Waarom ik blij ben om niet meer in Amsterdam te wonen

amsterdam

Bijna 31 jaar woonde ik in Amsterdam. Mijn stad, mooie stad. De stad waar altijd van alles te doen is. De stad met die heerlijke sfeer. De stad waar niets te gek is.  De stad waar ik van hou. En toch besloot ik ruim een jaar geleden om te verhuizen naar een kleinere stad in de buurt van Amsterdam. Waarom?

Groter huis

Samen met vriendjelief woonde ik in een appartement in Amsterdam-West. We hadden ongeveer 45 vierkante meter met een balkon en woonden op drie hoog. Op zich een prima huisje met een balkon op het Westen. Daar hou ik van, want ik hou van avondzon. Toch werd ons huis een beetje krapjes. Je kon niet met meer dan twee mensen in de gang staan en tijdens het toiletteren zat ik met mijn knieën tegen de wc-deur aan. We gingen (ook met het oog op de toekomst) op zoek naar iets groters.  Aanvankelijk in Amsterdam, maar de meeste huizen in Amsterdam zijn gewoon niet zo groot. En nee, we wilden niet in het centrum wonen, juist niet. Maar ook in de buitenwijken kwamen we niet aan onze trekken. Langzaamaan stelden we ons open voor een huis buiten onze hoofdstad. Er ging een wereld voor ons open. We vonden een huis van 118 vierkante meter! Bestaan die überhaupt in Amsterdam? Duh, natuurlijk bestaan die ook in Amsterdam, maar het is flink zoeken. En als je er een gevonden hebt, loop je tegen het volgende probleem aan.

 

Betaalbaar huis

Uiteraard zijn er in Amsterdam ook grotere woningen te vinden. Kijk maar eens naar die mooie huizen op de grachten. Prachtige huizen. Wie wil daar nou niet wonen? Inderdaad, maar wij kunnen dat absoluut niet betalen. Nou zijn wij geen arme sloebers, maar voor de prijs waar wij nu een drie verdiepingen tellende woning hebben gevonden, zouden we in Amsterdam een iets groter appartement kunnen hebben dan we hadden. Zeg maar iets van 60 vierkante meter. Dat is dus de helft van de oppervlakte die we nu hebben. Waarom zouden we dat doen? Geen arme sloebers, maar ook geen dieven van onze eigen portemonnee!

 

Een tuin

Bij mijn huis wil ik altijd graag een buitenruimte. Zo hadden we bij ons vorige huis een balkonnetje waar we lekker op konden zitten met mooi weer. Ook onze katten waren erg blij met het balkon. Vanwege de hoogte hadden we er wel een net omheen gespannen, omdat we niet het risico wilden lopen dat we een van onze katten (gewond) uit de binnentuin moesten vissen. Als echte Amsterdammer had ik nauwelijks ervaring met het fenomeen tuin. Nu hebben we er twee, een voor- en een achtertuin. En het zijn nog ruime tuintjes ook. Wat een luxe! Zo kon ik er ook mijn eigen moestuin in beginnen en zijn onze katten er in de zomer niet weg te slaan.

 

Meer groen

Ikzelf ben in een buitenwijk van Amsterdam opgegroeid. Daar waar bomen en gras naast huizen en gebouwen nog onderdeel zijn van de inrichting van de omgeving. Nu we ergens wonen waar groen en natuur zo vanzelfsprekend is, kom ik erachter dat ik eigenlijk heel erg van de natuur kan genieten. Wie had dat ooit gedacht van dat stadse meisje? Soms ga ik gewoon een stukje fietsen of wandelen in bosrijk gebied wat hier dus vijf minuten vandaan is. En zelfs beestjes ga ik steeds meer waarderen, ook al blijf ik spinnen toch echt wel vies vinden.

natuur

 

Meer rust

Ik merk aan mezelf dat ik veel meer rust in mijn lijf heb nu ik niet meer in Amsterdam woon. Er zijn daar continu zoveel prikkels. Toen ik er woonde merkte ik daar niets van, maar juist omdat er altijd iets te doen is voelde ik ergens ook steeds de onrust om misschien toch nog even een drankje te doen ofzo. Ik geniet nog ontzettend als ik in Amsterdam ben, maar nog meer als ik er weer uit ben. Dan kom ik weer in de rust terecht. En daar geniet ik van.

 

Prettiger winkelen

In Amsterdam is het altijd zo druk. Waar je ook winkelt. Hier lopen ook aardig wat mensen, want we hebben een goed centrum met bekende grote ketens, maar druk kan ik het niet noemen. Ik sta nergens mijn kostbare tijd te verdoen met in de rij staan. Vorig jaar kocht ik een mobiele telefoon voor mijn moeder bij de Mediamarkt. In Amsterdam was ik gewend dat ik dan eerst in een rij moest staan om een medewerker te vragen of hij de telefoon vanachter het afgesloten glas kon pakken. In mijn huidige woonplaats vroeg ik een medewerker naar de telefoon en hij zei: “Ja hoor, die kunt u daar pakken”. Wat, gewoon helemaal zelf pakken zonder beveiliging??? Ja, dat kende ik dus gewoon niet.

 

Ondernemender

Als je in Amsterdam woont, ben je altijd al vlakbij the place to be. Je stapt op je fiets en je bent er. Nu we buiten Amsterdam wonen, merk ik dat ik meer reis, sowieso omdat hier ook weer niet heel veel te beleven valt. Maar als je gewend bent om te reizen, doe je het ook makkelijker. Naar Amsterdam reizen vind ik echt zo een kleine afstand. Binnen een half uur ben ik er. Voor mij is dat inmiddels niets. Voor mijn vrienden in Amsterdam is het echt een hele stap om die dertig minuten naar mij toe te reizen. Ze zijn het gewoon niet gewend. Ik pak tegenwoordig sneller de trein naar alle hoeken van het land en kom daardoor ook op meer plekken dan toen ik in Amsterdam woonde.

Terwijl ik dit schrijf bedenk ik mij echt nog zoveel meer redenen, maar dan wordt het wel een erg lang artikel. Misschien schrijf ik nog een keer een vervolg.

Woon jij in een grote stad? En wat vind je daar fijn aan of juist niet?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

 

21 gedachten over “Waarom ik blij ben om niet meer in Amsterdam te wonen”

 1. Wat leuk om dit te lezen! Heel vaak lees je over dat mensen naar Amsterdam verhuizen en dat dat het helemaal is voor ze. Leuk om te zien dat er ook andere kanten zijn. Dat van het reizen klinkt trouwens heel erg bekend.. Ik woon zelf in het noorden van het land en vrienden uit Amsterdam vinden dat vaak zo ver weg, terwijl het van mijn kant naar Amsterdam natuurlijk even ver is. 😛

  1. Ja heel herkenbaar. Toen ik in Amsterdam woonde kwam ik, net als de meeste Amsterdammers nauwelijks buiten Amsterdam. Want: in Amsterdam heb je toch alles al? Nu zie ik ook meer de charme in van andere steden. En natuurlijk vind ik Amsterdam ook nog steeds heerlijk hoor!

 2. Ik zag de titel van dit blogbericht op het blog van La Nesrin en ik dacht: Dit moet ik even lezen. Want zelf woon ik al al bijna net zolang in Amsterdam als de tijd die jij er gewoond hebt en ik durf er niet meer weg. Van zo veel mensen die dat gedaan hebben, hoorde ik dat ze er spijt van gekregen hadden.
  Zij zijn er weggegaan om dezelfde redenen als jij en ik zou dat ook om die redenen doen.
  Helaas durf ik na het lezen van dit bericht nog steeds niet weg te gaan. Dat ligt niet aan jouw overtuigingskracht, maar aan het feit dat ik op dit gebied een schijtert ben. Als je eenmaal weg bent uit Amsterdam is het nagenoeg onmogelijk om ernaar terug te keren. Je komt er gewoon niet meer in als je geen fortuin te besteden hebt voor een huis.

  1. Ik snap je angst. Geloof me, voor ons was het ook echt een spannende stap! En eigenlijk ben ik ook best verbaasd dat het zo goed bevalt haha.Ik ontdek echt kanten van mezelf waar ik geen weet van had!

 3. Ik hou van Amsterdam. Ik woon er niet in de buurt maar kom er graag en heb geen idee hoe zou zijn om er te wonen.

  Zelf woon ik in Arnhem, heerlijk net buiten het centrum midden tussen de bomen. Ik snap jullie daarom ook heel goed.

 4. Wat veel redenen eigenlijk! Ik woon in een lekker rustig dorp in een groot huis met meerdere tuinen. Iets dat in een stad echt onbetaalbaar zou zijn, en een dorp bevalt me eigenlijk prima! Ongeveer 25 minuten reizen en ik ben in de stad, dus dat is ook prima te doen.

 5. Ik zou me ook niet thuis voelen in zo’n grote stad, zou er wel bij in de buurt willen wonen om zodoende wel gebruik te kunnen maken van de faciliteiten die zo’n stad biedt maar er midden in wonen zonder groen en ruimte om me heen, zou me echt geen goed doen…

 6. Leuk om te lezen! Ik snap echt heel goed dat jullie deze stap hebben genomen. Het lijkt mij overigens geweldig om in Amsterdam te wonen, maar ik hecht ook wel veel waarde aan een tuin. Misschien moet ik maar een rijke man aan de haak slaan. 😉

  1. Haha, ja dat zou dan de oplossing zijn. Of een oude man! Mijn schoonmoeder heeft bijvoorbeeld lang geleden een huis in het centrum van Amsterdam gekocht. Toen was het nog betaalbaar. Een heel groot pand met supermooie tuin.

 7. Ik ben wel een stadsmens, opgegroeid in Eindhoven – lang zo groot niet als A’dam maar wel met alle voorzieningen en genoeg drukte. Vlakbij het centrum, maar ook vlakbij de snelweg (we waren zo de stad uit) en de natuur (de parken dankzij Philips ;-). Nu woon ik in ’t kleine ‘s-Hertogenbosch en dat bevalt ook goed. In een jaren 60 buitenwijk, groot huis voor een redelijk prijs (helaas is de crisis wat minder leuk geweest voor de waar 😛 ), 10 min vh centrum. Centrum is veel mooier dan dat van Eindhoven, maar heeft minder voorzieningen. Maar we zitten binnen een half uur in Eindhoven, Utrecht, Nijmegen of Tilburg. Omdat mijn oudste 2 in Eindhoven wonen en ik in Utrecht werk kom ik zo toch gauw op de belangrijkste plekken. Ideaal!
  In een dorp wonen zou wel even wennen voor mij zijn. ALs het vlakbij een stad is, misschien nog te doen, maar als dat niet is… ik denk dat ik er niet zou kunnen aarden.

  1. Ik zou denk ik ook niet blij worden van in een dorp wonen. Ik ben ook blij dat in de stad waar we nu wonen ook gewoon de stadse voorzieningen zijn en dat in het centrum de winkels iedere dag open zijn bijvoorbeeld.

 8. Leuk om te lezen! Ik ben 5 maanden geleden ook weggegaan uit Amsterdam en daar keken mensen best wel van op. Maar ik wilde meer natuur in de buurt hebben en meer rust en dat heb ik zeker meer. Mijn vader zei al wel tegen met: let erop dat het van Amsterdam naar Haarlem altijd verder reizen zal zijn dan van Haarlem naar Amsterdam. Maar je komt er daardoor vanzelf wel achter wie je echte vrienden zijn 🙂

  1. Wat je vader zei klopt echt helemaal! En inderdaad onze vrienden vonden (en vinden nog steeds wel)het best raar dat we weg gingen uit Amsterdam. Veel mensen zien Haarlem dan wel als alternatief voor Amsterdam inderdaad.

 9. Grappig om te lezen, ik had het er net nog over met m’n vriend. Hij kon zich niet voorstellen dat iemand niet in Amsterdam zou willen wonen haha!
  Wij wonen zelf in Londen dus dat is nog veel drukker en groter. Ik vind alle mogelijkheden hier erg tof, maar soms zou ik inderdaad wel wat meer rust willen. Terwijl ik dit lees hoor ik al 2 sirenes, het is hier nooit stil.

 10. Hi,
  Wij willen graag in de buurt van Amsterdam gaan wonen, ook vanwege dezelfde redenen als jij. Vandaar dat mijn vriend en ik een beetje aan het kijken zijn voor leuke plaatsen om Amsterdam heen. Wat we echt niet willen, is in een oer-Hollands terechtkomen. Heb jij toevallig tips voor woonplaatsen? Hartelijk dank en… ik lees je blog altijd met plezier. Erg leuk!

  Groetjes Maria

  1. Dank voor je reactie. Als je echt direct om Amsterdam heen gaat wonen is het vaak niet echt goedkoper voor de ruimte die je krijgt. Wij vonden het belangrijk om toch wel echt in een stad terecht te komen, maar wel een goede verbinding te hebben met Amsterdam. Zowel met de auto als ov. Men heeft vaak een oordeel over bijvoorbeeld Almere, maar ik adviseer altijd om zelf meerdere keren te gaan kijken. Er zijn altijd wijken doe je niet aantrekken, maar uiteraard ook wijken die je waarschijnlijk wel leuk vindt. Is in Amsterdam namelijk ook zo.

 11. hoi, heel herkenbaar! wij zijn naar lelystad verhuist. nu roept bijna iedereen….LELYSTAD??? je bent gek…. nou idd we zijn gek…
  hier hele betaalbare huizen. de meeste in en rondom veel groen. Of aan de haven waar de driemasters bijna door de straat varen…. Tussen de 250000 en 325000 zijn er echt tophuizen van 150m2 of meer te koop, waar je in Adam maar amper de helft voor krijgt. Ik kan me voorstellen als je jong bent dat Amsterdam DE stad is, maar als je wat ouder bent laten we zeggen 40+ en je wil niet meer aan die rat-race meedoen is het een goede optie om te vertrekken….zo ook wij…. en wij kozen Lelystad naar volle tevredenheid! als we willen “statten” dan zijn we erzo zowel in Adam als Zwolle. pak de kaart van funda er eens bij of 2ehandsnet en vergelijk maar eens…. of kom gewoon eens kijken in het weekend met de auto. (en ja het is idd 20/almere
  en lelystad/50km rijden. laat je verassen!

  tot zover, succes met jullie beslissing (wie dit ook leest)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *