shubh divali

TroetelWEEK#19: zoetigheid en Divali

Het is vandaag Divali, het lichtjesfeest van de Hindoestanen. Een feest wat in het teken staat van het licht dat het duister overwint, het goede wat het kwade verslaat. In mijn weekoverzicht is hier meer over te lezen: Subh Divali!

Zondag

weekoverzicht

Ik sliep deze dag lang uit en ontbeet met een lekker crackertje met brie. Op de markt hadden we markoesa (passievrucht) gekocht. Toen ik er eentje open sneed was ‘ie volledig leeg van binnen, er zat alleen lucht in. Heel gek, gelukkig was dat bij de ander niet zo. In de middag stond er op de planning om pumpkin spice latte te maken dus dat heb ik geprobeerd. Het was best aardig gelukt en we dronken hem met een speculaasbrok uit Nederland erbij. Ook maakte ik een beginnetje met twee kooklappen in een lekker ouderwets bloemenprintje. Toen ik het strijkijzer aanzette om de stof recht te strijken ging de tv uit. Oeps, dat ging niet samen blijkbaar. Als avondeten maakte ik weer een keer weer springrolls. Het rollen gaat me steeds beter af. Ik hoefde niet te fietsen naar tennis, maar kon lekker meerijden met de buurvrouw.

Maandag

weekoverzicht

Ik ging in de ochtend naar de weekendoverdracht op het werk. Toen ik de ruimte binnenkwam en bleek het opeens de ‘officiële’ opening van die ruimte te zijn. De directeur was erbij en er werden foto’s gemaakt. Er was cake en drinken en applaus. Haha, goed begin van de dag dus. Verder was het een rustige werkdag. Met de Surinaamse stagiaire heb ik het heel lang over blauwe ogen gehad. Zij zei nog nooit iemand in het echt te hebben gezien met blauwe ogen. Ik wees haar op mijn vriend en pakte er allemaal foto’s bij. Daarna ben ik de hele middag bezig geweest met op Facebook mensen opzoeken met blauwe ogen. Productieve dag hè? Dat kan hier soms ook. Zelfs de hele bak met banaantjes uit Nederland is helemaal leeggegaan.

Dinsdag

weekoverzicht

Omdat het dus in het weekend Divali zou zijn en ik hoorde dat er een lichtjesoptocht zou zijn, was ik op zoek naar informatie. Zoals dat hier soms gaat kreeg ik plotseling een telefoonnummer. Toen ik belde wist die persoon duidelijk wie ik was, maar omgekeerd totaal niet. Ik kreeg een adres waar ik mij zaterdag dan moet verzamelen en dan zou het goed komen. Eh, oké. Bij thuiskomst bleken we eindelijk digitale televisie te hebben, terwijl ik het eigenlijk al had opgegeven. Na het werk had ik helemaal geen zin om naar yoga te gaan, dus ik besloot om het over te slaan. Totdat het 5 minuten voor vertrektijd was. Toen wilde ik opeens wel en heb me gehaast om nog op tijd te zijn. Het was een fijne les. Aan het einde van de les kreeg ik een zakje met schuster(?) druiven. De yogadocent en zijn vrouw zijn er gek op en ze waren inderdaad erg lekker. Ook nodigde ze me meteen uit voor de volgende dag met groentenkoekjes. Ik kon natuurlijk geen nee zeggen. Bij de tennisles nam er iemand afscheid. We kregen er lekkere koekjes bij. In Nederland besloten meerdere mensen tegelijkertijd dat het weer eens tijd werd om contact met mij op te nemen haha. Grappig hoe dat dat opeens zo tegelijkertijd kan komen.

Woensdag

weekoverzicht

In tegenstelling tot maandag was dit juist een hele productieve werkdag die aardig goed gevuld was. Ik Skypete met mijn moeder en ging daarna dus weer naar yoga. De collega die altijd net op het laatste moment andere dingen te doen heeft had deze keer beloofd echt weer mee te gaan en ze hield haar woord! Er verscheen een nieuwe Theegeleut. Na de yoga kregen we inderdaad groentenkoekjes. Omdat ze het aan mij hadden ‘beloofd’ kreeg ik als eerste en kreeg ik ook wat mee naar huis. Dit zijn zulke bijzondere en vrijgevige mensen, de yogadocent en zijn vrouw. De ‘koekjes’ waren echt heel lekker. Thuis werd ik ook weer verwend met een versgebakken rozijnenbrood.

Donderdag

weekoverzicht

Wederom een rustige werkdag. Ik stond weer op met pijn in mijn rug. Deze keer was het mijn bovenrug. Omdat het toch best naar was ben ik bij een oefentherapeut geweest. Die adviseerde me vooral de bewegingen te maken die pijn deden. Aan het einde van de middag ging ik naar een praatje van een huisarts over palliatieve zorg. Best een interessant verhaal, maar wat duurde het lang, bijna twee uur in plaats van één uur. Vanwege het begin van de periode horend bij Divali startten vandaag de rituelen. Er werd een grote dia (een aardewerken schaal met een lichtje erin) aangestoken met de daarbij bijbehorende rituelen. Een pandit deed een gebed en er was muziek. De gekleurde patroontjes onderaan de dia zijn gemaakt van rijst. Heel bijzonder. Daarna was het tijd voor kaasfondue, omdat we erachter kwamen dat de houdbaarheidsdatum erg dichtbij ligt en we nog een aantal pakken hebben liggen…

Vrijdag

weekoverzicht

Omdat het rustig was ben ik vroeg naar huis gegaan. Ook omdat ik wel genoeg overwerk. Ik sloot de deur al om half drie. Dat voelt best gek, maar was erg fijn. Ik vulde de Studententijd tag in. Deze week maakte ik eigenlijk net iets te korte nachten, dus na het werk was ik wel toe aan even een beetje extra slaap. Ook omdat ik wist dat het weekend ook weer druk zou zijn. ’s Avonds ging ik met vriendlief naar de tennisbaan waar we wat hapjes aten, een potje tennis keken en lekker hebben zitten kletsen.

Zaterdag

weekoverzicht

Ik werd wakker met ontzettende pijn in mijn bovenrug. Waarschijnlijk had ik ’s nachts weer eens verkeerd gelegen. Ik bleef daarom extra lang in bed liggen, maar dan wel op een extra matje. Aan het begin van de middag kwam ik eruit, omdat ik om een uur of drie mij moest melden. Ik had me dus opgegeven om mee te lopen in de lichtjesoptocht die werd georganiseerd vanwege Divali. Op het beschreven adres aangekomen zat er al een hele groep meisjes. Eén voor één werd er een sari om ons heen gedrapeerd. Dat is nog best ingewikkeld 😉 Gelukkig ging het best snel. Mijn sari had een driekwart lengte, omdat ik een stuk langer ben dan de dames hier. Ik voelde me een soort Oosters prinsesje. Om half zeven stonden we klaar, maar de optocht begon uiteindelijk om een uur of acht. Het was een lange dag dus, want om tien uur waren we klaar. Het was wel echt heel leuk en er kwamen veel mensen kijken langs de kant.

Vandaag is het dus Divali. Veel huizen zijn versierd met lichtjes. Voor mij betekent het verder een vrije dag, maar dat is het sowieso op zondag. Volgend weekend maken we weer een tripje waar ik erg veel zin in heb.

Hoe was jouw week?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

4 gedachten over “TroetelWEEK#19: zoetigheid en Divali”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *