surinaamsevlag

Een jaar naar Suriname: regelzaken#1

Omdat ik in juni al samen met vriendlief voor een jaar vertrek naar Suriname, komt er natuurlijk een hoop op ons af. Het leek mij daarom leuk om daar op regelmatige basis een update over te geven. Het gaat namelijk helaas niet allemaal vanzelf. 

Contract

Het allerbelangrijkste was natuurlijk het contract. Zonder dat ik dat binnen had was er natuurlijk nog niets zeker. Het contract was eigenlijk de bevestiging dat het rond was. Ik werd voorgedragen bij de directie van de organisatie en die moesten vervolgens een besluit gaan nemen. In de tussentijd was het afwachten voor mij. Gelukkig kwam toen het besluit: wij mogen u per 1 juli 2016 verwelkomen. Direct de volgende dag kreeg ik ook het contract binnen en nog een aantal andere belangrijke papieren die ik nodig zou hebben voor het aanvragen van een visum.

Huidige werkgever

Toen kwam dus ook het moment waarop ik het tegen mijn werkgever hier in Nederland moest gaan vertellen. Ik heb dat direct gedaan. Gelukkig stond er die dag al een gesprek gepland met een van de managers, waardoor het niet meteen iets heel groots werd. Op het moment dat ik het gesprek aan wilde gaan liep toevallig ook net de andere manager binnen. Toen ik vroeg of die wilde blijven werd het wel heel spannend en gierden de zenuwen door mijn lijf. Ze dachten aanvankelijk dat ik zwanger zou zijn. Mijn daadwerkelijke nieuws, een jaar in Suriname gaan werken, hadden ze totaal niet verwacht natuurlijk. Gelukkig reageerden ze wel heel enthousiast. Ze begrepen deze stap en eigenlijk zagen ze het ook als een kans die je gewoon moet grijpen als dat kan. De mogelijkheid van op werkbezoek komen werd zelfs genoemd haha. Ook met mijn verzoek voor een jaar onbetaald verlof (ik heb een vast contract) gingen ze akkoord! Dat scheelt natuurlijk een hoop als ik weer terug kom en nu kan er dus iemand voor een jaar worden aangenomen.

Personen van Surinaamse afkomst

Mensen die langer dan 90 dagen in Suriname willen verblijven moeten een Machtiging tot Kort Verblijf (MKV) aanvragen. Voor die aanvraag heb je allerlei verschillende documenten nodig, zowel van het consulaat als de rechtbank en de gemeente. De aanvraag zelf duurt ongeveer drie maanden. Toen ik bij het consulaat was, konden ze mij vertellen dat het voor mij misschien gunstiger zou zijn om een pas voor PSA (Personen van Surinaamse Afkomst) aan te vragen. De kosten zouden ongeveer hetzelfde zijn als voor een MKV. Een PSA is vijf jaar geldig. Dat betekent dat ik vijf jaar lang onbeperkt het land in en uit mag reizen en mag werken. Ik zou met een PSA zelfs heel gemakkelijk ingezetene van Suriname kunnen worden.

Ik dacht zelf altijd dat ik deze status niet aan zou kunnen vragen. Ik ben namelijk alleen door mijn moeder opgevoed. Zij is echter op Curaçao geboren. De PSA-status blijk ik wel ook via mijn grootouders aan te kunnen vragen. Goed nieuws dus, maar het betekent ook een hoop geregel. Via het consulaat van Suriname moest ik namelijk een geboorteakte van mijn oma in Suriname opvragen met een apostille (legalisatie) van de rechtbank. Dat moet vervolgens weer naar mij opgestuurd worden. Voor de geboorteakte van mijn moeder moest ik in Curaçao zelf een geboorteakte met apostille aanvragen en ook dat moet dan naar mij worden opgestuurd. Voor die geboorteakte uit Curaçao moest ik ook nog via allerlei ingewikkelde methodes de betaling doen, omdat ik zelf het geld moest overmaken. En buiten Europa is dit echt nog wel een gedoe, maar nu weet ik in ieder geval hoe dat werkt. Van mijn eigen geboorteakte heb ik het origineel (of eigenlijk had mijn moeder dat nog), maar ik weet dus niet of daar een apostille op zit, aangezien ik totaal niet weet hoe zo een stempel (want dat is het denk ik) eruit ziet. Gelukkig kan ik dat binnenkort bij vriendlief zien, omdat hij dus juist in de aanvraagprocedure voor een MKV zit. Ik moet dus een hoop documenten aanleveren waarbij het eigenlijk ook nog spannend is of dat allemaal op tijd gaat lukken.

Daarbuiten zijn er natuurlijk ook nog andere dingen die we moeten regelen zoals het huis, de katten, uitschrijving uit Nederland en nog veel meer. Maar dat bewaar ik voor een volgende keer 😉

Misschien heb je nog tips?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

13 gedachten over “Een jaar naar Suriname: regelzaken#1”

 1. Of ik nog tips heb, wat denk je zelf, hahahaha ik ga ervaring opdoen dankzij jou 😉

  Wat een geregel maar wel heel erg gaaf dat jij die PSA aan kunt vragen! En je vriend, zijn werk…. zou je daar ook over willen schrijven hoe dat gaat verlopen, ik ga er vanuit, nu je echt vertelt je huis etc… dat hij mee gaat… 😉 Dat is natuurlijk ook heel wat als je samen bent!

  X

 2. Oh wat fijn dat je een jaar onbetaald verlof hebt gekregen en dat in deze tijd, TOP! Het is inderdaad een heel gedoe om de juiste papieren te krijgen. Krijgt je vriend het wel op tijd rond? Aangezien er 3 maanden voor staan?

  Liefs.x

  1. Mijn vriend is in principe op tijd. Mocht het niet op tijd zijn, dan zou hij eventueel later kunnen komen. Voor mij wordt het ook erg spannend of ik alles op tijd binnen krijg.

 3. Zo een PSA is wel handig, jeetje wat een gedoe met Curacao en al die omslachtige betalingen. EN heel fijn dat je een jaar op onbetaald verlof mag en dat ze er niet moeilijk over doen ook nog, ha! Smooth sailing so far -x-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *