sugarsnap

Maandag Moestuindag

Deze keer maar een korte update over mijn moestuintje, want hij ligt er niet meer zo mooi en groeiend bij als de vorige keer. Wat is er gebeurd, zul je denken. Ik zal het je vertellen.

De grootste vijand van alle moestuinierders is de slak. Slakken hebben de neiging om ’s nachts als wij mensen slapen, in een heel traag tempo naar alle jonge moestuinplantjes te schuifelen. En dan, dan begint voor hun het feest. En bij een feest hoort eten. De volgende dag kijk jij in je moestuin en zie je dat de plantjes waar je de dag ervoor nog vol trots naar keek, er niet meer zijn.

kropsla kropsla

Mijn mooie kropslaplantje is helemaal opgegeten. De andere kleinere kropslaplantjes waren al eerder aangevallen, maar dat vond ik prima als die grote het maar vol bleef houden. Hij heeft de strijd helaas verloren. Er zijn nog wat kleine sprietjes over waar een vieze slijmlaag overheen zit.

sugarsnaps sugarsnap

Gelukkig ook nog goed nieuws: de sugarsnaps gaan stug door. Er komen zelfs bloemetjes aan. Ik heb nog even opgezocht of ik daar wat mee moet, maar volgens mij kan ik ze gewoon laten zitten.

pluksla pluksla

Rucola groeit niet heel hard. En nog één plukslaplantje over.

spinazie spinazie

Spinazie groeit ook nauwelijks. Daarnaast zijn er dus weer plantjes opgepeuzeld door slakken. Het is al bijna juni, dus ik denk dat ik de spinazie ook maar op ga geven dit jaar. Hij had al volgroeid moeten zijn en in de zomer werkt het niet zo goed. De plant gaat dan bloeien in plaats van lekkere spinazieblaadjes aanmaken. Achteraf denk ik ook dat ik de spinazie dit jaar in hetzelfde vak heb gezaaid als vorig jaar. Dat is niet handig. Je moet zorgen voor wisselteelt en planten uit dezelfde familie niet twee keer achter elkaar in hetzelfde vak zaaien. Zo kan je gezonde groenten kweken met een goede smaak en goede oogst.

bietenplantje bietenplantje

Bij de bietjes hebben de slakken het ook geprobeerd, maar die waren blijkbaar iets minder lekker dan de sla.

moestuin

Wat een frustratie met zo’n kleine moestuin. Met zo weinig plantjes ben je meteen een groot deel kwijt als er slakken in de buurt zijn.

tomatenplantje aubergineplantje

Gelukkig kan ik nog twee plantjes beschermen in huis: mijn tomatenplantje en mijn aubergineplantje. Ik heb het tomatenplantje overgezet in een groter potje, omdat ik het idee had dat ‘ie niet heel veel groter werd. Dat ga ik met het andere plantje ook nog doen.

Heb jij ook zoveel last van slakken?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

7 gedachten over “Maandag Moestuindag”

 1. Wat balen zeg..!
  Mijn moestuintjes staan nog steeds binnen… Ik heb de tomaat en de paprika even buiten gehad, maar toen verkleurden de bladeren direct en gingen ze er dood uitzien, dus toen heb ik ze weer naar binnen gehaald. Gelukkig heb ik daardoor geen last van slakken!
  Succes, ik hoop dat je de slakken weg kunt jagen, hihi.
  Liefs!

 2. Sjeetje wat een slakken plaag. Zout? Hihihi grapje. Is er geen spul tegen slakken of is dit dan ook slecht voor de plantjes?

  Nu hopen dat de beschermde plantjes het binnen goed gaan doen.

  1. Ja er bestaan een heleboel verschillende dingen tegen slakken, maar daaruit begrijp je misschien ook al dat er heel veel dus gewoon niet werkt. Vermoeiend hoor, maar ik ga stug door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *