Londen

Londen: wat een ervaring!

Voor het eerst bezocht ik Londen, de hoofdstad van Engeland, de stad met alle West End shows, stad om te shoppen. Een stad die eigenlijk om de hoek is, of ten minste, aan de andere kant van het water. Ik was er drie dagen en vond er ook wat van.

Zoals ik eerder al eens schreef over mijn ideale vakantie, ben ik iemand die in het buitenland vooral wil ervaren hoe het daar is, mensen kijken vanaf een random bankje, observeren, ruiken, zijn. Geen haast, geen lijstje met bezienswaardigheden wat moet worden afgewerkt, geen tips van anderen. Nee, zelf ontdekken en zelf ervaring opdoen. In alle rust, want het blijft vakantie. Als iets vandaag niet lukt, probeer ik het morgen en als dat ook niet lukt is het prima. Dan maak ik vast wat anders mee wat op dat moment interessanter is.

Wat mij vooral bijstaat is dat Londen echt een megagrote stad is. Amsterdam is er helemaal niets bij. Ik vind Parijs al een grote stad, maar Londen deed nog veel groter aan. Toen ik even opzocht hoeveel inwoners Londen heeft, begreep ik ook waarom. Op Wikipedia zag ik namelijk dat er acht miljoen mensen in deze stad zouden wonen. Acht miljoen! Dat is dus de helft van heel Nederland! Als je in Londen bent, merk je ook dat je veel grote afstanden aflegt. Ik heb vooral veel met de bus en metro gereisd. Maar ook als ik een stukje ging lopen, waren het lange stukken en voor mijn voeten was het daarom enorm afzien. Gelukkig is het openbaar vervoer echt heel goed geregeld en kon ik zelfs met mijn bankpas inchecken in de bus. En met een dubbeldekker de stad rond rijden als je bovenin en vooraan zit is natuurlijk geweldig.

Rust in het buitenland, zo sta ik er altijd in, of ik nou een kort stedentripje maak of een lange verre reis. Het gekke was, dat deze ontspannen vakantiehouding niet met mij meegereisd is naar Londen. In de drie dagen dat ik er was, heb ik me steeds een beetje opgejaagd gevoeld. Ik voelde de onrust dat ik nog meer dingen moest zien, terwijl ik aan het einde van de dag vond dat ik wel weinig had gedaan. Er was geen tijd om even bij de Thames te zitten of om in het Hyde Park even uitgebreid bij te komen. Als ik dat wel probeerde te doen, vond ik dat het na vijf minuten wel klaar was en dat ik verder moest met de stad zien. Dit was echt een gekke gewaarwording, want ik ken dit niet van mezelf. Sterker nog, ik heb dit nog nooit zo meegemaakt als ik in het buitenland was.

Londen

In alle buurten en alle straten waar ik liep zag ik een ontzettende mengelmoes van verschillende landen en culturen. Ik denk dat China Town de enige uitzondering was. Verder zag ik echt de hele wereld voorbij komen in delicatessenwinkeltjes en restaurants. Maar echt continu, dus niet zoals ik dat bijvoorbeeld in Amsterdam of Rotterdam gewend ben. Ik zag Poolse, Indiase, Caribische, Afrikaanse, Indonesische, Turkse, Braziliaanse, Egyptische, Marokkaanse, en nog veel meer shops voorbij komen. Allemaal naast elkaar, overal in de stad. Het viel mij op, omdat ik opeens ging twijfelen aan wat nou typisch Engels eten of Engelse producten zouden zijn. Maar vooral: waar zou ik dat kunnen halen?

Ik merkte in het algemeen dat ik niet een echte Engelse identiteit voelde of kon ontdekken. Ik zag vooral een mengelmoes, wat ik zelf erg leuk vind, maar tegelijkertijd voelde ik daardoor niet goed waar ik nou precies was. Ik heb eerder andere Engelse steden bezocht en dat voelde heel anders. Het voelde toen echt alsof ik in Engeland was. In Londen voelde ik dat niet en had het bij wijze van spreken ook Amsterdam kunnen zijn. Ik kon op straat niet onderscheiden wie er Londenaar was en wie toerist. Ook ik werd aangezien voor Londense door een Londense. Compliment! Toch?

In conclusion: misschien ben ik toch te klein voor een wereldstad als Londen. Ik vond het groot en druk. Behalve Notting Hill: daar was het oh so quiet. Ergens denk ik dat het qua cultuur te dichtbij Nederland staat ofzo. In Antwerpen waan ik mij in een andere wereld en in Berlijn ook, maar in Londen blijkbaar niet. En als je toch ‘thuis’ bent, moet je ook van alles doen, want er is te weinig tijd en de dagen vliegen voorbij. Zo voelde het. Niet om negatief te doen, maar dit is mijn ervaring geweest. Minder enthousiast dan de meeste verhalen die ik over Londen hoor. Dat betekent niet dat ik het niet leuk heb gehad, ik ben blij dat ik er eindelijk ben geweest. Eerlijk gezegd was ik ook een beetje overwhelmed en moet ik er misschien gewoon vaker heen. Dat zou ik niet erg vinden hoor 😉

Wat vond jij het leukste aan Londen als je er bent geweest?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

 

10 gedachten over “Londen: wat een ervaring!”

 1. Dat het veel indruk heeft gemaakt is al op te me merken aan het aantal blogs over London. Wel mooi dat je t zo verdeeld. Ik ben nog nooit in London geweest, wel in Engeland en Wales, ergens vind ik dat ik London bezocht moet hebben vanwege mn liefde voor Engeland (vooral t landschap trouwens). Maar wat jij beschrijft in dit blogje is precies waarom ik er nogsteeds niet actief mee bezig ben geweest. Ik vond Parijs vreselijk en ben bang dat mn ideaal beeld van Engeland enorm gebroken wordt door London.

  Dus ik twijfel nog even verder en raak steeds meer overtuigd om het vooral niet te doen en lekker een weekend naar York te gaan ofzo.

  Al lees ik met veel plezier jouw ervaringen en krijg zo ook een inkijkje in het Londonse leven. Leuk! <3

 2. Ja, ik snap je twijfel wel. De redenen waarom jij zo van Engeland houdt, zal je inderdaad niet echt terug zien in Londen. Dan zou ik eerder naar York gaan. Ik ben er nog nooit geweest, maar het is volgens mij hartstikke mooi!

 3. Ik ben ooit naar Londen geweest, maar daar kan ik me niet heel veel van herinneren. We gingen met het vliegtuig en dat was voor mij en mijn broertje de eerste keer, dus dat heeft volgens mij meer indruk gemaakt dan Londen zelf 😉 Het enige dat ik me nog wel heel goed herinner is het ‘Mind the gap’ bij ieder metrostation 😛

 4. Londen is inderdaad een mengelmoes en doet mij ook niet direct denken aan Engeland zelf, het is een wereldstad net zoals Parijs en Berlijn. Ik ben er verschillende keren geweest maar iedere keer slechts een paar uurtjes waardoor ik er eigenlijk maar heel weinig van heb gezien behalve de drukte van het verkeer…

 5. Ik ben nog nooit aan de overkant geweest, nergens niet, maar Londen zelf, so overated als je het mij vraagt. Ik heb dan ook nooit echt de desire gevoeld om daarheen te gaan. Hahahaha

  Wel naar de andere plekken en plaatsen en bijv. dus Sutherland County, Schotland, dat trekt mij veel meer en nee niet naar Edinburrough of hoe je dat tikt, maar echt naar de kleinere steden, waar de mensen authentiek zijn. 😉

  x

  1. Ja de rest van Engeland en Schotland is zo anders. Ik ben in Schotland een keer in een dorpje in de highlands geweest bij iemand die ik tijdens het reizen had ontmoet. Supermooi! Als je erheen kan: doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *