Trinidad

Vakantie: Trinidad

Nu ik in dit deel van de wereld woon ben ik natuurlijk erg dichtbij alle landen waar ze het heerlijke carnaval vieren met mooie vrouwen uitgedost in grote gekleurde veren en met prachtige kunstwerken eromheen. Dit allemaal begeleid door opzwepende klanken van tropische muziek. Ik hou ervan en daarom vierde ik carnaval in Trinidad.

trinidad

Twee eilanden waar ik weleens van had gehoord, maar voor de meeste Nederlanders erg onbekend. Ik heb lang getwijfeld tussen Curaçao en Trinidad &Tobago, maar Curaçao is zo’n eiland waar je toch weleens naartoe gaat op vakantie. T&T ligt veel minder voor de hand waardoor er ook veel te ontdekken viel voor mij. Na wat getwijfel of ik wel echt zou gaan vertrok ik in mijn eentje. Het was best gek om zo kort in het vliegtuig te zitten, anderhalf uur. De eerste nachten had ik een plekje via couchsurfing geregeld. Het was net buiten Port of Spain (de hoofdstad) dus ik moest nog maar zien hoe gemakkelijk ik in de stad kon komen in deze periode. Mijn couchsurfhost had ook een vriend van hem te logeren uit Barbados. Bij aankomst waren ze net vruchten aan het plukken in de tuin en ik moest natuurlijk alles proeven.

trinidad

Na een paar uurtjes slaap stond ik midden in de nacht op voor Jouvert, de nacht voor carnaval. Dan worden er overal feestjes georganiseerd die zich verplaatsen door de stad. Ondertussen wordt iedereen besmeurd met verf, modder, poeder en water. arriveerde om ongeveer drie uur ’s nachts. In mijn eentje. Bij binnenkomst werd er witte verf over me heen gegooid en kreeg ik zelf ook meteen twee flessen in mijn handen gedrukt voor de rest van het feest. Van tevoren had die man uit Barbados mij al wat tips gegeven over hoe ik deze nacht door moest komen. Ik deed dus een plastic zakje over mijn haar, smeerde mezelf in met babyolie en deed mijn telefoon in een waterdicht zakje. Een t-shirt zat al in de package die je bij je kaartje kreeg en op het laatste moment had ik gelukkig besloten mijn bikini eronder aan te doen in plaats van mijn dure bh. Na een tijdje toegekeken te hebben ging ik de menigte in en danste mee op de drukke soca-muziek. Het is vooral veel met je heupen draaien en met je billen schudden, maar gelukkig kan ik dat wel. Een jongeman danste (op afstand. Dat deed niet iedereen) met mij en nam me toen mee naar zijn vriendengroep en zo heb ik het grootste gedeelte van het feest met hun doorgebracht. Alles was inclusief, dus eten en drinken was allemaal te vinden op het terrein. Tussendoor werden er verfkanonnen aangezet, met poeder gegooid en veranderde het grasveld in een modderbad. Het is wel bijzonder om dan de zon te zien opkomen terwijl je ’s nachts bent begonnen. Om een uur of negen ging ik weg, want het plan was om voor tien uur weer terug te zijn bij mijn couchsurfhost. Dan zouden we naar de informele carnavalsoptocht gaan kijken.  Gelukkig stelde die vriend uit Barbados voor om nog een paar uur te gaan slapen en dan later de stad in te gaan. Eindelijk in bed ging ik me echter steeds slechter voelen en kwam het besef dat ik waarschijnlijk iets verkeerds had gegeten op dat feestje. Ik heb dus gewoon de hele dag in bed gelegen, gelukkig had ik een eigen kamer. De volgende dag was de echte carnavalsdag en ik voelde me wel weer iets beter. Mijn host was al vroeg de deur uit, omdat hij zelf ook meeliep (een man van 54!) en ik ging samen met die vriend uit Barbados. We zijn de hele dag op pad geweest en hebben het grootste gedeelte gelukkig zittend kunnen bekijken vanuit een stadion in The Savannah, het stadspark. Er kwamen nog wat andere vrienden van hem mee, dus het was lekker gezellig.

Port of Spain

Ondanks dat het feesten weer tot ’s avonds laat door ging, was de volgende dag een doodnormale werkdag. Ik heb een beetje gewinkeld met die vriend uit Barbados en bestelde twee supermooie Afrikaanse rokken die op maat werden gemaakt. Dat was echt helemaal niet de bedoeling, maar als ik ergens een zwak voor heb… De winkelstraten in Port of Spain hebben allemaal hun eigen karakter. We liepen eerst door een wat rustigere straat met veel kleine winkeltjes en boetiekjes, terwijl de straat daar parallel aan een veel wereldsere uitstraling had en er ook hardere muziek te horen was. Zoals ik ook al tegen die vriend zei vond ik het erg prettig om overal om mij heen mensen te zien die op mij leken en niet de uitzondering te zijn. Ook bij de cosmeticaproducten hoefde ik niet op zoek naar dingen die voor de donkere huid zijn bestemd, want dat was hier de standaard. Hetzelfde geldt voor haarproducten. Het was echt een walhalla. Het was een echte shoppingdag, want aan het einde van de middag gingen we ook nog even winkelen in Chaguanas. De volgende dag vloog ik alweer naar Tobago, waar een hele andere sfeer heerste, maar dat vertel ik een andere keer.

Trinidad

Aan het einde van mijn vakantie was ik nog drie dagen in Trinidad en had kunnen regelen dat ik weer bij diezelfde couchsurfhost kon verblijven. Ideaal, want ik kende inmiddels de weg met het openbaar vervoer van en naar zijn huis. In Trinidad rijden maxitaxi’s, kleine busjes die bepaalde routes afleggen. Op die route kan je ze gewoon aanhouden en instappen. De kosten zijn bij mij altijd onder de 7 TTD (nog geen euro) gebleven. Op sommige routes rijden deeltaxi’s. Als er nog plek is in de auto en hij gaat de goede richting op, mag je instappen. Ook bij de deeltaxi’s heb ik niet meer dan 10 TTD (iets meer dan een euro) betaald. Die laatste paar dagen heb ik mijn Afrikaanse rokken opgehaald, een beetje in mijn eentje geshopt (die vriend uit Barbados was inmiddels weer naar huis) en in de omgeving van het park The Savannah rondgehangen. Op vrijdag nam mijn host me mee naar een steelpan optreden van de band die gewonnen had tijdens de carnaval. Er waren alleen maar locals, superleuk. We bleven niet lang, want de volgende dag nam hij mij mee op een hike. Die 54-jarige man zit dus bij een hikinggroep die regelmatig hikes aflegt in de bergen van T&T.  Toevallig stond er die dag een hike gepland naar de Habiofalls. Aangezien ik nog helemaal niets van het binnenland had gezien ging ik graag mee. Ik had alleen natuurlijk geen wandeloutfit meegenomen, maar dat zou goed komen zei hij. Met een redelijk grote groep van ongeveer dertig man begonnen we in de ochtend aan de wandeling. Iedereen liep in zijn eigen tempo, wat voor mijn host betekende dat hij rennend (!!!) de route aflegde. Ik heb hele delen gehad waarbij ik niemand voor of achter mij zag en ook nauwelijks zag welk pad ik moest volgen. Het was namelijk echt in de jungle, in de bergen. Een pad wat niet vaak bewandeld wordt. Wel echt superleuk. Na ongeveer 2,5 uur, zonder pauze, kwam ik aan bij de waterval. Ik hoorde bij de tweede groep en dan had je achter mij nog een langzamere groep. Pff, ik was wel moe en liep gewoon op mijn Puma’s. Je kon alleen via het water bij de waterval komen dus ik besloot er niet doorheen te gaan. Diezelfde avond moest ik namelijk met mijn Puma’s in het vliegtuig zitten. Zo snel drogen ze niet. Het was wel echt supermooi en ik was ook wel trots dat ik met een aardig tempo deze hike heb kunnen doen. Na ongeveer een uurtje rusten moesten we dezelfde weg terug. Ik begreep achteraf dat het in totaal om een kleine 20 km ging en ik kwam echt op mijn laatste benen aan bij het eindpunt. Mijn host had eigenlijk bedacht dat we ook nog naar de Maracasfall zouden gaan daarna, maar ik heb hem vriendelijk bedankt. Blijkbaar heeft die 54-jarige man een fitter lichaam dan deze 33-jarige.

Ik vond de mensen in Trinidad erg aardig en behulpzaam, kon me ontzettend makkelijk bewegen in het (openbaar) vervoer en heb me niet onveilig gevoeld. Daarnaast hebben ze dus ook supermooie natuur. Ik heb uiteindelijk maar een klein gedeelte van het eiland gezien, dus hopelijk kan ik nog een keertje terug. Volgende keer zal ik wat over het tweelingeiland Tobago vertellen.

Had jij weleens van Trinidad (en Tobago) gehoord?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

7 gedachten over “Vakantie: Trinidad”

 1. Ooh hoe jij overal in mee gaat, zo gaaf om te lezen. Leuk ook dat je op die manier mensen ontmoet om je tijd door te brengen. Zijn zr daar toegankelijker of tref je telkens de juiste mensen?

  Tof ook die laatste wandeling. Lijkt me zo gaaf om te doen, de wandelingen in NL zijn er niks bij. Ik heb het met plezier gelezen alsof ik met je mee liep.

  Leuke blog!

 2. Wat klinkt dit super zeg! Ik heb wel van Trinidad en Tobago gehoord, maar meer dan de naam weet ik niet. Echt zo leuk om te lezen dat je zo’n leuke ervaringen (afgezien vh eten dan in het begin) hebt gehad daar, super! Liefs.x

 3. Dat was, op het eten na en het dagje niet lekker zijn dus heel gaaf! Ja ik heb weleens van Trinidad gehoord maar qua topofrafie moest ik heel hard nadenken, hahahaha Ik dacht meer in de richting van Marokko die kant op namelijk, lol 😉

  Heerlijk dat je dit hebt kunnen doen en ervaren.

  X

 4. Wat gaaf allemaal, behalve dat je niet zo goed voelde natuurlijk. Ik wel wel eens van Trinidad en Tobago gehoord maar eigenlijk heel weinig.

  Wat knap dat je gewoon zonder dat je iemand voor of achter je zag door bent gaan lopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *