kerstkaart

Kerstgedachtespinsel

Ik was hier in Suriname naar de volkskerstzang geweest. Een avond in het teken van kerst met een kerkdienst, een kerstverhaal, optredens van kinderen en veel kerstzang. Veel van de nummers herkende ik van de kerst-cd van Mariah Carey die ik jarenlang veelvuldig heb afgedraaid.

Andere liedjes herkende ik van vroeger toen ik met mijn moeder naar de kerk ging. Tijdens deze avond van de volkskerstzang bekroop mij een bekend gevoel. Een gevoel wat ik ook herkende van vroeger. In de kerk. Het kwam heel sterk op toen er tijdens een nummer een soort break kwam waarbij iedereen in de ruimte zich openstelde voor de Heer. Ik probeerde op te merken wat voor gevoel het was. Het was niet een heel prettig gevoel. Eerder iets van ongemak. Alsof ik ergens was waar ik niet hoorde. Alsof ik iets deed wat ik eigenlijk niet wilde. Ja, het gevoel alsof ik in een bepaalde staat werd gebracht. De staat van aanbidding, denk ik. Ik herkende het gevoel van om me heen kijken en iedereen in een soort trance bijna zien staan. Sommigen met hun handen in de lucht. Zoveel hoop, zoveel geloof komt eruit voort. Ik ken dat gevoel niet. Nooit gekend ook.

Toch ben ik wel jaloers op de mensen die dit wel zo ervaren. Altijd als ik kijk naar mensen die hun geloof uitoefenen spreekt daar zoveel vertrouwen uit, zoveel hoop, zoveel joy. Als ik echt goed kijk zijn dit mensen die er vaak veel gelukkiger uitzien dan ongelovigen. Even los van de inhoud moet het toch heerlijk zijn om zo vol te geloven in iets, in een kracht, in een macht. Ik bedoel, ik geloof wel dat er meer is tussen hemel en aarde, want wie ben ik om dat te gaan ontkennen? Het is alleen niet iets wat ik praktiseer. Het is niet iets waar ik op dagelijkse basis mee bezig ben. Ik geloof dus wel, maar ik ben geen gelovige. Soms, op dit soort avonden, vind ik dat weleens jammer. Het moet toch fijn zijn om je geloof als steun te hebben in het leven. En nogmaals, los van de inhoud en of de verhalen wel of niet kloppen, als je daaruit kan stappen en je gewoon kan overgeven kan ik me voorstellen dat dat ook heel bevrijdend werkt.

Ik weet eigenlijk niet zo goed waar ik heen wil met dit verhaal. Het zijn  gewoon wat gedachtespinsels. Ik geloof met kerst in ieder geval alleen maar dat ik het zo’n onzin vind dat het zo gepushed wordt dat je allemaal gezellige dingen moet doen met vrienden en familie. Dat je per sé veel en uitgebreid moet eten. Bah, ik voel me daar altijd heel naar bij. En oh ja, ik geloof ook met kerst in de verjaardag van mijn moeder. Altijd al zo geweest.

Fijne kerstdagen!

Wat geloof jij?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

6 gedachten over “Kerstgedachtespinsel”

 1. Ik geloof in yin en yang, in het universum, dankbaarheid, dat er zeker meer is tussen hemel en aarde, maar niet in wat de kerk voortbrengt, ik geloof in Moeder Aarde en de kracht van de hemel, en dat zou je niet zeggen, met overgave, maar vanuit mijn hart, niemand die dat ziet aan mij, noch dat ik ertussen sta, want dat gevoel wat jij beschrijft krijg ik dan ook, zelfs met wat ik geloof, nee laat mij maar lekker solitair zijn met mijn eigen gedachten en eigen ervaringen 😉

  Kerst, hetzelfde hier, maar wij vieren dus ook verjaardagen, schoonzus morgen, mijn stiefpa was al jarig maar vieren we maandag… hahahaha en mijn nicht pas in jan. jarig maar mijn cadeau is al klaar voor haar, dus krijgt ze die ook maandag.

  X

 2. Ik doe ook niet mee met het massale commerciële rondom Kerstmis. Ik vind het fijn dat veel mensen vrij zijn en dat ik samen kan zijn in alle rust met mijn dierbaren.

  Ik wens je warme en liefdevolle dagen toe!

 3. Een verhaal hoeft niet altijd ergens toe te leiden toch?

  Zelf geloof ik ook dat er meer is tussen hemel en aarde, maar hoe men het ook noemt of welke gebruiken ze zich ook toe wenden… daar heb ik helemaal niets mee!

  Er is meer maar ik doe daar in mijn dagelijks leven niets mee, het komt zoals het komt!

 4. Heel bijzonder dat mensen zo opgaan in hun geloof, ik heb dat echt totaal niet. De Kerstdagen zelf heb ik ook niet heel veel mee, al ben ik Eerste Kerstdag wel altijd met familie om inderdaad teveel te eten haha. Liefs.x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *