kort haar

Mijn big chop: een jaar later

Vorig jaar in augustus schreef ik mijn allereerste stukje op Troetelberenopdeweg, wat toen nog een andere naam had. Het ging over het feit dat ik een big chop had laten doen. Oftewel ik heb door de kapper bijna al mijn haar af laten knippen. Onder vrouwen met kroeshaar is het een steeds bekender wordend verschijnsel. Waarom?

kort haar kort haar

Als meisje met kroeshaar was het een wekelijks gevecht als mijn moeder weer de vlechtjes uit mijn haar moest halen, mijn haar moest kammen en vervolgens weer opnieuw tientallen vlechtjes moest maken. Het was lastig om mijn haar te kammen, het deed pijn en het duurde lang. Net zoals veel andere meisjes met kroeshaar kreeg ik regelmatig te horen dat mijn haar ‘moeilijk’ was of ‘hard’. Het leek ook altijd alsof mijn haren niet groeiden. Ik wilde ook makkelijk en glad haar net als de andere meisjes.

Zoals velen met mij, mocht ik als ik naar de middelbare school ging mijn haar laten straighten. Oftewel mijn haar werd glad gemaakt. Ik ging naar de black hair kapper waar mijn moeder ook al jaren kwam en zij bracht het goedje aan op mijn haar. Toen ze nog niet eens halverwege was begon het ontzettend te branden op mijn hoofd. Gelukkig kon ze snel werken en probeerde ze het wat te verzachten, maar de straight moest wel in mijn haar blijven om zijn werk te kunnen doen. Heel blij was ik, maar de volgende dag had ik ook korsten op mijn hoofd als gevolg van brandplekken.

Dit heb ik de hele middelbare schoolperiode elke acht weken gedaan. Ik heb altijd een gevoelige hoofdhuid gehad, maar gelukkig niet meer van die grote brandwonden. Hoezo die brandwonden? Straight is echt een megachemisch goedje. Dat kan ook bijna niet anders, want mijn kroeze haar werd stijl. En waarom, omdat dat mooier en makkelijker zou zijn. Nou makkelijk was het niet, want ik was altijd bang voor water of vocht, omdat mijn haar dan weer enigszins in de krul zou schieten. Daarnaast ben je altijd bezig met het aanpakken van je uitgroei en kost haren wassen een groot gedeelte van de dag, omdat je ook weer met krulspelden onder de droogkap moet.

Op 8 juli 2014 deed ik mijn big chop en was ik klaar met al die chemische troep in mijn haar. Mijn kroeshaar hoort bij mij en ik zag allemaal mooie vrouwen met mooie kroeshaarkapsels op internet en YouTube. Er bestaat zoiets als een natural hair movement waarbij steeds meer vrouwen met (sterk) krullend haar hun krullen en daarmee hun eigen schoonheid omarmen. Het klinkt zo een beetje extreem en eigenlijk is het dat ook. Als je eigenlijk je hele leven krijgt te horen dat je haar niet goed is, dat het onhandelbaar is, dat het niet netjes is, dat je er niets mee kan, dat het niet groeit. Dat doet wat met je zelfacceptatie. Helemaal als je ook nog eens een donkere huid hebt (maar dat bewaren we voor een andere keer).

kroeshaar

Nu een jaar later ben ik nog steeds ontzettend mijn haar aan het ontdekken, want ik heb het lang niet in haar natuurlijke staat gezien. Er is steeds meer kennis over kroeshaar, dingen die mijn moeder vroeger ook gewoonweg niet wist. Ik vind het leuk dat ik er hele verschillende dingen mee kan doen en dat het nooit echt verkeerd kan zitten, omdat het toch alle kanten op springt. Ik maak zelf natuurlijke haarmaskers, oliën en gels. Het is een reis en het doet wat met mijn zelfbeeld. In positieve zin.

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

Vergeet mij niet te volgen op Bloglovin’, Instagram en Facebook!

8 gedachten over “Mijn big chop: een jaar later”

  1. Wat heb je mooi haar! Ik wist niet precies wat een “big chop” is, maar het staat prachtig. Een vriendin van mij heeft ook prachtig kroeshaar en nadat zij haar haar er bijna helemaal af heeft laten knippen kwam het ook veel mooier terug. Prachtig!

  2. Ja de struggles van kroeshaar! Wat fijn dat je zelfacceptatie steeds meer begint te komen. Ik vind het in de natuurlijke staat altijd wel ontzettend mooi bij vrouwen.

  3. Jij hebt prachtig haar. Ik snap de big chop volkomen want je haar vol gooien met chemische troep is iets wat je niet moet blijven doen.

    Mooi dat ze tegenwoordig verder zijn en jij er positief in staat!

    1. Het is dus juist niet zo lastig. Je moet het leren kennen,je erin verdiepen en het niet blijven vergelijken met stijl of Europees haar. Dan is het heel makkelijk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *