tomaten

Maandag Moestuindag

Het is alweer een tijdje geleden dat de laatste Maandag Moestuindag verscheen. In het begin van het seizoen verandert er heel veel van zaadje tot plant. Maar als het eenmaal planten zijn is het niet meer zo interessant om wekelijks een update te plaatsten over het feit dat het plantje weer tien centimeter is gegroeid.

dode plant

Dus, mijn moestuin is er nog wel degelijk. Sterker nog, er is zoveel veranderd de laatste weken. Ik heb echt heel veel plezier gehad van de sugarsnaps. Die beleven maar groeien en groeien en deden het erg goed in bijvoorbeeld salades. Op een gegeven moment werden de planten geel en waren ze op. Dan gaan ze onnodig energie verbruiken in de moestuin, dus heb ik ze verwijderd en in de GFT-bak gegooid.

maisplant moestuin

De maisplanten zijn al best wel groot. Ze komen al boven mijn hoofd uit (ik ben 1.78m). En ik zag het begin van een maiskolfje, denk ik 🙂 Met die zomerstorm hadden ze het wel zwaar te verduren, maar vriendjelief bouwde een constructie waardoor ze nu goed ondersteund worden.

bietjes collage

En tijdje geleden oogstte ik al wat bietjes. Helaas ben ik ze een beetje vergeten toen ze aan het koken waren, waardoor de pan droogkookte en mijn bietjes verbrandden. Ik weet dus nog niet hoe ze smaken. Maar deze week een nieuwe poging. Ze zijn nu ook een stuk groter.

kropsla kropsla

De ene krop sla die de slakkeninvasie overleefde blijft prima doorgroeien. Dan heb ik straks sla uit de tuin!

Andere sla dan de rucola bedoel ik dan. De rucola doet het zo goed dat ik wekelijks wel een goede hoeveelheid kan oogsten. Ik moet zelfs opletten dat ik ze wel lekker jong afknip, want hoe ouder en groter het blad, des te sterker de smaak. Het kan dan echt heel scherp worden. En er komen dan ook leuke bloempjes aan.

tomaten tomatenplant

De tomaat die ik in het huis voorzaaide en die aanvankelijk weinig leek te doen buiten, wordt nu echt al groot. Hij heeft in ieder geval mooie bloemetjes. En wat zag ik vorige week opeens: tomaatjes! Echte tomaatjes!

aubergineplantje aubergineplantje

De aubergine gaat er ook steeds steviger uitzien, maar of ‘ie het gaat halen om ook echt een vrucht te laten groeien in de komende tijd? Ik heb er een hard hoofd in, maar we gaan het zien.

broccoliplant broccoliplant

Uit mijn broccoliplant moet ik steeds groene rupsen plukken. Je ziet ze nauwelijks, omdat ze dezelfde kleur hebben als de bladeren. Soms ziet de plant er ook uit alsof al het leven eruit is gezogen. Het volgende moment staat ‘ie dan weer trots met de bladeren omhoog. Inmiddels is ‘ie al zijn bladeren een beetje kwijt en heb ik vaarwel gezegd 🙁

pompoenplant pompoenplant

Een paar weken geleden heb ik een pompoenzaadje geplant en wat zomerwortels. Ondanks alle regen (en dus ook slakken) van de afgelopen tijd zijn de minisprietjes niet al in slakkenbuikjes beland. Er staat zelfs al een echt pompoenplantje.

Ik merk wel dat ik zelf ook minder met de moestuin bezig ben nu de zaadjes echte planten zijn geworden. Het voelt alsof ik mij minder hoef te bekommeren om mijn moestuinkindjes. Soms voelt het ook alsof ik ze een beetje verwaarloos. Maar ook weer niet zo erg dat er niets meer overblijft.

Heb jij ook een moestuin? Hoe gaat het daarmee?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

9 gedachten over “Maandag Moestuindag”

  1. Ik herken je gevoelens. Weet je wat het ook is? Een plant kan best wel overleven in de natuur (klinkt grappig als ik het zo typ), maar een zaailingetje, dat is zo onbeschermd en heeft wat meer aandacht nodig. Bekijk het als een pasgeboren baby en een zoon die het huis uitgaat.. 🙂 Hoe het met mijn moestuin is? Vreselijk goed! Behalve mijn tomaten dan.. 😀

  2. Wat leuk dat je een moestuintje hebt. zelf vind ik het ook erg leuk om zaden te planten en groenten te kweken, helaas heb ik alleen niet erg veel ruimte en behelp ik mezelf maar met wat potten in de vensterbank van mijn kamer, wat gek genoeg ook erg goed werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *