Maandag moestuindag

Onlangs schreef ik over mijn moestuinkriebels. Het was eindelijk maart, dus ik kon weer beginnen met mijn moestuin 2.0. Althans, dat is de bedoeling. Vorig jaar ben ik lukraak midden in de zomer begonnen. Dit jaar heb ik er iets langer over nagedacht en ben begonnen met het maken van een moestuinplan en een kiemtest voor de zaadjes van vorig jaar. Allemaal op advies van mijn moestuingoeroe van de Makkelijke Moestuin.

voorzaaien

Vorig weekend heb ik de eerste zaadjes in de grond gestopt nadat ik mijn moestuinmix door elkaar had geschept, laatste plantenrestjes had verwijderd en een zak compost had gestort. Ook heb ik het muntplantje toch maar uit mijn moestuintje gehaald. Ik had hem heel bewust met een pot eromheen geplant, omdat ik al had begrepen dat anders je hele moestuin onder de munt zou zitten. Nou, zelfs met een pot had het plantje het voor elkaar gekregen om nieuwe wortels buiten de pot te vormen. Om het plantje uit mijn tuintje te krijgen heb ik ook echt goed mijn best moeten doen, omdat de wortels erg stevig in de grond zaten en dus door een groter deel van mijn moestuin liepen dan de bedoeling was. Ik heb hem nu verplaatst naar een aparte pot.

moestuin

Ik zaaide vorig weekend verschillende slasoorten: pluksla, veldsla, kropsla en rucola. En daarnaast heb ik ook nog spinazie en uien gezaaid. Volgens mijn plan konden die allemaal nu al gezaaid worden, zo begin maart. De broccoli heb ik voorgezaaid, net als de sugarsnaps. Die laatste moest ik voorkiemen, maar omdat ik niet helemaal wist wat dat was heb ik ze gezaaid. Inmiddels ben ik erachter wat voorkiemen is en ben nu aan het overwegen of ik ze dan toch ga voorkiemen en mijn inmiddels kleine sugarsnapzaailingen een snelle dood laat sterven. Het is wel altijd leuk om zo’n klein plantje boven de aarde uit te zien komen. Dat komt zomaar uit zo’n zaadje. Of zoals bij de sugarsnap, komt dat gewoon zomaar uit zo’n boon.

moestuin

Dagelijks loop ik langs mijn moestuin en kijk of de aarde nog vochtig genoeg is. En natuurlijk check ik of er al miniplantjes zijn. Mijn zus, die dit jaar ook met een moestuin gaat beginnen voor mijn nichtjes, liet me weten dat ze wel schrok van de prijs van zo’n moestuinbak. Ik heb daar helemaal nooit bij stilgestaan, want wij hebben zelf een soort bak gemaakt van stenen uit de tuin. We hebben in de vorm van een rechthoek stenen verwijderd. De stenen die we weghaalden vormen rechtopstaand de buitenkant van de bak. Omdat het grote stenen zijn van 50x50cm zitten ze redelijk diep in de grond waardoor ze wel stevig staan. Daarin hebben we antiworteldoek gelegd en daarop de moestuinmix gegooid. We hebben dus alleen extra voor de inhoud van de bak betaald. Dat scheelt wel. Je zou volgens mij ook een bak kunnen ‘metselen’ van bakstenen.

moestuin

De vakken hebben we gemaakt van jaloezieën uit ons vorige huis. Die gebruiken we nu niet meer, maar zijn dus erg handig voor de moestuin, anders hadden we ze weggegooid. We hebben ze aan elkaar bevestigd met splitpennen. Ook de bordjes waar op staat wat er in het desbetreffende vak is geplant zijn gemaakt van jaloezieën. Met een watervaste stift schrijf je op welke groente en je steekt hem vervolgens zo in de grond. Om onze eigen katten, maar ook de andere katten uit de buurt, een beetje uit het tuintje te houden hebben we er gaas omheen gespannen. De opstaande vorken die we aanvankelijk hadden bedacht, hielpen voor geen meter!

voorzaaien

Ik ben zo benieuwd hoe het dit jaar zal gaan met mijn moestuintje. Hoe gaat het met jouw moestuin?

(Dit waren trouwens de eerste foto’s gemaakt met mijn nieuwe camera!)

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

9 gedachten over “Maandag moestuindag”

  1. Wat leuk dat je een echte moestuin begonnen bent! Ik ben nu bezig met de potjes van de AH en nog wat andere hihi, maar wil ze uiteindelijk overpotten naar de tuin 🙂 Ben heel benieuwd! 😀

  2. Heel leuk dit. Wil ik zelf ook nog zo graag. Het liefst in een eigen tuin aan huis maar heb nou eenmaal een balkon.
    Dat van de AH is idd een goeie actie!

    Heel veel plezier en groene vingers hiervan 😀

    X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *