tomaten

Mijn moestuinlessen

Ik weet het nog: vorig jaar begin maart schreef ik over mijn moestuinkriebels. Albert Heijn was toen ook bezig met die moestuintjes waardoor iedereen enthousiast werd over moestuinieren. Ik was gelukkig al enthousiast over mijn eigen moestuin.

Twee jaar geleden toen we in ons huidige huis met tuin gingen wonen, wilde ik heel graag een moestuin. Vriendlief is ermee aan de slag gegaan en in de regen heeft hij een stuk uit de tuin uitgegraven voor mijn moestuintje. Dat eerste jaar wist ik echt totaal niet waar ik aan begon en ben lukraak maar wat gaan zaaien. Afgelopen jaar heb ik het anders aangepakt en had mij vooraf wat meer verdiept in mijn gewassen. Voordat ik dit jaar weer aan mijn moestuin begin, lijkt het mij verstandig om even stil te staan bij de lessen die ik in de afgelopen twee jaar geleerd heb. Ik leer namelijk steeds weer wat bij. En ik leer dat echt door de ervaring. Ook dit jaar zal ik vast weer van alles bij leren, maar dat is eigenlijk ook wel leuk. Uiteindelijk word ik een goede moestuinder/ moestuinierder? Ach, je begrijpt wel wat ik bedoel.

moestuin

De kiemtest

Met de grootte van mijn moestuin maak ik niet in één keer alle zaadjes op die ik gekocht heb. Om het jaar daarop te weten of je zaadjes nog ‘goed’ zijn kun je een handige kiemtest doen. Vorig jaar heb ik dat gedaan door in een bak een aantal papieren servetjes te leggen en die volledig nat te maken. Vervolgens legde ik van iedere groentesoort drie of vier zaadjes in een rijtje op de servetjes. Ik schreef op een papiertje in welke volgorde ik wat had neergelegd. Het papier moest vochtig gehouden worden en na een aantal dagen gingen de zaadjes ontkiemen. Of niet en dan weet je genoeg. Je zaadjes zullen dan ook niet in de grond uitkomen.

Moestuinplan

Het maken van een goed moestuinplan heeft mij vorig jaar erg geholpen. In dat plan tekende ik uit welke zaadjes ik waar ging zaaien. Mijn moestuin bestaat uit vakken, dus dat is makkelijk tekenen. Waar ik toen niet goed over nagedacht had was om de groentes zo te zaaien dat ze in hoogte toenemen. Oftwel: het is niet handig om een hoge tomatenplant voor de rucola te planten. De tomatenplant neemt dan alle zonlicht weg.

Zaaikalender

Toen ik het eerste jaar mijn zaadjes ging zaaien was het al zomer. Ik zaaide bijvoorbeeld spinazie, terwijl je spinazie juist in het voor- of najaar moet zaaien. In de zomer gaan de plantjes bloeien waardoor je niet echt blaadjes hebt voor de oogst. Slasoorten kunnen aaardig de kou weerstaan dus die kan je vroeg zaaien, maar een tomaat bijvoorbeeld juist niet. Die kan echt pas in de zomer. Ook van die dingen om goed van tevoren over na te denken.

tomaten

Plantjes beschermen

Vorig jaar had ik een heel mooi tomatenplantje. Hij deed het hartstikke goed en ik zag opeens groene tomaatjes ontstaan. Toen volgde er een periode met veel regen. Ik wist dat tomatenplantjes niet van water op hun blaadjes houden, dus ik gaf het plantje ook steeds water bij de wortel. Helaas had ik niet bedacht dat ik de plant ook tegen de regen moest beschermen, namelijk gewoon door een afdakje boven de plant te maken. Mijn tomaatjes heb ik niet kunnen eten, omdat de plant bruin werd en de tomaten ook.

Slakken

Argh, mijn allergrootste ergernis steeds weer opnieuw: slakken. Zodra er hier een paar spatjes regen vallen ligt onze hele tuin vol met van die vieze naaktslakken. En die beesten zijn niet alleen smerig, ze eten ook nog eens je hele moestuin op. Vooral ’s avonds en ’s nachts als je zelf lekker ligt te slapen. Het perfecte middel hiertegen heb ik helaas nog niet gevonden. Een Chinese kool planten als lokkertje heeft niet geholpen evenals een spray gemaakt van knoflook en groene zeep.

Deze dingen zijn mij het meeste bij gebleven van de afgelopen jaren. De moestuinkriebels beginnen alweer een beetje te komen.

Heb jij nog een goede moestuintip voor mij?

Ik hou jullie (dagelijks) op de hoogte!

Elaintje

 

13 gedachten over “Mijn moestuinlessen”

 1. Afrikaantjes planten tussen de groenten of eromheen, die houden de slakken weg, mijn opa vroeger al zaaide of plantte heel veel afrikaantjes op een aparte plek in de gewone tuin thuis, maar dat ging rustig tussen de groenten in de moestuin in als dat nodig was, of ouderwets, ja ik weet het, de blauwe slakkenkorrels strooien…. wat moet dat moet als je wilt oogsten, anders kost het je heel veel werk en moeite om de slakken en andere insecten weg te houden.

  Biologisch telen is weten wat nodig is, en dan zou je bijv. de sluipwesp geloof ik uit moeten zetten en andere beestje die weer andere beestjes opeten en bla…

  Tomaten, is dan ook beter binnen, mijn opa had ze heel veel maar altijd in de kas, precies om wat je zegt… ze moeten droog, als je kijkt naar ene plant, zie dan ook waar ze origineel vandaan komen, iets wat mensen lijken te vergeten…. een bananenboom zet je ook niet zomaar hier neer, zo wel, zal deze geen vrucht geven…
  X

  1. Ik dacht dat Afrikaantjes alleen aaltjes weghielden? Ik heb natuurlijk niet een echte volksmoestuin zeg maar, dus echte beestjes uitzetten en zo is de moeite niet met zo’n klein tuintje. maar inderdaad: weten wat nodig is scheelt een hoop frustratie 🙂

 2. Hee wat leuk, ik heb ’s zomers ook een moestuin! Maar de grootste ergernis is inderdaad, slakken. Ik heb potjes met slakkenkorrels in… ik woon aan een grote vijver en ze eten anders serieus heel mijn tuin leeg. Ook heb ik Afrikaantjes geplant inderdaad, maar dat was helaas niet voldoende.

  Nu heb ik weer iets nieuws, al twee jaar heb ik rupsen in mijn appelboom… Zoooo zonde, alle appels verpest!

 3. Ik had afgelopen jaar best mooie tomaten.. ik begrijp nu pas waarom. Whaha.. ik wist dat helemaal niet.

  Mijn groentetuin is niet groter dan een kistje en afgelopen jaar heeft ook alleen de tomaat t overleeft. Ik heb wel zo’n boek ‘ABC van de groentetuin’ uit de tijd dat ik nog een tuin tot mn beschikking had. Opzich best een prettig boek.

  Ik ben benieuwd hoe je tuintje t het komende jaar gaat doen!

 4. Het lijkt mij heel leuk als je er dit jaar weer voor gaat. Vorig jaar toen ik voor het eerst op je blog kwam was je volgens mij net begonnen. Ik vond het elke keer weer leuk om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *