surinaamsevlag

Een jaar naar Suriname: regelzaken#2

Omdat ik in juni al samen met vriendlief voor een jaar vertrek naar Suriname, komt er natuurlijk een hoop op ons af. Het leek mij daarom leuk om daar op regelmatige basis een update over te geven. Het gaat namelijk helaas niet allemaal vanzelf. 

MKV staat voor Machtiging tot Kort Verblijf. Die heb je nodig als je als buitenlander langere tijd (meer dan 90 dagen) in Suriname wil verblijven. Het MKV vraag je aan bij het consulaat. Als je in of vlakbij Amsterdam woont, kan je gewoon langs gaan bij het consulaat, maar anders kan je de aanvraag ook schriftelijk doen. Mijn vriend moest een MKV aanvragen, omdat hij dus met mij meegaat.

Voor de MKV-aanvraag heb je best een stapel papieren nodig, namelijk pasfoto’s, kopieën van je paspoort, geboorteakte, Verklaring omtrent het Gedrag, bewijs van Burgerlijke Staat, financiële bewijzen, garantsteller, eventuele verblijfsvergunning, ziektekostenverzekering. En dit allemaal in meervoud. De aanvraag zelf kost 10 euro, maar om aan alle eerdergenoemde papieren te komen heb je ook al wat geld uitgegeven. Sommige dingen moeten namelijk voorzien zijn van een apostille (legalisatie) van de Rechtbank. De aanvraag moet drie maanden voor vertrek zijn ingediend om hem tijdig te kunnen ontvangen. Alle papieren worden namelijk opgestuurd naar Suriname waar er een besluit wordt genomen. Als de aanvraag wordt goedgekeurd krijg je eerst een KV (Kort Verblijf) visum om in te reizen. Dat kost 40 euro. Bij aankomst in Suriname moet je langs bij Vreemdelingenzaken en betaal je nog een bedrag van 150 US dollars voor de daadwerkelijke MKV.

Mijn vriend had alle benodigdheden voor zijn MKV-aanvraag en ging vol goede moed naar het consulaat. Ik had zelfs een briefje bijgevoegd als extraatje. Daar stond in dat wij partners zijn en dat ik garant sta voor hem als wij in Suriname zijn. Omdat wij echter geen officiële partners zijn (niet getrouwd of geregistreerd partnerschap) ontstond er een probleem. Ik mocht niet garant staan voor mijn vriend. Hij moet over voldoende financiële middelen beschikken om dat jaar voor zichzelf te kunnen zorgen, ook al kunnen we samen rondkomen van mijn salaris. Op de vraag hoe hoog dat bedrag dan moet zijn, werd niet geantwoord. Het consulaat ging mijn vriend niet vertellen hoeveel geld hij nodig zou hebben, dat moest hij zelf maar uitzoeken. Ook toen hij een willekeurig bedrag noemde, werd er geantwoord dat dat niet hoog genoeg zou zijn, omdat hij buitenlander is en daarom meer geld nodig heeft om te kunnen overleven. Mijn vriend raakte dus (terecht) een beetje in paniek. We begrepen de logica niet en het was ons niet echt duidelijk wat ze nu precies wilden hebben.

Nadat ik de volgende dag langs ben gegaan, begreep ik dat ze niet zeggen wat het minimale bedrag is wat je nodig hebt, omdat mensen dan ervoor zorgen dat ze dat geld op hun rekening hebben staan om vervolgens niet echt over die financiën te beschikken. Oke, dat maakt het al iets duidelijker. Samen met al het spaargeld en als toevoeging een referent in Suriname, is de aanvraag nu ingediend. En nu is het dus afwachten. De andere optie was overigens geweest om even snel te trouwen 🙂

Zo’n MKV regelen is dus niet altijd zo makkelijk als dat het klinkt. Lastig is het ook dat er verschillende dingen worden gezegd door verschillende medewerkers op het consulaat, waardoor je eigenlijk nooit echt weet waar je aan toe bent. We hebben ons nu strikt gehouden aan de eisen die op papier stonden en hopen dat dat voldoende is. In ieder geval hebben we hiermee wel al een beetje kennis kunnen maken met de gang van zaken in Suriname 😉

Mocht je een MKV willen aanvragen bezoek dan de website van het Consulaat Generaal van de Republiek Suriname.

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

19 gedachten over “Een jaar naar Suriname: regelzaken#2”

  1. Wat een gedoe zeg. Hopelijk komt het goed en kunnen jullie fijn en met een gerust hart vertrekken. Natuurlijk snap ik waarom er zulke regeltjes zijn, maar soms wordt er een beetje in doorgeschoten

  2. Leuk dat je ons zo op de hoogte houdt van jullie avonturen richting Suriname! En wat een gedoe nog om zo’n MKV aanvraag rond te krijgen. Hopelijk volgt er snel een positief bericht!

  3. Ah, de ‘voldoende financiële middelen’ kwamen jullie ook tegen? Daar heb ik hier in België ook de nodige discussie over gehad, aangezien ik nog geen werk had toen ik hierheen verhuisde (en dus geen inkomen en dus in principe geen ‘voldoende financiële middelen’)…
    Hopelijk verloopt de rest een stuk voorspoediger! 🙂

    1. Ja in een Westers land snap ik op zich nog wel dat ze er zo moeilijk over doen, omdat als je eenmaal binnen bent je veel kan ‘profiteren’ van de welvaart. In een land als Suriname vraag ik mij af waar ze bang voor zijn. Als je geen geld hebt, overleef je niet, want Suriname heeft ook geen geld. Maar het blijft wel een vage eis ja.

  4. Met andere woorden, ze doen er alles aan om te ontmoedigen, maar andersom, als men hierheen komt, oh kom maar, je bent van harte welkom, hahahaha toch? :O

    Ik hoop dat het snel rond is, en het kan maar 10 euro kosten, alleen die verklaring omtrent gedrag kost hier in Almere al 34 euro, dat moest ik even neertellen in elk geval geloof ik, heb het wel terug gekregen, maar het is gewoon te belachelijk voor woorden… eigenlijk…

    X

    1. In Nederland is het zeker makkelijker om binnen te komen. Het is alleen het doen van de aanvraag die 10 euro kost he. De MKV zelf kost een kleine 200 euro. En dan dus ook nog de losse kosten voor VOG etcetera…

  5. Jeetje ze noemen geen bedrag en zeggen dat je vriend het maar zelf mag uitvogelen? Vaag.
    Ik vind het ontzettend gaaf dat jullie samen gaan en ik hoop dat al het papierwerk snel op orde is en jullie met een gerust hart kunnen gaan.

    1. Ja ik vond het in eerste instantie ook vreemd, maar later begreep ik wel waarom. Als ik tegen jou zeg dat je 1000 euro op je rekening moet hebben dan zorg jij dat je dat bedrag erop hebt staan als bewijs. Als het bewijs geleverd is kan je die 1000 euro ook snel weer kwijt zijn of misschien hebben terugbetaald aan degene van wie je leende.

  6. Nou, sorry hoor die Zuid Amerikaanse officials zijn altijd zo vaag! Niet zoals Westerse landen: duidelijke regels.

    Wel leuk dat je misschien toch nog moet trouwen 😛 hihi

    1. Bedankt voor je reactie. Ik zou het eerlijk gezegd niet weten, maar ik denk het wel aangezien het een wettelijk geregelde registratie is. Ik zou daarvoor contact opnemen met het consulaat in Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *