Vakantie!

kamelen

De vakantieperiode is weer aangebroken en veel mensen zijn bezig met voorbereidingen voor hun reis naar het buitenland. Mijn échte echte vakantie is nog niet in zicht, maar ik ga volgende week wel samen met vriendjelief vijf dagen naar Porto! Ik ben in die week ook jarig, dus extra veel feestvreugde 🙂

Voor mij duurt de ideale vakantie ongeveer een maand en ga ik lekker ver weg. Maar ook in Europa kan ik mij prima vermaken hoor. Ik wil vooral het gevoel hebben dat ik in een andere wereld beland ben. Doel van mijn vakanties is ook altijd om te ‘zijn’ en te ‘ervaren’. Ik zou bijvoorbeeld prima een maand naar een stad kunnen. Voor veel mensen is dat niet voor te stellen, want wat ga je al die tijd in een stad doen? Ik snap die vraag nooit zo goed, want ik heb mij ook 30 jaar lang vermaakt in Amsterdam. Waarom? Omdat ik toen gewoon Amsterdammer was.

Dat probeer ik dus ook als ik in het buitenland ben. Ik probeer zoveel mogelijk contact te maken met de daar geldende cultuur, door goed te observeren bijvoorbeeld. Ik ga dan gewoon op een bankje zitten en kijken naar alles wat zich voor mij afspeelt. Ik luister naar alle typerende geluiden en ik ruik de andere geuren. Of ik ga een stukje lopen zonder dat ik weet waarheen en ondertussen ben ik mij heel bewust van wat er allemaal om mij heen is. En uiteraard is eten ook een belangrijk onderdeel. Een kookworkshop om een typisch gerecht van dat land te leren maken vind ik altijd erg leuk. Helemaal als je vooraf zelf je verse ingrediënten gaat kopen op de markt en bij de plaatselijke supermarkt. Marktjes vind ik sowieso geweldig. Dan krijg je echt een goede indruk van het land. Of gewoon een middagje in een park hangen.

Op deze manier kom ik altijd ontzettend tot rust. Ik vergeet Nederland dan zelfs een beetje. Natuurlijk bezoek ik ook wel wat toeristische attracties, maar het heeft absoluut geen prioriteit en als het niet lukt lukt het niet. Voor mij geen drukke schema’s met vroeg opstaan om zoveel mogelijk bezienswaardigheden te bezoeken. Het land zelf is voor mij al een bezienswaardigheid. Soms ben ik voor het land ook een bezienswaardigheid, haha. De meeste landen zijn wel gewend aan blanke reizigers, maar iemand met een donkere huidskleur is soms toch wel apart. Ik voel mij daar meestal ook een beetje ongemakkelijk bij als ik overal wordt nagestaard, maar ja wat kan je eraan doen. Voor mij ook geen drukke uitgaansschema’s, ook al vind ik dansen en uitgaan nog steeds heerlijk. Ik probeer vaak wel om in ieder geval een keertje uit te gaan, en dan niet om straalbezopen te worden, maar ook weer om mee te maken hoe dat eraan toe gaat.

Ik vind culturen en gebruiken zo boeiend dat dat al beloning op zich is. Dat gaat ook nooit vervelen, zelfs niet na een tijdje. Als ik toch eenmaal in een land ben, vind ik het nog het leukst om rond te reizen. Geen planning vooraf, maar meer op gevoel of afhankelijk van wat er op mijn pad komt. Hemels! In Portugal ben ik nog nooit geweest, dus ik ben echt ontzettend benieuwd hoe dat gaat zijn volgende week. We verblijven in een leuk huisje via AirBnB waar we gewoon zelf kunnen koken en doen. Misschien kunnen we wel een keertje lekker Portugees koken. Volgens mij heb ik nog nooit Portugees gegeten 🙂

Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

Vergeet mij niet te volgen op Bloglovin’, Instagram en Facebook!

11 gedachten over “Vakantie!”

  1. Porto lijkt me best leuk om eens een paar dagen te bezoeken!
    Zelf heb ik niet echt een ideale vakantie, denk ik. Ik vind stedentrips leuk, maar ik vind het ook leuk om wat langer op een minder grote plaats te zijn en daar de omgeving te ontdekken.

  2. Ik vind het ook relaxt om gewoon te gaan zitten en te observeren en me meer ‘local’ te voelen.
    Een combinatie van veel zien, ervaren, maar toch ook kunnen relaxen vind ik het fijnste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *