thailand

Mijn eerste keer Azië: Thailand

In 2006 maakte ik voor de eerste keer een reis buiten Europa. Ik was 23 en ging in mijn eentje naar Thailand. Een paar maanden ervoor had ik besloten dat ik vrijwilligerswerk wilde doen in het buitenland. Er kwamen verschillende landen voorbij met verschillende vormen van vrijwilligerswerk. Uiteindelijk werd het acht weken Thailand: het land van de glimlach.

thailand

Ik had een backpack aangeschaft van 60 liter en die was tot de nok toe gevuld. Volgens mij woog ‘ie zo’n 16 kg. Daarnaast had ik nog een handtas als handbagage. Mijn tas was helemaal volgepropt en woog ook zo’n 10 kg!

In Bangkok aangekomen werd ik samen met drie andere Nederlandse meisjes op de bus gezet. Ik keek mijn ogen uit, het was zo druk. En er reden roze taxi’s! Pink’s for girls 🙂 We verbleven in Singburi, een dorpje op ongeveer twee uur rijden boven Bangkok. In het Ecohouse verbleven we met, je raadt het nooit, een groep bestaande uit voornamelijk Nederlanders en Engelsen en wat verdwaalde andere nationaliteiten. De eerste avond werden we verrast met een Welcome Party: een groep schoolkinderen ging dansen en maakte muziek voor ons. Superleuk! De eerste vier weken bestonden uit Thaise les en het land verkennen. Het leukste vond ik dat we daarbij ook plekjes bezochten die je niet zo snel als normale toerist zou bezoeken. We hebben veel boeddha’s en tempels gezien, sommige nog groter en glimmender dan anderen. Als ontbijt aten we rijst, als lunch aten we rijst en als avondeten aten we rijst haha. Gelukkig ben ik gewend rijst te eten.

thailandcollage

In Lopburi, de apenstad, lopen de aapjes gewoon los rond. Je moet uitkijken dat ze je spullen niet afpakken. In Ayutthaya heb ik (schaam schaam) op een olifant gereden. Ik wist toen nog niet dat dat zo schadelijk was. We zijn een aantal keer in Suphanburi geweest. Ik maakte kennis met de tuk-tuk. Wat een handig vervoersmiddel zeg. En ook zoveel verschillende varianten. Met de groep hebben we een trekking gedaan, een van de spannendste ervaringen in mijn leven. In Thailand hadden ze toch een ander idee van een goed georganiseerde en veilige reis. Met acht uur de door de jungle trekken in de hitte met onvoldoende water en eten en ook qua kleding niet de juiste uitrusting (ik liep op mijn laarsjes, anderen gewoon op slippers en met een shortje) is het eigenlijk een wonder dat iedereen veilig is aangekomen. Achteraf was het wel een echt avontuur!

thailand

In de shoppingmalls hoorde ik steeds: Big sizes, big sizes! Pardon, dacht ik als slanke den. Maar ja, met mijn 1.78m ben ik natuurlijk een reus voor die Thai. Op de bekende toeristenstraat Khao San Road heb ik voor een prikkie geshopt: leuke fleurige kleren. Ik heb veel onderhandeld met taxichauffeurs, met kledingverkopers. Ik heb markten bezocht: MoChit (een grote semi-overdekte markt in Bangkok) en de floating market! Die vond ik echt super. In Bangkok zag ik veel verminkte mensen die bedelen op straat.

thailandcollage4

Het blijft Azië, dus karaoke heb ik ook een aantal keer gedaan, ondanks dat ik totaal niet kan zingen. Iedere dinsdag is het Kingsday in Thailand. De meeste inwoners dragen dan een speciale gele polo. De koning speelt een belangrijke rol daar. Als je naar de bioscoop gaat volgt er eerst een ode aan de koning (please pay respect to the king). Vervolgens zie je een heleboel foto’s van de koning met een idyllisch muziekje eronder. De mensen in de zaal gaan staan tijdens dit moment. Vervolgens begint de film. Ik heb twee dagen in een tempel geslapen en gemediteerd en gechant. Als laatste van de introductie gingen we naar het eiland Kho Samed. Toen nog nauwelijks toeristisch, maar feesten ging er prima.

thailandcollage

Tijdens de tweede helft (4 weken) gingen we dagelijks naar een weeshuis. We gaven Engelse les en knapten de woonruimte van de kinderen op. De toiletten waren smerig, het gebouw was vochtig en het hout weggerot. Daar was geen subsidie voor, terwijl de school er piekfijn uitzag (inderdaad wel subsidie). In de weekenden gingen we vaak het land verkennen. De langeafstandsbussen leken net bordelen met veel satijn en roze en rode kleuren! We zijn in het noorden naar Chiang Mai geweest, wat een ontzettend relaxte sfeer hangt daar. We hebben dorpjes bezocht met vrouwtjes met van die hoge kettingen om hun nek. Ik heb een slangenshow bezocht waar ze slangen molken en ik kreeg een slang om mijn nek (python). Whaaa! De laatste week van het project besloot ik om zelfstandig te reizen: ik ging terug naar Chiang Mai (met de slaaptrein whoeoe) en bracht een bezoekje aan de River Kwai.

thailand

Op mijn donkere huidskleur werd wisselend gereageerd: vaak werd ik aangestaard alsof ik van Mars kwam en een andere keer kwam iemand naar mij toe om me te vertellen dat ‘ie mijn huidskleur zo ontzettend prachtig vond. De Thai blijven zelf het liefst zo wit mogelijk.

Het was een supermooie en fijne ervaring. Thailand is ook echt een land wat je goed in je eentje kan bereizen. Mensen zijn vriendelijk en er valt genoeg te zien.

Ben jij weleens in Thailand geweest?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

8 gedachten over “Mijn eerste keer Azië: Thailand”

  1. Wauw, wat moet dat een prachtige ervaring zijn geweest zeg! De moeder van mijn vriend is een paar jaar geleden ook naar Thailand geweest en zij had ook al van die prachtige foto’s. Leuk om hierover te lezen!

    1. Dat respect betuigen voor de koning is echt opvallend aanwezig in Thailand. En ook zo vanzelfsprekend dat je er buiten Thailand volgens mij inderdaad niets over hoort.

    1. Het was inderdaad ook wel spannend, maar meer avontuurlijk spannend. En Thailand is echt zo een geschikt land om een spannend avontuur aan te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *