schoenen

Op grote voet leven

Al van kindsaf aan groeiden mijn voeten snel. Toen ik nog op de basisschool zat moest ik al bij de damesschoenen kijken. Dat begon toen al bij schoenmaat 36. Ik weet eigenlijk niet of dat nog steeds zo is. Ik droeg dus ook al vroeg schoenen met van die kleine hakjes eronder.

schoenen
Mijn werkschoenen in Suriname

Van die lakschoentjes had ik al op jonge leeftijd. Niet omdat ik dat graag wilde, maar omdat het niet anders kon. Ik had weinig keus. Op een gegeven moment kon ik mijn moeders schoenen aan die maat 39 heeft. Mijn voeten bleven doorgroeien tot maat 41. Tien jaar geleden was dat nog afschuwelijk. De enige damesschoenen die als pasmodel in schoenenwinkels stonden hadden maat 38 of 39. Voor maat 41 moest ik het altijd aan de verkoopster vragen. Ik liep dan naar haar toe en vroeg met een zacht stemmetje: heeft u deze ook in maat 41? Ik hoopte dan dat niemand in de winkel dat hoorde. Vervolgens brulde de schoenenverkoopster steevast: MAAT 41? IK ZAL EVEN VOOR JE KIJKEN. Dan hoefde het eigenlijk al niet meer van mij. Vaak kwam ze dan ook nog eens met lege handen terug en zei dan even hard: NEE, 40 IS DE GROOTSTE MAAT. Ik kende niemand met maat 41 en probeerde mij ook altijd te wringen in schoenen die eigenlijk net te klein waren. Dan kon ik tenminste nog leuke schoenen aan.

Zoals je begrijpt, was ik niet zo’n meisje waarvan schoenen kopen haar favoriete bezigheid was. Totdat er ongeveer tien jaar geleden ergens besloten werd dat ook maat 41 gewoon in de winkels moest liggen als pasmodel. Halleluja! Er ging een nieuwe wereld voor mij open. Ik kon gewoon stilletjes een schoen pakken en die passen zonder schreeuwende verkoopster erbij.  Een periode van oneindig veel (goedkope) schoenen kopen brak aan. Een van mijn beste vrienden herinnert zich mij nog als dat meisje met die opvallende schoenen altijd. Toch kocht ik nog regelmatig schoenen die eigenlijk net te klein waren, want maat 42, dat kan echt niet.

schoenen

Tot vorig jaar zei ik nog altijd dat mijn schoenmaat meestal 41 was en soms 42. En het klopt, hij lijkt er een beetje tussenin te liggen.  In de winkels gaan vrouwenmaten steeds verder. Ik zie regelmatig standaard maat 43 erbij staan. Maar waarom had ik nog steeds moeite met mijn schoenmaat? Blijkbaar heb ik een soort idee dat ‘grote voeten’ niet heel vrouwelijk zijn. Dat vrouwen ‘gewoon’ schoenmaat 39 hebben. Dat ik afwijkend ben met maat 42. Want ja, het komt er eigenlijk op neer dat ik schoenmaat 42 heb. En waarom zou ik mij ervoor schamen? Dit is toch gewoon wat het is? Schoenen zitten ook veel lekkerder als ze de juiste maat hebben. En vermoedelijk ben ik ook veel leuker en mooier als ik niet met pijnlijke voeten loop. Toch schrik ik nog weleens als ik mij besef dat mijn onderarm even lang is als mijn voet. Want allejezus, dat is echt heel lang.  Mijn schoenmaat maakt mij gelukkig niet wie ik ben. Dat doe ik zelf. En inmiddels heb ik dat geaccepteerd en ben ik tevreden over mijn schoenencollectie in maat 42. Mijn grote voeten zijn inmiddels ook een stuk blijer met mij, omdat ik nu goed voor ze zorg. Check ook even de schoenencollectie die ik mee heb naar Suriname. Eind voet, al voet!

schoenen

Herken jij voetenissues?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

 

7 gedachten over “Op grote voet leven”

 1. Ja en of ik die herken, schoenen kopen was nooit mijn hobby, als kind al niet, want de schoenen die ik graag wilde dragen pasten nooit, maar ik had en heb wel dat maatje 39 nu, maar de overbekende Indische kleine voet wel breed en hoge wreef… geloof mij, net zo’n crime, en zo erg op den duur, dat ik groter moest, maar daar slipte ik in en liep mijn hielen kapot telkens.. dankzij het slippen, ik draag nu al meer dan 15 jaar dus orthopedische schoenen, en dat is echt heerlijk! Op maat gemaakt, mijn eigen leest.. en ik kan laten maken wat ik wil, op pumps na dan, heb wel een recept qua model, maar dat leer je vanzelf om dan samen te stellen vanuit folders, hahaha

  X

  1. Ja, inderdaad, ik had er al eens over gelezen op je blog. Lijkt me ook een gedoe, maar dan heb je wel perfect zittende schoenen! Mijn vriend heeft een hele smalle leest waardoor hij ook snel geneigd is om te slippen in zijn schoenen. Heel vervelend lijkt me dat.

 2. Leven op grote voet was vroeger inderdaad niet leuk. Zelf zit ik tussen 39 en 40, nu met zooltjes bijna altijd 40 dus best gemiddeld. Toen ik in de schoenwinkel werkte begon 42 echt een beetje te komen. Maar ja van 38 tot 40 had je altijd meerdere schoenen in huis en 41 was snel verkocht! Fijn dat je het nu eindelijk geaccepteerd hebt!

 3. Fijn dat je het nu geaccepteerd hebt! Ik heb maat 39 en vond dat altijd al groot haha. Ik heb echt vreselijke voeten. Ik koop ook bijna nooit schoenen, dat vind ik simpelweg veerschrikkelijk om te doen. Mijn rechtervoet is groter dan mijn linker en ze zijn heel smal. Ik pas dus bijna nergens in. Want zit de linker goed in 38, dan is het weer te klein aan rechts. En heb ik dan schoenen die wat betreft lengte goed zijn, dan zijn ze weer te breed (dat is bijna altijd). Ik zie ook al van tevoren of schoenen te breed zijn of niet, die pas ik al niet eens meer..

 4. Ik heb ook een tijdje maat 43 gedragen.. mijn voeten groeide zo snel dat alles op de groei gekocht werd. Daarnaast vielen mn skateschoenen gewoon erg klein.

  Zelf ben ik blij dat het bij 41 (soms 40) is gebleven, want kan me voorstellen dat het niet leuk shoppen is als je maat er bijna niet is. Je hebt nu ondertussen een leuke schoenenverzameling.. zie ik ook toms? Dat model staat ook nog hoog op mijn lijstje.

  Je kunt er weinig aan doen, accepteren dat t zo is is ook t enige nuttige wat je kunt doen. Gelukkig dat ze tegenwoordig meer keuzes hebt en een grote maat geen echte handicap meer is. Dat is wel fijn.

 5. Mooie schoenen heb je!
  Schoenenissues… Ik herken je struggles. Met maat 41/42 heb ik vrij grote voeten en daar komt nog eens bij dat vanwege problemen met mijn enkels maar weinig schoenen prettig lopen (en veilig genoeg zijn zodat ik niet dagelijks mijn enkels verzwik). Het komt daarom nog wel eens voor dat ik voor sneakers terug moet vallen op herenuitvoeringen, omdat de damesmaten te klein zijn……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *