Miss black hair

black hair

Op 8 maart was het internationale vrouwendag. Op diezelfde dag werd, waarschijnlijk niet geheel toevallig, de allereerste Miss Black Hair Nederland georganiseerd. Ik was er samen met mijn moeder heen en de avond heeft veel indruk op mij gemaakt. Zoveel dat ik erover moest schrijven.

Helaas ging er iets mis met de bestelling van mijn camera waardoor ik daar toch met mijn telefoon foto’s heb gemaakt. Erg slechte foto’s jammer genoeg. Maar goed, op de website van Miss black hair staat:

“Wij richten ons op de beauty van de natuurlijke zwarte vrouw en het uitdragen hiervan. Als we om ons heen kijken, als we naar de televisie kijken, zien we niet tot nauwelijks een representatie van wie we werkelijk zijn. De natuurlijke zwarte vrouw komt niet tot nauwelijks voor. We groeien dus op met rolmodellen die niet op ons lijken, dit hoeft niet zo te zijn voor de volgende generatie. Miss Black Hair Nederland wil hier graag verandering in brengen door natuurlijk haar onder de aandacht te brengen. Wij willen laten zien hoe prachtig natuurlijk haar is, onze kroon.”

Er was entertainment
Er was entertainment

Aangezien ik zelf nu steeds meer bewust bezig ben met wie ik ben en wat dat betekent, wilde ik hier graag naartoe. Want mijn huidskleur en dus ook mijn haar horen hier natuurlijk ook bij. De avond was goed georganiseerd en werd gehouden in een grote zaal met catwalk in het midden. Helaas gingen er wel nog wat technische dingen mis, maar de host/presentatrice had duidelijk ervaring en wist dit goed op te vangen. Er deden 15 missen mee, grotendeels tussen de 20 en 30 jaar. Allen hadden ze mooi krullend kroes haar.

Wat vooral veel indruk op mij maakte waren de redenen waarom deze 15 dames mee deden aan deze verkiezing. Ik hoorde veel terugkomen dat ze graag een voorbeeld willen zijn voor andere donkere vrouwen om zichzelf te kunnen accepteren zoals ze zijn. En nou denk je: het ging toch over haren? Nee, bij vrouwen met kroeshaar gaat het veel verder. Veel donkere vrouwen krijgen van huis uit mee dat hun haar moeilijk is, dat je er niets mee kan, dat het onhandelbaar is en ‘hard’. Men zal je nooit accepteren met zulk haar. Zodra je de kans krijgt als vrouw met kroeshaar, zul je er dus alles aan doen om van dat moeilijke haar af te komen. Veel dames laten hun haren straighten, zoals ik dat ook deed toen ik naar de Middelbare school ging. Anderen gaan met de krultang in de weer of vinden allerlei vormen van nephaar: altijd extensions of pruiken op. Het kost ontzettend veel geld, maar belangrijker is nog dat het vaak erg slecht is voor je haar. Eigenlijk zorg je op zo’n moment totaal niet voor je eigen haren. Dit alles om dichterbij het westerse ideaalbeeld te komen.

Er was uiteraard lekker eten!
Er was uiteraard lekker eten!

Als je continu die boodschap te horen krijgt dat je haar niet goed genoeg, en daarmee dat jij als persoon dus niet goed genoeg bent, heeft dat zeker invloed op hoe je naar jezelf kijkt. Er is weinig zelfacceptatie en je bent eigenlijk steeds bezig je aan te passen. Ondanks dat er momenteel een echte natural hair beweging gaande is, is het nog best een lange weg te gaan naar tevreden zijn met en je donkere huid en je kroeze haren. Vaak voornamelijk omdat de buitenwereld er altijd wel iets over te zeggen heeft. Je kroeshaar dragen zoals het uit je hoofd groeit zonder je daar onzeker over te hoeven voelen. Zonder dat mensen je raar aankijken of opmerkingen maken over vergeten kammen en dergelijke. Zonder dat je werkgever eist dat je er representatiever uit moet zien, want met kroeshaar kan dat niet? Men is het gewoon nog niet gewend.

Ook blijkt er gewoon veel onwetendheid te zijn onder mensen in het algemeen. Ook mensen met kroeshaar weten vaak weinig af van de verzorging van hun haar en ook de veelzijdigheid die er is. Inderdaad, mijn moeder maakte die avond ook nog wat opmerkingen over haar die inmiddels echt zo achterhaald zijn. Maar zij weet niet beter. Ook zij is opgegroeid met die negatieve boodschap. Gisteren maakte een medecursist nog de opmerking naar mij toe dat ze van haar buitenlandse cliënten te horen krijgt dat kroeshaar niet lang kan worden en dat ze daarom allemaal pruiken dragen. Ik heb haar en andere eromheen meteen uit die illusie gehaald en gezegd dat dat vaak onwetendheid is. En dat met de juiste zorg kroeshaar wel degelijk lang kan worden. Je hebt alleen wel ook te maken met het krimpen van je haar waarbij je haar er veel korter uitziet dan dat het is door de ontzettend sterke krul die erin zit. Ik liet ze een foto zien van een meisje met ogenschijnlijk haar op schouderlengte. Toen ze een pluk uitrekte bleek dat haar haar tot aan haar onderrug kwam. Tsja…

De missen in galakleding
De missen in galakleding

De missverkiezing was eigenlijk een ode aan de natuurlijke donkere vrouw. Dat raakte me, want dat ben ik totaal niet gewend. Of ik hoor niets over donkere vrouwen of het is negatief of karikaturistisch (bestaand woord?) bedoeld. En zo een hele avond lang alleen maar positieve dingen horen over vrouwen net als ik…pfff. Overweldigend. En daarom dus des te meer erg nodig. Ik hoop meer van dit soort avonden mee te maken. En ik hoop ook dat de Miss Black Hair van dit jaar inderdaad kan gaan werken aan de doelen die ze voor zichzelf heeft bedacht als miss.

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *