bauxietweg

Het leven is een uitdaging

Van de week was ik via Whatsapp in gesprek met een kennis. Ik vertelde dat ik naar mijn guilty pleasure Temptation Island ging kijken. Hij heeft het nooit gezien dus ik vertelde over de ‘uitdaging’ die deze stellen aangaan op het Thaise eiland. Zijn reactie: het leven is een uitdaging.

Dat zette mij aan het denken: het leven is een uitdaging? Ik ben het daar wel mee eens, maar op een heel ander niveau dan bij bijvoorbeeld Temptation Island. Daar zoeken mensen zelf de uiterste grens op in een context die er maximaal op is ingericht om die grenzen te overschrijden. Zeker een uitdaging, maar zo zie ik het dagelijkse leven echt niet. Ik ben niet continu bezig met het opzoeken van mijn grenzen om zo te ontdekken welke uitdagingen ik wel en niet aankan. Het lijkt mij ook erg vermoeiend, omdat je dan de hele tijd bezig bent met testen. Je moet ook steeds ontzettend alert zijn, want voor je het weet heb je een fout gemaakt.

Nee, niets voor mij. Toch zie ik het leven wel als een uitdaging. Het leven is namelijk onverwachts, hoeveel je ook uitgestippeld denkt te hebben. Ik heb vorig jaar met mijn inmiddels ex-vriend besloten om een jaar in Suriname te gaan wonen. Nu ben ik hier en is hij terug in Nederland. Dit stond niet in de planning en het omgaan met deze situatie is zeker een uitdaging geweest. Het uitdagende zit hem meestal in de niet zo leuke kanten van het leven. Wanneer je plotseling te maken krijgt met een relatiebreuk, je baan kwijtraken, met een plotselinge ernstige ziekte, met een vertrouwensbreuk, met de dood. Allemaal tegenslagen. Allemaal uitdagingen.

Nu ik dit schrijf bedenk ik me dat de andere kant net zo goed een uitdaging kan zijn. Verliefd worden en een nieuwe relatie starten, een nieuwe baan vinden, verhuizen naar een nieuwe stad, de loterij winnen, nieuw leven op de wereld zetten en plotseling een kind gaan opvoeden. Dit zijn net zo goed uitdagingen. De uitdagingen van het leven. Toch is dit niet een bewuste houding die ik hanteer: het leven is een uitdaging.

Dit jaar in Suriname zie ik als een uitdaging. Waarschijnlijk omdat ik dat van tevoren zo heb gelabeld. Ik ben mij er hier ook heel bewust van. Hoe is dat hier, wat vind ik daar nou van, hoe ga ik hiermee om, wat gaat er nu weer komen? Dit gaat continu door me heen. Terwijl, eigenlijk, is het leven hier ook gewoon het leven. Het leven met werk, met sociale contacten, met hobby’s, met bedhangen, met series kijken, met het huishouden, met nergens zin in hebben, met feestjes. In deze voorgaande zin zie ik niet heel veel verschil met mijn leven in Nederland. Misschien neem ik mijn leven in Nederland een beetje voor lief en heb ik daarom niet eens meer door dat ook daar het leven een uitdaging is. Als ik dat wil tenminste. Het klinkt ook als iets positiefs, als iets wat je wil gaan ervaren: een uitdaging. Ja, ik denk dat ik dat ga proberen. Om het leven te zien als één grote uitdaging.

Hoe zie jij het leven?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

 

7 gedachten over “Het leven is een uitdaging”

 1. Wat heb je dit mooi opgeschreven, zet me zeker aan het denken! Ik zie mijn nieuwe baan als een uitdaging, ik heb er ontzettend de zenuwen voor maar misschien moet ik het iets positiever zien, gewoon als een spannende uitdaging met nieuwe mensen en kansen, niks om me druk over te maken 🙂

  1. Een nieuwe baan is altijd spannend. Maar ook zeker een uitdaging! Ik ben benieuwd naar hoe het zal gaan met de nieuwe collega’s en de kansen natuurlijk.

 2. Mooi geschreven! Ik leefde mijn leven altijd zoals de meeste mensen, ging naar mijn werk, kocht een huis, deed leuke dingen en reisde wat. Totdat ik mijn Colombiaan leerde kennen. Niet alleen mijn leven is helemaal gedraaid, maar mijn gedachten hierover ook. Het leven is één groot avontuur! Nu ik ben geëmigreerd en hier een leven heb opgebouwd zie ik pas wat er allemaal mogelijk is. Alles wat ik vroeger dacht, dat dit soort dingen heel ver van mij stonden, is niet meer. Alles is mogelijk en de uitdaging gaan we altijd aan. Jimmy is nu op zoek naar een stageplek ergens in de wereld. Waar maakt niet uit, we gaan gewoon een paar maanden eventjes weg. En ooit nog een keer emigreren? Ja prima! Ik vind het fantastisch wat er opeens allemaal mogelijk is als het op je pad komt of je er voor openstelt. Het kost even tijd een nare ervaring, zoals uit elkaar gaan, te verwerken en het positieve te zien. Maar als je op dat punt bent dan voel je je echt fantastisch. Voordat ik Jimmy kenden gingen mijn ex en ik na 8 jaar uit elkaar. We hadden zelfs samen een huis gekocht. Toen moeilijk, nu heeft die breuk me zoveel kansen en uitdagingen gegeven. Hoe lastig het nu ook is, jij gaat als herboren en super sterk terugkeren naar Nederland!

  1. Ah, dankjewel voor je lieve woorden! En wat bijzonder om te lezen hoe dat allemaal is veranderd sinds je een andere mindset bent gaan hanteren. We vergeten het inderdaad vaak en misschien is het plotseling gaan leven in een andere omgeving dan je altijd gewend bent ook wel heel bevorderend om zo in het leven te staan. Ik hoop vooral dat ik het vast kan houden straks in Nederland. Maar ik ga in ieder geval mijn best doen. En anders gewoon weer een nieuwe uitdaging in het buitenland aangaan.

 3. Het leven is zeker een uitdaging, ook zonder het opzoeken van de grenzen.
  Ik heb al best wel wat dingen meegemaakt die voor mij een uitdaging vormden, ongewild en zeer ongewenst. Dusja.. het leven is inderdaad een uitdaging en zeker niet altijd makkelijk, maar uiteindelijk wel heel mooi. Liefs.x

 4. Wat je beschrijft is het zeker een uitdaging en denk ook dat zo’n verhuizing naar suriname helemaal een uitdaging is. Je bent veel meer op jezelf aangewezen en je moet het echt zelf doen. Helemaal nu je er alleen zit. Maar dat hoeft zeker niet negatief te zijn.

  Ik vind t nogsteeds enorm knap van je!

  En ik weet niet of ik het leven zie als een uitdaging. Dan is het net of het niet van mij is. Terwijl ik me enorm bewust ben dat ik zelf bepaal hoe ik het invulling geef en hoe uitdagend het wordt. Dus vind dat een lastige vraag.

  X Sam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *