pangi

Verbroken ketenen

Het is vandaag 1 juli, de dag waarop in 1863 de Nederlandse  slavernij werd afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen. Keti koti wordt het ook wel genoemd: oftewel verbroken ketenen. Hier in Suriname is dit een Nationale feestdag, een dag waarop iedereen vrij is. De dag der vrijheden.

pangi

Vorig jaar schreef ik ook al over Keti koti en de Nederlandse geschiedenis. Onze geschiedenis. Toen vierde ik onze vrijheid nog op het Amsterdamse Museumplein. Dit jaar vier ik het in één van de landen waarin die slavernij, op deze dag 153 jaar geleden, officieel werd afgeschaft. Dat het in de praktijk niet zo’n vaart liep is een heel ander verhaal. Vorig jaar in Nederland moest ik werken en ging ik vanuit mijn werk naar het museumplein. Dit jaar ben ik vrij en ben ik ontzettend benieuwd naar hoe deze dag er in het tropische Suriname uit zal zien. Vorig jaar dus in mijn hele normale werkkleding. Dit jaar met een echte pangi (zie foto) om mijn heupen gedrapeerd. Ik kom steeds dichter bij mijn roots en daar hoort dit voor mij allemaal bij.

Het is een dag waarop vrijheid wordt gevierd na een lange periode van onderdrukking. En ondanks dat we het hierbij officieel over onze geschiedenis hebben, is het toch nog steeds een hedendaags onderwerp. De gevolgen zijn nog iedere dag merkbaar. Neem vandaag om daar eens extra bij stil te staan. Opdat wij nooit meer terug gaan naar die donkere periode uit het verleden.

Ik zag overigens dat de NOS een mooie portrettenserie maakte over Keti Koti:

http://nos.nl/artikel/2114445-keti-koti-in-7-fotoportretten-vrijheid-laat-je-zien.html

Ben jij je bewust van het Nederlands slavernijverleden?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

 

8 gedachten over “Verbroken ketenen”

  1. Heel eerlijk? tot voor een paar jaar terug wist ik niet eens dat Nederland ook aan slavernij heeft gedaan, dat was iets wat in Amerika was en bestond, maar hier? Dat staat dus duidelijk niet in de geschiedenisboeken en ik vind het goed dat hier nu wel aandacht aan wordt gegeven in het nu.

    X

    1. Nederland staat zelfs in de top 5 van landen die hun welvaart aan de slavernij te danken hebben. Er wordt te weinig aandacht besteed aan hoe die Gouden Eeuw de Gouden Eeuw werd.

  2. Ja vrijheid is inderdaad zo enorm belangrijk! Mooi dat jullie dat in Suriname vandaag kunnen vieren. Ik kan me ook voorstellen dat de gevolgen van de slavernij nog lang doorwerken. Mooi om hier aandacht aan te besteden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *