converter kit 3con-p01

Voorzetlenzen voor mijn camera? Help!

Eerder dit jaar schafte ik mijn eerste systeemcamera aan: een witte Olympus Pen E-PL6. Daar kocht ik twee verwisselbare lenzen bij, een 14-42 mm lens en een 40-150 mm lens. Nou was ik laatst toch even aan het kijken wat voor lenzen ik er nog meer bij zou kunnen kopen. En ik zag een hele mooie lenzenset.

converter kit 3con-p01
Foto van Olympus.nl

Ik wilde namelijk weten wat een macrolens mij zou moeten gaan kosten en ik zag prijzen voorbij komen waar ik niet heel blij van werd. Totdat ik opeens deze set van drie voorzetlenzen zag. Deze lenzen plaats je gewoon op de bestaande kitlens. Je kunt daarmee uitbreiden voor macro-, fisheye en groothoekfotografie. Hoe leuk! In eerste instantie zou ik, denk ik, meer gebruikmaken van de macro- en groothoekfunctie. Maar fisheye geeft ook een heel vet effect natuurlijk. Voor een kleine 100 euro per voorzetlens ben je klaar. En er zit trouwens ook nog een zwart opbergtasje bij voor de lenzen.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn en daarom twijfel ik nu. Een kleine 300 euro voor zo’n set is niet heel veel geld, maar 300 euro op zich vind ik dan wel weer veel geld en dat wil ik niet uitgeven aan een impulsieve miskoop. Dan besteed ik dat geld liever tijdens mijn vakantie in Suriname straks. De lenzen zijn trouwens ook gewoon afzonderlijk te koop, maar dan kom je duurder uit. Ik ben verre van een echte fotograaf en misschien zelfs niet eens een ware hobbyfotograaf. Het nu even op papier zetten voorkomt dat ik op de bestel-knop druk. Ergens hoop ik ook dat er misschien iemand mee leest die een beetje verstand heeft van fotografie en mij hier een tip over kan geven. Sowieso moet ik de bestelling niet via het internet doen, maar gewoon even naar een winkel stappen zodat ik meer informatie en uitleg kan krijgen natuurlijk. Ik ben alleen juist een internetshopper, dus dat vind ik wel lastig.

olympus pen e-pl6

Maar goed, wat zou jij doen? Zou je zo’n set aanschaffen of juist niet? En wat dan wel? Misschien kan iemand me helpen bij deze ontzettend moeilijke keuze ๐Ÿ˜‰

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

9 gedachten over “Voorzetlenzen voor mijn camera? Help!”

 1. Nee, dan zou ik dit NIET doen, waarom niet? Je zegt zelf al je bent niet eens een hobby fotograaf, waarom wil je dit dan hebben als je camera al gewoon het goed doet verder.

  Nu ben ik hobby amateur fotografe en heb met lenzen gewerkt toen het nog analoog was allemaal, maar sinds het digitale tijdperk heb ik nog nooit een spiegelreflex zelfs zelf gehad, alleen digitaal en dat al een doodzonde omdat ik wel als hobby en amateur aan de gang ben. Toch doe ik het ermee, terwijl ik ook had kunnen kiezen voor die spiegelreflex.

  Ik zou het laten, want dan krijg je echt spijt. En je zegt, 300 euro is niets? Lieve schat, als ik dat per maand extra zou hebben dan ben ik meer dan tevreden en kan ik elke dag normaal leven.

  Dus uhm, bewaar het, en geef het aan iets heel erg moois uit in Suriname straks. Dat is mijn advies als fotografe, amateur, maar wel al vanaf mijn 11de jaar en daarvoor al met de camera’s van mijn vader en ooms ๐Ÿ˜‰ Ze vonden 11 jaar een mooie leeftijd om mij mijn eigen te geven, haha

  X

  1. Nou ik bedoel meer dat ik vind dat ik nog veel te weinig in de praktijk doe met fotografie. Ik vind dat ik het nog niet goed genoeg doe, ik doe maar wat ofzo. Lees er boeken over en heb een cursus fotografie gedaan en wil er wel meer mee gaan doen. Vandaar dat ik naar andere lenzen kijk. Ik wissel nu ook regelmatig van lens dus ik gebruik de extra mogelijkheden wel.

 2. Ehm hier is good for nothing want ik zou het echt niet weten. Aangezien ik dezelfde camera wil maar dan een ander model ben ik wel heel benieuwd of deze set wel of juist niet gaat kopen.

 3. Bedenk dat de lens dan nog groter wordt. Ik zou echt langs een winkel gaan om te voelen hoe zwaar de lenzen zijn, evt meer uitleg. Op internet zijn vaak ook wel reviews te zien.

  Zelf weet ik van mn spiegelreflex dat wisselen van lenzen irritant is en uiteindelijk het daardoor niet doe. Dus zijn er nu van die dingen ten opzichte van de lens waarvan je denkt.. oh maar dat doe ik wel.. terwijl je t wel als minpunt ziet? Bedenk dan dat je t in praktijk niet zult doen.

  Daarnaast zou ik beginnen met 1 lens zodat je kan kijken of t werkt. Dat is misschien iets duurder, maar misschien kom je er wel achter dat t niks is.. dan heb je niks aan alle drie. En wil je in eerte instantie ze alle drie al of laat je je verleiden door de deal, waardoor je vaak meer geld uitgeeft dan je van plan was.

  Gewoon een paar dingen om over na te denken. & als ik je blog lees jeuken mn handen ook wel weer om bezig te gaan met lenzen en fotografie. ๐Ÿ˜‰ het werkt aanstekelijk.

  Mooi toestelletje trouwens, werkt dat een beetje met die lenzen?

  Succes met je keuze!

  1. Het wisselen van mijn lenzen vind ik juist heel makkelijk, maar misschien is dat het verschil met een spiegelreflex. En inderdaad, ik wilde eigenlijk alleen een macrolens, dus misschien moet ik het daarbij houden. Hm, ik ga binnenkort maar eens naar de winkel om te informeren. Dank voor het meedenken!

 4. Hmm, ik zou het zelf denk ik niet doen, maar ik vind het wisselen van lenzen een gedoe (ben er ook gewoon niet handig in :p). Maaaar als je je meer wilt gaan focussen op het fotograferen en er meer dan een hobby van wilt maken zou ik het wel weer doen ;).

  Lfs.x

 5. Ik moet zeggen dat ik het echt niet weet. Mijn vorige camera heeft het begeven dus ik ben nu sowieso op zoek naar een nieuwe camera en dan eventueel ook lenzen natuurlijk. Het aanbod is zo groot dat ik door de bomen het bos niet meer zie..

  Of je lenzen nodig hebt, is ook helemaal afhankelijk van hoe vaak en wat je fotografeert. Is het een hobby? Professioneel? Voor je blog? Zoveel dingen om te overwegen. Iets waar je rustig over na moet denken en veel informatie over op moet zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *