.

Had jij al eens eerder van Wereldkankerdag gehoord?

Ik hou jullie (dagelijks) op de hoogte!

Elaintje

2 gedachten over “Wereldkankerdag”

  1. Nee ik had nog nooit van deze dag gehoord. En hoewel ik het idee heb dat iedereen wel te maken heeft gehad met een bekende met kanker kan er natuurlijk nooit te veel bewustwording zijn!

  2. Nee deze dag is nieuw voor mij. Ik heb in mijn omgeving en directe omgeving mensen verloren aan kanker. De eerste vraag die in mij opkomt als er iemand kanker heeft is ‘is het te genezen of kun je alleen het leven verlengen door behandelingen?’.

    Het is en blijft verschrikkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *