koffiemok

Theegeleut#5

Het is weer tijd voor theegeleut! Ik heb er wat druk (welke druk?)  voor mezelf af gehaald en laat Theegeleut niet meer een extraatje zijn, maar gewoon onderdeel van het wekelijkse aantal berichten. Niet meer op maandag dus, maar op woensdag. Vermoedelijk één keer in de twee weken.

Uiteraard heb je er niets van gemerkt dat Theegeleut eerder als extra bericht online kwam doordat er überhaupt niet echt regelmaat in zat de afgelopen weken (=maanden). Maar laat mij gewoon lekker in de waan dat ik dit soort mededelingen moet doen.

Het is dus best wel gek, en vooral in strijd met wat je waarschijnlijk zou verwachten, maar ik krijg eigenlijk best weinig zon hier in Suriname. Say what? Ja, want weet je, op werkdagen zit ik gewoon de hele dag in mijn werkkamer met airco. En doorgaans noem ik het ook geen werkkamer, maar eerder een werkhok met tl-verlichting. Aan het einde van de werkdag, om 16 uur, loop ik dan naar buiten en besef me ineens weer dat ik in een tropisch land ben. De zon schijnt en het is warm, oh ja. En dan kom ik dus thuis en zit ik eigenlijk ook vaak binnen. Erg he!? Ik heb het me al vaker voorgenomen, maar ik blijf het gewoon doen totdat het er echt in zit. Ik wil proberen om dagelijks even uit dat werkhok te komen en buiten een rondje te lopen. In de brandende zon, dat dan weer wel. Maar even in de echte wereld zijn. Dat scheelt ook meteen weer voor het aantal stappen wat ik op een dag maak, want ik word me er hier ook wel pijnlijk van  bewust dat ik best een zittend beroep heb.

Wandelen doe je hier niet zo snel, omdat er nauwelijks voetpaden zijn. Je loopt dan dus op de weg met alle auto’s. Kan wel, maar is niet heel relaxed. Het is trouwens niet waar dat mensen hier niet wandelen. Er wordt hier heel veel ‘gewandeld’. Maar dat is dus een andere betekenis dan lopen. Ik ben er eigenlijk nog niet helemaal achter wat er precies mee wordt bedoeld, maar volgens mij is het een verzamelwoord voor alles wat je buiten de deur doet en waar niet een heel duidelijk doel aan vast zit. Dus even een stukje rijden is wandelen, maar ook toen ik een beetje aan het winkelen was, werd mij gevraagd of ik lekker aan het wandelen was. Grappig hè, dat je dus kan wandelen met de auto. Iemand zei laatst tegen mij dat ‘ie naar Nederland ging. Toen ik vroeg wat hij daar ging doen, was het antwoord: gewoon een beetje wandelen. Mijn eerste gedachte was: huh, je gaat toch niet helemaal naar Nederland om een beetje te wandelen??? Maar in de Surinaamse betekenis is het al veel logischer.

Aangezien ik nog een baksel in de oven heb staan, moet ik daar even naar gaan kijken. En hopelijk bij kwijlen. Meteen een goed moment om hier een einde aan te breien. Oh ja, ik pak er ook nog even een kopje thee bij. Dan kan ik nog even theeleuten na dit theegeleut. Joe!

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

9 gedachten over “Theegeleut#5”

  1. Ja weleens, maar dan is de zon allang onder en dus is het muggentijd. Vooral ook omdat we aan het water zitten. De zonsondergang begint al rond half 7. In het weekend eten we vaker buiten.

 1. Whahahahaha ik laat je in de waan, dat is 1, en dat wandelen, ik vind het wel een hele goeie! Die ga ik onthouden denk ik, even wat leuke verwarring schoppen als ik zo in Amersfoort ben, wat ben je aan het doen? Oh, wat aan het wandelen, om dan op mijn fiets te stappen, lol.

  En ja, je werkt er gewoon natuurlijk, dus snap ik wat je bedoeld, ergens zonde natuurlijk, maar ook weer een ervaring, dat komt wel goed met dat wandelen bij jou 😉

  X

  1. Ja, ik heb een activiteitstracker. Daarom weet ik ook dat ik weinig stappen zet. Maar er is dus niet echt een mogelijkheid om meer stappen te zetten. Op de weg lopen is gewoon niet zo heel relaxed. Op sportdagen kom ik makkelijk aan mijn stappen, maar op andere dagen helemaal niet.

 2. Wat een leuk artikel!! Mijn opa wandelde ook de hele dag. Ik was zoo teleurgesteld dat we een keer gingen “wandelen” met zijn auto. Ik had namelijk iets heeel anders in mijn hoofd.
  Ik hou van de Surinaamse taal. Met regelmaat gebruik ik ( een voor mij Nederlands woord), maar waar mijn Hollandse vriendinnen nog nooit van gehoord hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *