surinaamsevlag

Waar kom jij vandaan?

Gisteren had ik afgesproken met een vriendin die ik nog van mijn studie ken. We hadden elkaar al een tijdje niet gezien, dus het was hoog tijd om weer eens bij te kletsen. Uiteraard vertelde ik over de vakantie, maar ook over de fase van bewustwording waar ik nu in zit.

Ik vertelde heel erg bezig te zijn met wie ik ben en waar ik vandaan kom. Hoe hebben mijn ervaringen invloed gehad op wie ik nu ben? Hoe en waardoor ben ik gevormd? Oftewel: wat is mijn identiteit? (Zal vast met mijn leeftijd te maken hebben) Alhoewel ik er lange tijd niet echt bewust mee bezig ben geweest, is Suriname natuurlijk onderdeel van wie ik ben. Mijn vader komt uit Suriname, mijn moeder is op Curaçao geboren, maar heeft vanaf haar twaalfde ofzo in Suriname gewoond. Ook mijn grootouders van beide kanten komen er vandaan. En hun ouders natuurlijk ook. Ik vertelde aan die vriendin dat ik, zelfs als ik er zelf niet mee bezig wilde zijn, toch altijd door de buitenwereld eraan werd herinnerd dat ik ‘anders’ ben. Er wordt mij altijd gevraagd waar ik vandaan kom. En nee, het antwoord Amsterdam is dan niet voldoende. Terwijl ik in Amsterdam geboren ben en daar ook ben opgegroeid. Ik was op een gegeven moment ook echt een beetje moe van die vraag.

De reden waarom mensen mij deze vraag steeds stellen is natuurlijk vanwege mijn huidskleur. Ik heb een donkere huid wat blijkbaar impliceert dat ik niet van ‘hier’ ben. Onderdeel van mijn fase van bewustwording is ook het feit dat mijn huidskleur blijkbaar van alles oproept bij andere mensen. Uiteraard is dat niets nieuws voor mij, maar ik heb dat lange tijd genegeerd. Ik heb lange tijd gedaan alsof het niet uitmaakt hoe je eruit ziet en wat je huidskleur is. Ik heb lange tijd vooral dat gevoel genegeerd als ik er steeds weer mee geconfronteerd werd dat die dingen wel degelijk uitmaken. Ik heb mezelf eigenlijk lange tijd minder gemaakt.

Waarom? Omdat het een naar gevoel is waar ik eigenlijk helemaal niet bij stil wil staan. Omdat het zo intens verdrietig is om je te beseffen dat je er minder toe zou doen in deze wereld. Omdat het eigenlijk ongelooflijk is dat zoiets arbitrairs als huidskleur tegen je kan worden gebruikt. Maar misschien zelfs vooral omdat al deze dingen op grote schaal worden ontkend. En ook ik deed dat. Kun je nagaan hoe diep dit gaat. Gelukkig ben ik mij er steeds bewuster van en dat maakt me ook sterker. Ik schrijf dit niet als slachtoffer, maar juist vanuit de positie van: laten we het er open over hebben. Die vriendin zei nog dat ze zich er nu voor schaamt dat ze in het verleden waarschijnlijk ook regelmatig dingen heeft gezegd die onbedoeld en volledig onbewust wel kwetsend zijn geweest. Ook mijn (blanke) vriend kent die schaamte. Ergens is het logisch dat als je niet weet hoe iets is, dat je het ook niet kan begrijpen. Voor mij is het vooral belangrijk dat men zich er bewust van wordt en open staat voor deze bewustwording. Dan ontstaat er namelijk ruimte voor verandering. Zo merk ik dat in ieder geval bij mezelf.

(Dit is een groot onderwerp voor mij en het liefste zou ik er nu nog een miljoen woorden aan wijden, maar dat leest zo vervelend. Ik heb geprobeerd het beknopt en duidelijk te houden.)

Waar kom jij ‘vandaan’ 😉 ?

Ik hou jullie (dagelijks) op de hoogte!

Elaintje

12 gedachten over “Waar kom jij vandaan?”

 1. Wat naar om te lezen dat je het gevoel kent dat je er misschien minder toe zou doen vanwege je huidskleur. Toevallig zat ik gister Grey’s te kijken en ging het ook precies hier over. Het is heel goed dat je dit bespreekbaar maakt!

  Zelf kom ik uit Limburg, ja ja.. de zachte G :p.
  Liefs.x

 2. Ik kan me goed voorstellen dat de vraag waar je vandaan komt heel vervelend wordt. Ik kan me wel vinden in je verhaal; alleen dan niet om mijn huidskleur, maar om mijn ziekte. Ik voel me vaak anders en heb periodes dat ik ook zoekende ben.

 3. Mensen hebben de gewoonte om alles wat ze als eerste opvalt te benoemen. Of dat nu je huidskleur is, een gek kapsel, een grote neus of je been in het gips: mensen gaan het benoemen en ernaar vragen. Jammer dat je het gevoel hebt dat je daardoor wordt benadeeld. Ik heb geen weet van jouw ervaringen, maar wil je wel meegeven dat veel van dit soort situaties komen uit ontwetendheid, er niet echt over nadenken en maar gewoon iets benoemen. En ik denk dat het overgrote deel van mensen het ermee eens is dat je er net zo goed toe doet! 🙂

  Ik kom uit Apeldoorn.

  1. Ik weet dat het voortkomt uit onwetendheid. Dat is precies waarom ik dit onderwerp bespreek. Ik vind het jammer dat je het veralgemeniseert en het vergelijkt met een been in het gips. Feit is juist dat als je niet blank bent (en hoe donkerder je bent, hoe vaker het voorkomt) je er volgens de samenleving wereldwijd minder toe zou doen. In een ideale wereld zou het puur het benoemen van opvallendheden zijn, maar in onze wereld zit er toch echt meer achter. En dat is precies waar ik nu naar durf te kijken terwijl ik altijd heb gehoopt op die ideale wereld.

 4. Ja ik snap wel wat je bedoelt, ik ben ook getint weliswaar niet heel donker, maar toch bruin. En ja door m’n hoofddoek wordt ik altijd geassocieerd met Turkije of Marokko terwijl ik toch echt in Suriname ben geboren. En dat het altijd maar over je afkomst moet, op een gegeven moment heb ik het maar geaccepteerd en ik geef maar een standaard antwoord want ze willen het toch kennelijk weten en het kan ze eigenlijk ook niet boeien of het jou wat doet tenzij ze echt om je geven maar ja dan ken je ze ook veel langer.

  Acceptatie van jouw kant moet er eigenlijk (denk ik) komen, anders krijg je steeds die struggle als er weer gevraagd wordt. En nee, je bent zeker niet minder, denk maar zo de helft van de wereldbevolking mag je en de helft niet en dat geldt voor iedereen of je nu blank of zwart bent.

   1. Dank voor je uitgebreide reactie. Ik vond lange tijd dat ik me maar moest aanpassen, maar als ik mij niet uitspreek kan de ander er ook niet bewust van worden dat het wel degelijk vervelend kan zijn. Dat wil ik nu dus doen, mensen bewust maken van het effect wat dit soort dingen op de ander (op mij) kan hebben. En ja, huidskleur maakt echt uit of je nu blank bent of donker. Mijn (blanke) vriend zal nergens ter wereld op een negatieve manier gediscrimineerd worden, terwijl ik dat in de meeste landen wel zal meemaken. En dat is echt een feit, geen mening. Kan hij nu niets aan doen, maar het feit dat dat op grote schaal ontkent wordt, is niet oké.

    1. That is true! En idd niets mis mee om het aan te kaarten, want die vraag kan wel ‘brutaal’ gesteld worden dus dan heb jij ook het recht om zo terug te antwoorden. De ontkenning is idd heel vervelend want het is wel zo, treurig genoeg *zucht*

     1. Superleuk trouwens dat je uit Suriname komt! Dan kan jij me vast veel meer vertellen of heb je er niet zo lang gewoond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *