hntm

HNTM

Onlangs was de internetverbinding hier zo goed dat het mij lukte om twee afleveringen terug te zien van Holland’s Next Top Model. Op zich kan ik heerlijk genieten van dit soort programma’s. Naar mooie mensen kijken is nooit verkeerd. Toch zat ik mij deze keer te ergeren.

Persoonlijkheid

Tijdens het programma wordt er regelmatig gezegd dat de “persoonlijkheid” van het meisje niet naar voren komt. De jury zoekt “iemand met persoonlijkheid”. Als ze op ‘go see’ gaan moeten de modellen in spé wel echt hun “persoonlijkheid” tonen. Oké, volgens mij is het duidelijk dat ze op zoek zijn naar iemand met een persoonlijkheid.  Allereerst: iedereen heeft een persoonlijkheid, anders ben je geen mens. Maar daarnaast vond ik het wel weer typisch dat in de aflevering die ik zag één van de meisjes een hele persoonlijke stijl had  en dat daar op een bijzondere manier op gereageerd werd.  Ze droeg onder haar witte shirtje en zwarte skinny rode sneakers. Ze werd volledig afgekraakt, omdat ze rode sneakers aan had. Je moet vooral niet jezelf laten zien, maar wel personality tonen? Beetje tegenstrijdig niet?

Om nog even op het onderwerp door te gaan, hoe kun je een programma hebben wat volledig op uiterlijkheden is gebaseerd en dan toch zeggen dat iemands persoonlijkheid oh zo belangrijk is? Een persoonlijkheid zit toch van binnen? Daarvoor moet je toch in gesprek gaan met iemand en interesse tonen? En dus niet nadat je die persoon twee seconden hebt gezien al meteen een oordeel hebben of ze voldoende scoort of niet.

Eerste indruk

Alles valt of staat met die eerste indruk. Mensen in de modellenbusiness zijn blijkbaar niet in staat om een eerste indruk bij te stellen. Na je eerste indruk maakt het niet meer uit wat je doet. Als je het eenmaal niet voldoende goed hebt gedaan, kan je het daarna nog zo perfect doen, je bent dan al te laat. Die eerste indruk is alles. Een greintje tonen van je mens zijn is geen optie. Iedereen is weleens vermoeid of chagrijnig, maar niet een model hoor. En als het wel zo is hou je maar lekker de schijn op.

Doen alsof

Tijdens het volledige programma worden de meisjes erin getraind om vooral niet meer naar zichzelf te luisteren. Hoe je je ook voelt; het leven, eh nee, het werk gaat door. Er wordt van je verwacht dat je er altijd uitziet alsof je superoptimistisch bent en ontzettend blij dat je weer eens even lekker gevleeskeurd (ja, ik maak daar een woord van) wordt. Als je voelt dat je lijf het niet trekt, niet op letten en gewoon doorgaan. Als je niet lekker in je vel zit, dat boeit niemand, je moet presteren.  Je moet dus doen alsof. Waar je ook bent. Ik vind dat een slechte zaak. Mensen die slecht in contact staan met zichzelf zijn geneigd te lang door te gaan, totdat ze ‘plotseling’ instorten.

Quote: Ook als je het niet begrijpt wil ik het idee hebben dat je het wel begrijpt

Jep, dit heeft Anouk (presentatrice) gezegd. Dus opnieuw: het maakt niet uit welke persoon er achter dat mooie gezichtje zit. Het doet er niet toe hoe jij dingen ziet. Je moet vooral de jury het idee geven dat zij goed bezig zijn. En als je een opdracht moet uitvoeren die zij niet duidelijk hebben uitgelegd, hou je je mond en fake je dat je heel goed weet waar je mee bezig bent. Waar hier de winst zit begrijp ik niet helemaal. Maar ik zal doen alsof ik het wel begrijp.

 

Ik snap dat een modellenwedstrijd niet over het innerlijk gaat, maar kom daar dan eerlijk voor uit. Doe niet alsof (hmm) je op zoek bent naar iemand met een persoonlijkheid. Zeg dan gewoon eerlijk dat je wil dat iemand er goed uitziet, goed op foto’s staat, op de catwalk kan paraderen en heel goed kan doen alsof. Persoonlijkheid niet nodig en als je hem wel hebt stop hem dan snel weg.

Kijk jij naar programma’s als HNTM?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

9 gedachten over “HNTM”

 1. Ik kijk niet naar dit soort programma’s, ik kan daar niet naar kijken. Ga me dan zo vreselijk zitten ergeren, dat ik er alleen maar pissig van word. En als ik jouw verhaal zo lees mis ik niks 😀

 2. Ja het is inderdaad best een vleeskeuring, waarbij je bijna als een machine altijd ‘gereed’ moet zijn voor een foto.

  Ik kijk hntm zelf wel, ik vraag me alleen echt af waar t nog om gaat? Zeker nu met die hele push richting sociaal media en het feit dat het publiek kiest.. het is net Idols oid. Volgens mij gaan ze een beetje voorbij aan het idee waar t eigenlijk om ging.

  Maar goed, zal met geld te maken hebben denk ik.

  1. Ja is inderdaad best een rare wending. Van een topmodel worden toch allerlei dingen verwacht die het publiek niet echt kan beoordelen. Het verschil tussen een gewoon commercieel model en een topmodel wordt vaker benoemd, in ieder geval in de Amerikaanse versie. Maar ik zag dus laatst dat ze het in Nederland gewoon na hebben gedaan van de Amerikaanse. Daar zit ook opeens een social media-persoon in de jury en krijgen de kandidaten een cijfer wat een combinatie is tussen de beoordeling van de jury en een beoordeling op social media.

 3. Haha ik moet even lachen hoor. Ik had dit zo kunnen schrijven 😛 Ik heb eens een heel seizoen gekeken, maar het slaat echt nergens op wat ze zeggen. Vind die nadruk op uiterlijk en zó extreem dun en alles sowieso eigenlijk verschrikkelijk. Laat die meisjes gewoon zijn wie ze zijn, dan ben je toch veel mooier? Inmiddels kijk ik het niet meer, kan ook niet 🙂

 4. HNTM is de laatste tijd sowieso ongeloofwaardig. Begint met de jury, het vloggen (wat ze echt niet mochten doen onder de opnames i.v.m. spoilers denk ik) en dan ook nog eens die reclames in de uitzending zelf. De laatste tijd kijk ik het niet meer :-(. Ik vond het wel erg leuk.

 5. Whahahaha ja en ik ken vrouwen die hier zelf in het dagelijks leven een levenswerk van maken omdat ze denken dat dit een juiste houding is tegenover anderen, en dan heb ik het niet over een model he 😉

  Nee, ik kijk dit niet, het irriteert mij altijd mateloos dit, en is ook het absolute probleem hoe jongen meiden naar zichzelf gaan kijken, die kijken namelijk ook, ik bedoel, willen niet alle meisjes ooit hoe kort ook, eens een keer super model worden? Zelfs ik heb dat ooit in mijn hoofd gehaald ooit, whahaha

  Tot ik hoorde dat je minstens als vrouw 1,70 m moest zijn, ja daar kan een 1.64 niet tegenop… pech voor hen dacht ik toen, lol
  X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *