Over eten enzo

Ik hou ontzettend van gezond eten. Heb ook nooit begrepen waarom dat meteen geassocieerd zou moeten worden met bah en smakeloos. Ook probeer ik wat meer op te letten op de hoeveelheden toegevoegde suikers die overal maar in zitten. En dat is echt in veel producten! Nee, deze post gaat niet over healthy food!

Want op zijn tijd, lees: wekelijks, heb ik ook behoefte aan een lekkere vette en ongezonde maaltijd. Zo heerlijk. Ik kan daar echt naar uitkijken en vervolgens kan ik daar ontzettend van genieten. Je weet wel: een patatje met, een bami schijf, een pizza of een broodje shoarma. Het water loopt me nu al in de mond. Maar het kan ook gaan over lekker een potje snoepen. Hoe chemischer en zoeter het eruit ziet, hoe meer het mij aanspreekt. En dus ook: hoe lekkerder ik het vind.

hamburger

Wat ik nooit heb begrepen is dat mensen zichzelf daar schuldig over kunnen voelen. Eerst een patatje eten en er dan van balen? Waarom zou je, je kiest er toch zelf voor? Zo verpest je ook die hele maaltijd (ja, ik noem het maar even een maaltijd). Maar wat ik vooral niet begrijp is als mensen er iets gezonds van willen maken. Als ik dan patat eet, moet er een gezonde salade naast? Nee joh, als ik ervoor kies om een vette hap te nemen, kies ik daar vol voor. En als ik iets gezonds wil eten, kies ik daar vol voor. Mijn punt is: als ik heb besloten een vette hap te eten, dan voel ik niet nog een behoefte om dat te moeten compenseren. Vette hap is vette hap! Laatst zag ik een recept voor gezonde kapsalon voorbij komen. Why? Als je kapsalon gaat eten weet je dat daar megaveel calorieën in zitten. Dat is mede waarom het zo lekker is naar mijn idee. Heerlijk al die duizenden calorieën. Ik word er blij van. Met snoepjes zeggen mensen weleens tegen me dat ze liever snoep eten dat er wat ‘natuurlijker’ uitziet, dus niet neongroen ofzo. Tsja, het blijft ongezond denk ik dan. Als je er dan toch voor gaat, ga er dan ook helemaal in op.

patat oorlog

Ik schrijf deze post, omdat ik het zo zonde vind dat mensen zichzelf hun eigen plezier ontnemen. Sta achter je keuze. Dat lekkere stuk taart, je voelt je veel tevredener over jezelf als je het eten ervan niet meteen afstraft. Wat heb je er überhaupt aan als je daarna ontzettend gaat lopen balen en boos zijn op jezelf? Voor je zelfbeeld is dat volgens mij niet heel opbouwend. Je kan jezelf dan beter belonen als je wel iets gezonds hebt gegeten. En om terug te komen op het begin. Ook daar kan ik dus ontzettend van genieten. Een goede salade bijvoorbeeld, maar ook een lekker (vegetarisch) gerecht met alleen maar verse producten. Mijn smaakpapillen gaan van beide kanten dansen.

Kan jij volop genieten van iets ongezonds of hou je daar juist niet van?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

16 gedachten over “Over eten enzo”

  1. Doe ik ook, maar ik moet dan ook enorm opletten met calorieën. Zo heb je wel een idee wat zoiets is… 🙂 Soms kies ik op basis van calorieën wel om iets niet te eten die dag. Btw, zo heb ik ontdekt dat grany-graankoeken véééél ongezonder zijn dan ik zelf had ingeschat.

 1. Raak gesproken en ik geef jou gelijk. Helaas voel ik mij niet altijd happy na een vette hap. Maar als ik er zin in heb dan kan ik er echt naar toe leven en dan geniet ik ook echt wel. Toch sluipt daarna de gedachte er weer in hoe ik het weer in balans moet krijgen. Stom is dat.

 2. Wanneer ik een vette hap eet, voel ik me er niet schuldig over. Ik zoek wel soms op, hoe vet die vette hap is, om dan vooraf nog te beslissen van toch een gezonde maaltijd te nemen. “Neen, vandaag kan het gewoon niet”. Zo vermijd ik ook wel een schuldgevoel

 3. Oh god ja, ik kan ontzettend genieten van ongezond eten. Ik moet ook van mezelf elke week een frietje eten, heeeeerlijk! Oh en kapsalon.. dat heb ik te lang niet gehad (je brengt me op een idee :p).

  Lfs.x

 4. Ik kan er helaas niet van genieten, want ik krijg vrijwel direct uitslag op mijn gezicht in de vorm van dikke cysten…. Dus ik moet mezelf echt dwingen om het niet zo ver te laten komen om me te laten verleiden 🙁 Helaas!

 5. Oh jaaaaaaa en OF ik daar van kan genieten, met mijn ogen dicht, hahahahaha Ik ben net als jij, ik kies ervoor, lichaam vraagt er soms om, soms negeer ik het even, maar ik ben erachter, beter om er vol voor te gaan.

  het ultieme genieten dan, en dat blijf ik dan ook doen, ook erna 😀 En de volgende dag inderdaad weer even gewoon maar ook hier geldt, wat ik ook eet, het moet smaken! 😀

  X

  1. oh ja lol… is alweer een tijdje geleden… maar toen vroeg dochter aan mij, mam wat eet jij vanavond? En ik zei.. frikadel gezond… een wat?

   Frikadel gezond, haal een doos frikadellen, ik heb geen frituur, dus wel uit de oven… snij lekker veel ui fijn, mayo en curry saus of ketchup, kan verschillen. Maar.. snij er ook wat verse tomaat bij, LOL….

   hahahaha (ik had op dat moment ook wel zin in wat fris erbij, en ja tomaat staat toch voor gezond, lol) Verder niks!

 6. Je hebt nog gelijk ook. Er zijn al heel wat hypes gepasseerd, maar heb niet t idee dat t ook maar iets verschil maakt als ik om me heen kijk. : )

  Fijn dat je t deelt en zo beschrijft. Heerlijk!

 7. Lastige vraag! Ik kan op zich wel genieten van ongezond eten, maar ik weet dat mijn darmen daar flink van gaan protesteren met alle gevolgen van dien omdat ik het maar heel zelden eet. Iets als friet lust ik bijvoorbeeld al niet… Van chocola krijg ik trouwens zelfs letterlijk puistjes in mijn gezicht, dus dat eet ik tegenwoordig ook nog maar heel beperkt. “Geniet, maar eet met mate” zou mijn motto zijn 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *