Het is allemaal nep

De meeste mensen zullen het bericht wel voorbij hebben zien komen van de Australische Essena O’Neill. Zij deed een paar dagen geleden een boekje open over hoe nep de wereld van de social media eigenlijk is. Zij verdiende veel geld met het plaatsen van semi-spontane foto’s  waar menigeen jaloers op was.

Tot voor kort had ik nog nooit gehoord van die Essena O’Neill. Ik zag haar voorbij komen bij RTL Boulevard. Ja, dat kijk ik weleens. Het werd gebracht als een soort nieuwsitem waarvan ik dacht: Duh! Wie gelooft nou dat haar wereld de realiteit is? Niemand is altijd vrolijk of ziet er altijd op zijn of haar best uit. Maar wat ik wel herken is inderdaad dat het op veel blogs, Instagram of Facebook een soort trend is om het alleen maar over positiviteit te hebben. Alles is blij en leuk en we moeten maar continu overal alleen maar het beste uit halen. Mensen leiden perfecte levens met alleen maar allerlei events, krijgen wekelijks een grote bulk met producten en plaatsen perfecte plaatjes van al deze dingen.

Begrijp me niet verkeerd, uiteraard ben ik niet tegen positiviteit. Niet voor niets kijk ik wekelijks terug op mijn glimlachmomenten, maar ik probeer toch ook te bloggen over mijn realiteit. En die is absoluut niet altijd happy. Sterker nog, volgens mij zou ik aardig ongelukkig worden als alles in mijn leven altijd maar top zou zijn. Ook afwijzingen horen erbij. Het leven bestaat nou eenmaal uit prettige en minder prettige momenten, uit gelukkige, maar ook uit moeilijke gevoelens. Dat vind ik persoonlijk ook veel interessanter om over te lezen. Over die verschillen. Over the real world. De blogs waar ik het meeste bij blijf hangen zijn die blogs waar ik echte personen zie met echte ups en echte downs.

En natuurlijk neemt dat niet weg dat ook op die blogs de blogger zelf kiest wat hij of zij wel en niet laat zien van zichzelf. Maar is dat niet altijd zo? Ook in face tot face contact laat je steeds maar dat deel van jezelf zien wat je op dat moment wil laten zien. Mensen zijn zo veelzijdig. Het is niet eens mogelijk om alle delen van jezelf te laten zien. Soms ontdekken mensen op hun veertigste een kant van zichzelf waar ze totaal geen weet van hadden! En dat kan positief zijn, maar misschien ook wel iets waar je juist niet zo blij mee bent.

Like! Want het is echt. En als het echt is wordt het herkenbaar voor anderen. Dan kijken mensen niet alleen tegen je op, maar ontstaat er misschien wel een soort connectie. Oh, ik doe niet iets fout als ik mij een keer een dagje terug wil trekken in mijn joggingbroek, zonder make-up en met ongekamde haren. Ik mag balen als iets waar ik naar uitgekeken had toch niet doorgaat. Het is oké als ik onzeker ben op een feestje waar ik niemand ken. Echte mensen hebben dat nou eenmaal.

Anyway, hoe samenhangend is dit verhaal nou geworden? Voor die Essena hoop ik dat zij inderdaad niet alleen die ‘perfecte’ kant van zichzelf laat zien, maar ook juist de keren dat het misgaat. Misschien ga ik haar dan ook nog volgen op social media. Dan wordt ze interessant. Dan wordt ze mens.

Wat vind jij van de hele online wereld?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

16 gedachten over “Het is allemaal nep”

 1. Het hele Essena verhaal heb ik maar half gevolgd, maar helemaal goed dat ze eerlijk is geweest (zijn vast heel veel tienermeisjes die erin trapte), maar om daarna om geld te gaan smeken vind ik wel weer heel knullig.
  De hele online wereld vind ik wel oke, ik schrijf wat ik leuk vind maar inderdaad ook wat niet zo leuk is, want hey.. that’s life ;).

  Lfs.x

 2. Ik lees dit en denk, wie? Niet gezien noch opgevallen voor mij. Ik hou het vaak positief omdat ik dat graag wil, er is al teveel negativiteit geweest en toch laat ik mijzelf zien. Eén van mijn eerste selfies op instagram (kijk maar terug), zie je dat ik ziek ben, en een week later iets opgeknapt, hahahaha Ja, dat hoort er ook bij, net als een pakketje ontvangen wat ik gewonnen heb, dan vind ik het juist gaaf als Picasso zich ermee gaat bemoeien! En pak ik juist die foto’s eruit want het leven is niet perfect.

  En ook over mijn fysio spreek ik gewoon maar niet alle ins en outs, dat heb ik gedaan in het verleden en ja… soms wel, soms niet. Een tipje van de sluier, want het hoort erbij!

  Sommigen lezen het dan ook en denken dat ik doodziek ben of zo, hahaha Dat wil ik dus eigenlijk ook weer voorkomen omdat het meestal een momentopname is. Gaat het nu al dagen slecht, dan tik ik ook blegh… 😉

  X

  1. Heel goed dat je niet weet wie Essena is haha. Ik vind inderdaad ook niet je per se alles over jezelf maar online moet gooien. Maar perfectie, nee dat boeit mij niet zo.

 3. Mooi geschreven! Iedereen doet zich wel eens beter voor dan hij/zij is maar het kan ook te ver gaan, haha. Ik heb juist vandaag een grote stap gezet en mijn ware ik laten zien ipv altijd maar lachen en vrolijk doen, en het was best pittig.

 4. Ik had ook zoiets ja DUH! Serieus lieve mensen wie in zulke feeds gelooft mag echt wakker geschud worden.
  Ik volg Negin (een prachtvrouw) en nog meer accounts met mooie foto’s maar ik weet dat ook zij hier betaald voor krijgen én waarschijnlijk 150 foto’s maken voor die ene Instapic.

  1. Ik denk dat jonge, onzekere meisjes snel beïnvloed kunnen worden door die perfecte feeds. Net zoals een Essena, ze is pas 18! Maar wij, dames uit de 80s weten wel beter haha.

 5. Het lijkt me nogal vanzelfsprekend dat niemand het perfecte leven heeft en als je naar iemand zijn instagram account kijkt en denkt dat dat het echte leven is en die persoon het altijd geweldig heeft dan mis je een aantal brain cellen denk ik. Ook ik ben niet altijd happy en deel dat wel eens op mijn blog of social media maar op Instagram niet echt, vind het lastig om negatieve foto’s te maken 😉

  1. Haha, ja op instagram wordt dat lastig, tenzij je huilfoto’s maakt, maar dat lijkt me heel gek om te doen haha. Ik denk dat het voor jonge meisjes een stuk lastiger is om in te zien dat die feeds niet de werkelijkheid zijn. Maar misschien omdat ze nog niet volgroeid zijn en nog wat braincellen moeten ontwikkelen 😉

 6. Ik heb dit inderdaad ook meegekregen en ergens heb ik mede door anderen ook niet zo snel de neiging om negatief te doen op social media.. Misschien bang om als zeur over te komen. Wel jammer dat mensen hun leven zo mooi laten lijken maar misschien wel echt heel ongelukkig zijn

 7. Ik heb geen idee wie het is! De online wereld als in social media, daar heb ik helemaal geen zin in. Sinds 3 maanden heb ik al mijn accounts verwijderd en eerlijk waar, wat een rust. Het beeld dat je meekrijgt op die platforms is zwaar onrealistisch. Ik was er een beetje klaar mee.

  Zelf blog ik over van alles, maar ook vooral over mijn leven. Ik geef niets mooier weer als dat het is al heb ik het nog niet aangedurfd om een fotootje van mezelf te plaatsen als het even niet zo goed met me gaat. (ik blog ook nog maar kort).

  1. Bedankt voor je reactie. Ik ga een kijkje nemen op je blog. Ik gebruik mijn social media alleen voor mijn blog, voor de rest vind ik het ook niet zo interessant. En ook voor mijn blog vergeet ik het vaak trouwens :-s

 8. Het valt mij ook op hoor dat iedereen het wel van de wereld lijkt te schreeuwen dat het allemaal zo super geweldig is, dat we allemaal zo positief zijn, dat we alleen maar leuke dingen doen en dat alles ook nog eens perfect gestyled. Zo werkt het gewoon niet, bij niemand denk ik. Natuurlijk plaats ik op Instagram ook alleen maar foto’s van leuke momenten, vast niet altijd de beste foto’s maar ik schreeuw echt niet van de daken dat het alleen maar rozengeur en maneschijn is. Ook op mijn blog lever ik niet het perfecte plaatje voor de buitenwereld af, natuurlijk ben ik ook niet super negatief en zijn er soms ook zaken die ik bewust voor me hou maar dat heeft vooral te maken met de privacy en dat een negatief verhaal nu eenmaal een ander soort reacties oproept waar ik persoonlijk dan weer niet op zit te wachten… Maar als je sommige weekoverzichten zie dan vraag ik me echt af hoe ze het allemaal voor elkaar krijgen en heb ik daar toch zo mijn verdenkingen bij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *