Soms zijn je zwakke kanten goed genoeg…

“Soms zijn je zwakke kanten goed genoeg.

Ken je dat? Je doet je best, maar het komt er gewoon niet uit. Je wilt bijvoorbeeld wat zeggen in de overlegvergadering, maar helder formuleren lukt niet. Je blijft achter met een gevoel van mislukking. Daar word je niet echt vrolijk van. Ermee kappen, de moed opgeven? Ook niet alles.

Wat dan wel? Het helpt als je de gedachte loslaat dat je altijd optimaal moet presteren. Dat alles wat je doet volmaakt moet zijn. Als je even niets meer in huis hebt, kun je ook niet meer geven. Dus hoef je jezelf daarover geen verwijten te maken. Hoogstens kun je jezelf afvragen wat het zo nodig maakte om op dat moment boven je stand te leven. Als je het in die overlegvergadering beter had kunnen doen, had je het wel beter gedaan. En in de toekomst komt er een moment dat je het beter doet.

Jezelf onder druk zetten om beter te presteren dan je op een bepaald moment hebt, leidt tot stress.

Het gekke is dat je beter gaat presteren door iets op je eigen manier te doen, zonder de hindernis van zo’n stemmetje in je hoofd dat je vooral goed moet doen.”

Dit stukje tekst heb ik een keer gekregen tijdens mijn stage van de Universiteit. Ik kreeg hem van Maaike en zij had hem zelf op haar kamer hangen. Ik kreeg een kopietje, dus volgens mij had zij het uit een boek. Sindsdien heb ik deze tekst altijd op mijn werkkamer hangen. Mijn werk is alleen in september verhuisd en daarna ben ik eigenlijk steeds vergeten om mijn papiertje weer op te hangen. Omdat ik deze post ging schrijven, moest ik het blaadje natuurlijk wel weer opzoeken en nu hangt hij weer aan de muur. In het vorige gebouw deelde ik mijn werkkamer met een collega die ook zeker iets had aan deze tekst. Nu ik hem weer gevonden heb, heb ik hem ook weer gekopieerd voor een andere collega.

Wat een treffend stukje tekst vind ik dit. Ik kan er van alles over zeggen, maar volgens mij staat alles al in de tekst hierboven. It says it all…

Heb jij wat aan deze tekst?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

3 gedachten over “Soms zijn je zwakke kanten goed genoeg…”

  1. Ik vind het een hele mooie tekst. Het is fijn om er even aan herinnert te worden.
    Het is zoveel makkelijk om jezelf helemaal af te maken en enorm kritisch te zijn, maar het is fijn om eraan herinnert te worden dat dit niet echt helpt.

    1. Het helpt mij echt. Anders kan ik zo blijven hangen inderdaad in dingen die ik in mijn optiek beter had moeten doen. Maar ja, als ik het op dat moment beter kon had ik het wel beter gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *