suriname

Srefidensi dey

Vandaag, 25 november 2015, is het 40 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd van Nederland. Suriname werd de republiek Suriname. Met een eigen president en een eigen vlag. Al die verschillende mensen die in het land woonden, moesten het opeens samen gaan doen, zonder afhankelijk te zijn van het koude Nederland.

Mijn ouders, mijn familie, allemaal zijn zij Surinaams. Ik, ik ben in Nederland geboren en opgegroeid. Ik weet niet hoe het is om in Suriname te wonen. Eerlijk gezegd ben ik nooit heel erg bezig geweest met deze dag. Ik was mij er wel altijd bewust van hoor, en heb deze datum ook echt wel onthouden. Maar verder? De afgelopen tijd ben ik steeds bewuster bezig met waar ik nou vandaan kom en wat nou eigenlijk mijn geschiedenis is. Zo stond ik ook dit jaar weer stil bij de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863. Vandaag is het tijd om stil te staan bij de dag waarop Suriname onafhankelijk werd van Nederland op 25 november 1975. Srefidensi dey, oftewel onafhankelijkheidsdag.

De afgelopen weken heb ik meerdere verhalen gelezen van mensen die deze dag hebben meegemaakt. Het was zo’n belangrijke dag dat het in hun geheugen staat gegrift. Ook werden (en worden) er door de NPO verschillende documentaires uitgezonden over Suriname. Over het Suriname voor de onafhankelijkheid, maar ook erna. Zo leer ik steeds meer bij.

Wat de samenleving van Suriname zo bijzonder maakt is het feit dat er zoveel verschillende culturen (en dus ook godsdiensten) met elkaar samenleven. En nee, niet als in Nederland. In Suriname zijn er naast de originele indianen (inheemsen), creoolse, hindoestaanse, chineze, javaanse en natuurlijk nederlandse bevolkingsgroepen te vinden. Dit zijn de grootste groepen en uiteraard zullen er wel nog mensen uit andere landen en mensen die bij meerdere van deze groepen horen rondlopen. Bijna al deze mensen zijn om welke reden dan ook naar Suriname gehaald of gekomen. Omdat er niet één dominant aanwezige groep is, hebben alle groepen elkaar nodig. Ze moeten het samen doen, anders stort het land in. Elke groep is belangrijk. En dat is toch wel redelijk uniek.

Ik was nog niet geboren toen Suriname onafhankelijk werd, maar wat ik wel weet is dat dit een belangrijk moment is geweest. En nee, het gaat zeker niet perfect in het land. Maar kun je je voorstellen hoe fijn het is om op eigen benen te mogen staan en zelf je fouten te mogen maken? Zelf te kunnen ontdekken en zelfstandig te kunnen ontwikkelen. Veertig jaar is dan echt nog niet zo lang. En fouten zijn zeker gemaakt. In Suriname zelf wordt de onafhankelijkheid dit jaar sober gevierd, omdat het economisch niet heel goed gaat. Ook dat hoort erbij. In Nederland zijn er dit jaar juist meer vieringen dan ooit heb ik het idee.

Voor mij is het een extra heugelijke dag, want vandaag over precies een maand ga ik zelf Suriname zien, ervaren en proeven. Ik heb er zin in!

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

9 gedachten over “Srefidensi dey”

 1. Ik was er al wel, maar pas 3 jaar oud vermoed ik zo, dus ik weet er weinig meer van, en in mijn hoofd is het al veel langer, 40 jaar is dan nog maar kort. En wat op eigen benen staan betreft, het wel of niet goed gaan, alsof het hier na 200 jaar op eigen benen zo goed gaat, not 😉

  En ik ben heel erg benieuwd naar jouw ervaring van je thuis land ook al ben je hier geboren, ik weet hoe roots kunnen roepen wat dit betreft ook al ben je gewoon van ‘hier’ 😉

  X

 2. Mooi dat je hier een artikel over schrijft. Geschiedenis en dit soort belangrijke dagen mogen niet vergeten worden.

  Ontzettend gaaf dat je precies over een maand naar Suriname gaat!!

 3. Zeker een belangrijke dag geweest, komt op veel manieren terug in mn schoolboeken (terwijl ik een beta pakket heb). En wat je zegt, ik denk dat het zelfstandig kunnen zijn van een land al een hele stap is. Het kan zich draaiende houden en zo sober vieren is misschien zo raar nog niet. Hier zijn we alleen maar aan t overcompenseren om vooral niet te merken dat wij ook tegenslagen hebben als land. Meer saamhorigheid zou misschien mooi zijn, misschien komt t nog.. misschien is t er al maar zie ik t niet omdat ik er zelf zo buiten sta.

  Anyway, mooi dat je er een artikel over schrijft. Dat je er op die manier mee bezig bent. Voorbereid richting Suriname straks.

 4. Wat leuk dat je naar Suriname gaat! Het is er erg warm en wees voorbereid op de muggen en ik zou lekker veel fruit en groente eten waar je hier zoveel voor moet betalen -x- nilou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *