suriname

Nog maar twee nachtjes…

…en dan gaan we! Het is 23 december. WTF! Een half jaar geleden, toen we deze vakantie boekten, was het nog zo ver weg. En dat is het lang gebleven, maar nu is het eindelijk zover. Over twee dagen gaan vriendlief en ik op een welverdiende vakantie naar Suriname!

Ik ben heel blij dat er lieve mensen zijn die op onze twee katten passen. Dan hoeven we ons geen zorgen te maken om het huis, maar dus ook zeker niet over de katten. Toch ga ik ze wel ontzettend missen. Dat doe ik altijd tijdens vakanties.

Gisteren was mijn laatste vrije dag voordat we vertrekken. Het was een drukke dag met nog een bezoekje aan mijn moeder, want ik mis haar verjaardag op Tweede Kerstdag, nog de laatste inkopen doen, spullen zoeken die ik allang niet meer heb hoeven te gebruiken, frustraties omdat ik een aantal van die spullen niet kon vinden, maar ook blijdschap omdat ik juist weer dingen tegenkwam waarvan ik vergeten was dat ik ze had. Maandag vertelde ik nog tegen de moeder van vriendlief dat ik goed ben in het niet teveel spullen inpakken. De eerste keer dat ik met een rugtas op reis ging liep ik op de heenweg al met 15 kg in mijn backpack en 10 kg aan handbagage. Dat heb ik geweten! Echter toen ik alvast mijn spullen klaar wilde leggen voor onze reis naar Suriname, pakte ik in eerste instantie veel te veel kleding. Ik wil jurkjes, en shorts, en setjes, en maxidresses en oh ja, mijn kerstshirts. Hm, dat wordt keuzes maken. Want ook in Suriname wil ik natuurlijk nog iets shoppen.

Nog even een laatste check voor dingen die echt goed geregeld moeten zijn. Inentingen gelden nog. Paspoort moet een half jaar geldig zijn? Ah, paspoort is geldig tot 7 juli, pfew. Visum moet uiterlijk een werkdag van tevoren bij het consulaat in Amsterdam zijn aangevraagd. Maar vriendlief zei dat het op Schiphol ook kon. Sterker nog: hij zei dat het bij aankomst in Paramaribo ook kon. Ah, dat klopt ook, want we hoeven geen visum te hebben, maar een toeristenkaart. Is nog goedkoper ook. Op Schiphol is het loket open vanaf twee uur voor vertrekkende vluchten naar Suriname. In de rode letters staat echter dat ze gesloten zijn op 25 december en 1 januari! OMG, dat moet dus vandaag nog even geregeld worden. Gelukkig is vriendje H. vandaag vrij en mag hij de toeristenkaart ook voor mij aanvragen. Daar hadden we dus bijna overheen gelezen! Van mijn moeder kreeg ik gisteren een ontzettend vies en bitter goedje: bitasap. Als je dat een aantal dagen van tevoren dagelijks drinkt, zou je bloed minder aantrekkelijk moeten worden voor muggen. En muggen (of muskieten) zijn er veel in Suriname! Het is een smerig drankje en of het echt helpt weet ik niet, maar ik doe alles om de kans op muggenbeten te verkleinen.

In tegenstelling tot bij andere vakanties hoef ik mij deze keer gelukkig niet druk te maken over het vergeten van haarverzorgingsproducten. In Suriname hebben veel mensen hetzelfde haartype als ik (kroeshaar) en dus kan ik ook wat producten thuis laten. Scheelt ook wat (lees: een heleboel) gewicht in mijn tas.

Gisteravond heb ik veel websites bekeken over Suriname. En de kriebels zijn er nu echt. Wat een mooi land en wat kunnen we veel gaan zien. Echt heel veel supermooie natuur met mooie vogels, kaaimannen, roze dolfijnen, apen, watervallen, mooie mensen in de stad, maar ook in de dorpjes in het binnenland. Maar natuurlijk ook de koloniale geschiedenis en de vele verschillende bevolkingsgroepen en religies die hier met elkaar samen leven. Ik heb er zoveel zin in! Nog twee dagen 🙂

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

10 gedachten over “Nog maar twee nachtjes…”

  1. Supergaaf hey! Ik hoop echt dat de bitasap je zal helpen; laat het weten. Goed dat de inentingen nog geldig zijn, want je wilt echt geen chicken goenia/dengheh oplopen.

    Heel veel plezier en kijk uit naar jouw belevingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *