suriname

Een reis naar Suriname: week 2

Eerder schreef ik al over de eerste week van onze drieweekse vakantie naar Suriname. Toen ging het vooral over Kerst, warmte, de Waterkant, de koloniale binnenstad, heerlijk eten en Owru Yari. Tijdens de tweede week van onze vakantie was het de eerste week van het nieuwe jaar 2016. Een hele andere week dan de eerste.

suriname

Zaterdag 2 januari hadden we weer energie om te fietsen en wilden de rivier over naar plantage Peperpot, een oude cacao- en koffieplantage. Met een bootje moesten we de rivier over en onze fietsen konden gewoon mee. Aan de overkant zag het er zo anders uit. Veel meer zoals ik me Suriname altijd had voorgesteld. Wat plattelandser zag het eruit. Huizen die ook echt een stuk grond voor zichzelf hadden met daarop honden die het erf bewaken. Veel minder beton en veel rustiger dan in de stad. Peperpot bestaat uit de oude plantage zelf en een natuurpark (mini jungle) waar je zelfstandig doorheen kan wandelen of fietsen. In de avond zijn we even naar Don Julio gegaan, een hippe leuke bar/restaurant met live muziek. Onze hostess vertelde dat er op 3 januari een jam zou zijn met grote kans op wereldberoemde muzikanten. Zij hielp zelf in de bediening en haar man zingt zelf ook. Een waar ons-kent-ons met bekend Suriname. Wanneer maak je dat nou mee? Omdat vriendlief hoofdpijn had zijn we helaas niet heel lang gebleven, maar hebben wel even mogen genieten van goede live muziek. Shoppen kan je trouwens goed in Suriname. Het staat er vol met hysterische Chinese kledingzaken met veel ‘Michael Kors’ tassen, wat ‘Prada’ en heel veel gekleurde jurkjes.

suriname

Na een chilldagje hadden we een trip naar Brownsberg geboekt. We vertrokken rond een uur of negen in de ochtend, omdat het wel een stukje rijden is. Boven op de berg aangekomen, konden we over het Afobaka stuwmeer heen kijken. Een meer zo groot als de provincie Utrecht. Vanaf de top begon de klim naar beneden naar de Ireneval. We moesten ongeveer anderhalf uur bergafwaarts in de jungle. Zo, vermoeiend, omdat je steeds bezig bent met niet naar beneden glijden. Bij de Ireneval aangekomen waren we ietwat teleurgesteld, omdat het niet de grote waterval was die iedereen in zijn hoofd had. Om eronder te kunnen staan moest je met zijn allen op een rots zitten en eigenlijk was het ook een beetje dringen. Helemaal toen er nog een groepje aankwam. De klim terug naar boven was echt best wel heftig. Lichaamsbeweging hebben we echt wel gehad en iedereen kwam volledig doorweekt van het zweet weer boven. Gelukkig stond ons daar een heerlijk groot bord met bami én nasi op te wachten. In de jungle zagen we weinig wilde dieren, maar op de terugweg zagen we een heuse wurgslang op de weg liggen! Terwijl ik uit het open raam van het busje foto’s probeerde te maken was vriendlief doodsbang dat het beest naar binnen zou springen.

suriname

De volgende dag was het bijkomen en ’s avonds werden we weer meegenomen door onze gastvrouw I. In haar andere huisje was een stagiaire gekomen en met zijn allen gingen we de stad in voor een hapje en een drankje. Superleuk dat ze dat soort dingen deed. Het was alweer een van onze laatste avonden bij haar dus het was fijn dat we dit nog even samen konden doen. De volgende dag stond alweer een trip op de planning, namelijk: dolfijnen spotten. En niet gewone dolfijnen, maar de profosu. Een dolfijn die in zoetwater leeft en een roze buik heeft. Toen we in de boot zaten zagen we al snel de eerste vin om ons heen zwemmen. Wauw, echte doflijnen! Helaas waren ze moeilijk op de foto te zetten. Maar wat een ervaring. We maakten een tussenstop bij Braamspunt waar je zowaar een echt zandstrand hebt en in de zee kan zwemmen. Tijdens het boottochtje kon je aan de kant van het water tussen de bomen door soms heel fel gekleurde rode stipjes zien. Dat waren rode ibissen, hele mooie beesten.

suriname
Anaula Nature Resort

Vrijdag 8 januari gingen we de stad uit naar een eilandje in het Boven Surinamerivier gebied. Ondanks de naam ligt dat gebied juist in het zuiden. Na drie uur rijden en vervolgens een klein uurtje met een korjaal over de rivier kwamen we aan op Anuala nature resort. Het eiland waar we vier dagen zouden verblijven met tien man, heel relaxed. De groep voor ons was er met 28 mensen, dus wij hadden geluk. We werden opgevangen met heerlijk eten en maakten een klein tochtje de rivier op waar we in het water in de verschillende sula’s konden zitten en een natuurlijke watermassage kregen. Dat was echt niet te omschrijven zo mooi en fijn! ’s Avonds gingen we ook nog in het donker kaaimannen spotten (we spotten er 1!) en daarna lekker slapen in ons privéhuisje.

suriname

suriname
Rode ibis

Verschillende trips, chillen, cultuur en muziek. Dat gebeurde er in de tweede week. Lekker eten hoeft er in principe niet meer bij, want dat spreekt voor zich toch?

Onze derde (en laatste) week zag er weer heel anders uit, volgende keer daar meer over.

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

10 gedachten over “Een reis naar Suriname: week 2”

 1. Wauw, ontzettend mooi en van die waterval, hahaha ja dan heb je vaak iets groots in je hoofd, een val, water, dat moet kletteren en dan …. blijken ze ook best klein te kunnen zijn, die ervaring had ik ook al gehad in het verre grijze verleden 😉

  Een super trip als je het mij vraagt en ik moet deel 1 nog zien en lezen 😀

  X

 2. Wat een leuk verslag weer en heerlijk dat er bami én nasi voor jullie klaar stond. Lekker….

  Ik moest lachen om de hysterische Chinese kledingzaken 😉 Ik ben benieuwd naar de derde week!

 3. Wat mooi! Die natuur daar lijkt me prachtig.
  Leuk ook om zo dicht bij de bevolking te zitten bij zo’n hostes, waardoor je er veel meer in zit en eigenlijk meer mee krijgt. Was het thuiskomen? Of toch vooral een vakantiegevoel?

  Anyway, gaaf om te lezen. Ook om zo met zo’n groepje op zo’n eilandje te zitten. Heel bijzonder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *