In therapie

in therapie

De afgelopen tijd heb ik de eigenlijke reden voor het beginnen van deze blog steeds vermeden. Ik wilde aanvankelijk voornamelijk gaan schrijven over mijn persoonlijke ontwikkeling en de dingen die ik daarbij tegenkom op mijn levenspad. Wie ben ik nou eigenlijk en waar wil ik naartoe? Maar vooral: hoe ga ik om met de dingen waar ik in de tussentijd ook aandacht voor moet hebben? En natuurlijk heb ik zelf de vrijheid om daarvan af te wijken en ook te schrijven over andere dingen die mij interesseren, maar de afgelopen weken was het toch echt vermijding.

Een van de stappen die ik genomen heb om mij persoonlijk verder te ontwikkelen is dat ik in therapie ben gegaan. Nou is dat sowieso een vereiste voor de de opleiding die ik nu doe, maar ik wil er ook persoonlijk echt wat aan hebben. In december heb ik mij daarom aangemeld bij een psychotherapeut die mij werd aangeraden door een collega die ook bij haar in leertherapie is. Die collega vertelde mij dat het echt een vaardige therapeut is, maar dat ik niet een warm bad moest verwachten. Dat schrok mij in eerste instantie af. Ik was bang dat ik dan zou dichtklappen en niets aan de behandeling zou hebben. Uiteindelijk besloot ik dat dat juist mijn issue is en dat het daarom goed zou zijn om wel bij zo iemand therapie te gaan volgen.

In januari had ik de eerste afspraak voor een intake. Dat was vooraf nog even een geregel, want om bij haar in behandeling te kunnen moest ik van zorgverzekeraar wisselen. De zorgverzekeraar waar ik al jaren bij zat, koopt beperkt zorg in wat zou kunnen betekenen dat halverwege de afspraken het geld op zou kunnen zijn. Daar word je natuurlijk niet blij van, want dat kan juist op een cruciaal moment in de behandeling zijn. Voor mij zou dat dus heel vervelend zijn, maar voor de therapeut natuurlijk ook, want dan lijkt al je werk wel voor niets geweest.Ik ben dus overgestapt naar een andere zorgverzekeraar die onbeperkte therapie vergoedt. Dus niet omdat ik ontevreden was, maar puur om aan mijn issues te kunnen werken. Bizarre wereld, maar dat terzijde. Ik ben weer bezig het niet te hebben over waar het echt om gaat.

Ze vertelde mij dat ze altijd uitgebreid de tijd neemt voor een intake wat erg fijn is, want ook dat wordt vaak door zorgverzekeraars beperkt tot een minimum. Nu, drie afspraken verder, zitten we nog steeds in de intakefase. En ik moet zeggen dat ik het nu al best wel confronterend vind. De therapeut is trouwens erg vriendelijk en ik zou haar eigenlijk juist wel als warm bad omschrijven. Ze maakt kloppende analyses, leest tussen de regels door en confronteert ook wel. Wat ik ook erg prettig vind, is dat ze mijn culturele achtergrond duidelijk betrekt bij de behandeling. Ondanks dat ik in Nederland ben geboren en opgegroeid, speelt dat toch echt wel mee in de dingen waar ik nu tegenaan loop. Ik vertelde over mijn opvoeding, werk, relaties, familie en over die keer in 2010 toen ik depressieve klachten had. Na het tweede gesprek ben ik eigenlijk dat hele weekend nog van slag geweest. Het maakte toch wel wat in mij los. Ik zit er ook steeds met een dubbel gevoel: aan de ene kant wil ik dit allemaal niet aangaan, maar aan de andere kant voel ik ook echt dat het juist goed is om te doen. Dit is een hele grote beer op mijn weg, waarvan ik wel al kan zien dat het eigenlijk een grote troetelbeer is en dat hij daar zit om mij verder te helpen. Maar omdat ‘ie zo groot is, vind ik hem toch nog wel een beetje eng. Gelukkig word ik bijgestaan door mijn therapeut tijdens deze spannende tocht.

I’ll keep you posted!

Elaintje

4 gedachten over “In therapie”

  1. Therapie doet wat met een mens. Ik merk dat bij vriendlief ook. Als hij naar zijn psychologe geweest is, dan heeft hij ook enkele dagen nodig eer hij er van ‘bekomen’ is. En dan begint hij tegen mij te vertellen. 🙂 In het begin is dat raar en moeilijk om ermee om te gaan als partner, maar nu weet ik wat me te wachten staat. Wel speciaal dat je therapie moet volgen in je opleiding.

    1. Ja klopt, het maakt wat los. Het is onderdeel van mijn opleiding, omdat ik zelf ook moet weten hoe het is om in therapie te gaan en wat de dingen zijn die ik zelf meeneem de kamer in als ik zelf therapie geef(mijn eigen issues dus).Fijn dat je vriend het ook gewoon met jou bespreekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *