Moestuinkriebels

Moestuintje AH

Het is alweer maart en zoals ik al eens eerder heb verteld, zijn de moestuinkriebels aanwezig! Vorig jaar heb ik mijn eerste poging gedaan met een moestuintje. Ik begon redelijk laat in het jaar, het was al zomer, en heb daarom maar gewoon van alles gezaaid zonder daar een plan voor te hebben. Er kwamen wel wat plantjes uit, zoals rucola, spinazie, sla, tomaten, chinese kool, broccoli en bieslook. De broccoli werd echter aangevallen door een of andere plaag, de spinazie bloeide de pan uit (dus geen blaadjes) en de tomaten en chinese kool werden steeds opgegeten door slakken. Dit jaar een nieuwe poging.

Van mezelf en mijn moestuingoeroe Jelle Medema van de Makkelijke Moestuin, moest ik wachten tot na 1 maart. Eind februari had ik al wel alvast mijn zaadjes weer opgezocht voor de kiemtest. Een manier om te controleren of je zaadjes ‘het nog wel doen’. Daarvoor heb ik een aantal velletjes papieren servetjes in een bak gelegd en doorweekt met water. Van al mijn zaadjes heb ik er een aantal opgelegd en daarna was het wachten maar. Al snel ontkiemden er een aantal. Anderen duurden wat langer en sommige laten nog steeds op zich wachten. Van de meeste zaadjes weet ik in ieder geval wel dat ik ze gewoon weer kan gebruiken in mijn moestuin.

Moestuinkriebels

Nu het maart is heb ik het boek, geschreven door Jelle, er weer bij gepakt en bijvoorbeeld geleerd dat spinazie inderdaad vooral gaat bloeien in de zomer. Als je er van wil eten, moet je die dus niet in de zomer zaaien, maar juist in het voor- of najaar. Handige tip! Ik heb nu dus een soort van moestuinplan opgesteld. Idee was om vandaag het tuintje klaar te maken en nieuwe compost erbij te doen, maar als ik zo naar buiten kijk stel ik dat nog even uit. Ik zie vooral heel veel regen, bah! Dat maakt op zich niet uit. Dan doe ik dat gewoon op dezelfde dag als dat ik de eerste groenten ga zaaien, zoals spinazie en verschillende soorten sla. Een aantal plantjes ga ik binnen voorzaaien en aangezien wij bijna nooit boodschappen doen bij Albert Heijn heb ik maar één moestuinsetje van hun bemachtigd. Wel net de groente die ik nog wilde hebben: wortels. Die ga ik dus ook binnen voorzaaien.

moestuinplan

Dat is mijn voorlopige plan voor de moestuin. Als ik er weer zin in heb, zal ik verder gaan plannen zoals waar en wanneer de volgende zaadjes de grond in kunnen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat het dit jaar beter zal gaan. Ik weet in ieder geval dat ik de tomaten bijvoorbeeld ook binnen zal voorzaaien. De kruiden ga ik waarschijnlijk in aparte potten doen die ik dan aan het tuinhek kan hangen. Een verticale kruidentuin wordt het dan.

Ik heb er in ieder geval veel zin in. Waar ik liever nog niet over na wil denken, zijn de slakken. Die zijn echt een ramp. Zodra er een regenbuitje is geweest, zit onze tuin vol met naaktslakken, niet normaal. Ik ga me dan toch eens verdiepen in de bierval die ik vaker als tip heb gehoord en ook kijken of ik een goede knoflookspray kan fabriceren.

Heb jij al moestuinkriebels?

I’ll keep you posted!

Elaintje

2 gedachten over “Moestuinkriebels”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *