Suriname: Menimi

Een paar weken terug koos ik ervoor om samen met vriendlief even tussendoor een paar dagen naar het binnenland te vertrekken. Het klonk ideaal, met een groepje Surinamers voor een goede prijs naar het Boven-Surinamerivier gebied. We wisten de datum, we wisten de prijs en verder wisten we eigenlijk niets.

Menimi

Op de dag dat we vertrokken stonden we om half twee ’s nachts op. De organisatie had besloten om midden in de nacht te vertrekken. Omdat het zo’n lange reis was, zouden we dan meer tijd op de plaats van bestemming hebben. Prima, ik slaap wel in de bus. Uuuren later, kwamen we aan bij Atjoni. Daar houdt de weg op en kun je alleen verder per korjaalboot. Met een groep met 35 mensen heb je wel twee boten nodig, maar er was er nog maar één voor ons bij aankomst. Al onze spullen werden op de boot geladen en na een tijdje vertrokken we voor een vaartochtje van ongeveer een uur. Althans, dat was de bedoeling. Omdat het laag water was moeten de bootsmannen altijd goed opletten waar ze varen. Het bizarre blijf ik vinden dat ze in hun hoofd hebben opgeslagen waar er onder water stenen zijn en dus waar ze uit moeten kijken. Een kwartier van de eindbestemming af, strandden we. De boot zat vast op een steen. Met man en macht werd er geduwd en getrokken aan de boot, maar er kwam geen beweging in. We werden gered door een andere boot waar een deel van de mensen op overstapte zodat onze boot lichter was. Onze boot kwam vrij en de mensen stapten weer in. Pff, overleefd.

Menimi

We kwamen aan het begin van de middag aan bij Menimi en herkenden het meteen. In januari kwamen vriendlief en ik hier voorbij gevaren en vonden toen de huisjes er zo leuk uitzien met superleuke namen. ‘Daar wil ik naartoe’, zei ik toen. Hoe bijzonder dat we er nu, een half jaar later, waren zonder dat we dat van tevoren wisten. Meant to be. Na wat gedoe met de verdeling van de huisjes kwamen wij in het huisje Bami speciaal terecht. We hadden een simpele tweepersoonskamer en een eigen badkamer met toilet. Prima! Het schiereiland, wat Menimi is, zag er heerlijk relaxed uit. Overal hingen hangmatten aan de bomen. Wij dachten dat iedereen erin mocht, totdat vriendlief erop werd aangesproken dat hij met zijn slippers aan in iemands hangmat lag. Oeps! Les geleerd: neem in Suriname altijd je eigen hangmat mee, waar je ook naartoe gaat!

Na het eten gingen we het water verkennen en hebben even op de grote stenen gezeten die je dus overal in de rivier hebt. Wat een rust. ’s Avonds speelden we een spelletje en gingen even in de grote zaal kijken waar er internet was. Oké, we zijn dus in het binnenland van Suriname en mijn vriend komt dus opeens een oud-collega van hem tegen waar hij drie jaar geleden mee heeft gewerkt in Amsterdam! WTF, maar wel heel leuk. Na wat gekletst te hebben was het tijd om vroeg te gaan slapen. We waren moe.

Menimi

De volgende ochtend werden we wakker door in de rivier te hangen bij een kleine sula (stroomversnelling). Voor een klein bedrag konden we later die ochtend naar de Ferulasi stroomversnelling met de boot. Dat leek ons wel wat. Met een klein groepje vertrokken we en hebben heerlijke massages gehad daar van het water. De foto’s zeggen genoeg. De rest van de dag was het chilltijd en in de avond werd er een feestavond georganiseerd met traditioneel gedans. Ook ik werd uitgenodigd om even mee te dansen, dat vond de organisator grappig. Toen we een beetje klaar waren met de muziek hebben vriendlief en ik buiten nog even naar de sterren gekeken. Wat een hoop sterren zagen we en we denken dat we ook de Melkweg konden zien. Prachtig!

Ook de volgende ochtend hebben we lekker in het water gelegen en aan het einde van de ochtend was het helaas weer tijd om aan de lange reis terug te beginnen. Het was heel fijn om tussendoor even een paar dagen ertussenuit te zijn. En vooral grappig dat we juist in dat plaatsje terecht kwamen. Mocht je de kans krijgen om naar de binnenlanden van Suriname te gaan, zeker doen. Als je het binnen een jaar doet, moet je mij in ieder geval even gedag komen zeggen 😉

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

7 gedachten over “Suriname: Menimi”

 1. hahahaha ja als ik binnen een jaar die kant op kom, kom ik je natuurlijk gedag zeggen, the hell with it, ik kom dan bij je logeren 😛

  Wat gaaaaaaaaaf, en dat eerste stukje boottocht, wow, pffffff bij zoiets zou mijn hart dan wel even sneller gaan kloppen denk ik, deed het al in België ooit, hahahaha

  En die tweede tocht de volgende dag, dat klinkt helemaal heerljk!

  X

 2. Klinkt bijzonder chill, op dat boot tochtje na dan op de heen weg. Gelukkig is alles goed gekomen en hebben jullie een paar fijne dagen gehad! Bizar dat je dan iemand tegenkomt uit Amsterdam!

 3. Bijzonder hoor dat je een half jaar geleden riep dat je daar graag naar toe wilde en dat je vriend in het binnenland een oud-collega tegenkomt. Nah zeg…

  Neem je eigen hangmat mee 😉 geweldig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *