2016

Goede voornemens zijn onzin?

Net voordat de eerste maand van dit nieuwe jaar voorbij is wil ik toch nog iets kwijt over mijn teleurstelling in de goede voornemens. Een aantal mensen zal dit herkennen: die goede voornemens die nu al de prullenbak in zijn gegooid. Jammer!

Een nieuw jaar betekent nieuwe kansen. Nieuwe kansen betekenen weer opnieuw een start kunnen maken met die doelen die jij voor ogen hebt. Dingen waar je nog niet helemaal tevreden over bent. Dingen waarvan je weet dat het verstandiger zou zijn om ze te veranderen. En dan ontstaan ze: de goede voornemens! In het nieuwe jaar wil ik: een paar kilo afvallen, minder alcohol drinken, niet zoveel shoppen, nu een keer echt gebruik maken van dat sportschoolabonnement, stoppen met roken, enz, enz. Allemaal hele terechte goede voornemens vind ik zelf. Wat ik wel altijd jammer vind is de alles of niets regel die daarbij gehanteerd wordt. Als het in die eerste maand twee of drie keer niet lukt om je aan je voornemens te houden, is het helemaal verpest. Het heeft allemaal geen zin meer. Die goede voornemens zijn dan al het raam uit gesmeten, met de vuilnis buiten gezet. Laat maar, volgend jaar weer.

Verandering kost tijd. Het is echt ontzettend onrealistisch om te denken dat je opeens patsboem iets waar je moeite mee hebt zo kunt omgooien. Daar waar je een paar stapjes vooruit zet, zal je ook af en toe wat pasjes achteruit doen. That’s life. Vandaag niet gelukt om naar de sportschool te gaan? Dan is er morgen weer een dag! Je kan je steeds weer opnieuw committen aan je doelen en je steeds weer opnieuw iets voornemen. Het is niet meteen klaar als het een keertje niet lukt. Ermee bezig blijven zal uiteindelijk tot verandering leiden. Jezelf afstraffen (wat stom van me dat dat me niet eens lukt, wat een sukkel ben ik, nu al hou ik me niet aan die goede voornemens) zal je inderdaad niet motiveren om aan de slag te blijven. Dus als je je goede voornemens/doelen of hoe je ze ook genoemd had inmiddels alweer vaarwel had gezegd, omarm ze dan gewoon weer. Iedere keer opnieuw.

Mijn doelen/ voornemens voor 2016:

 • een blogchallenge: een maand lang dagelijks bloggen
 • een detox
 • inschrijven bij de dansschool en 2x in de week gaan
 • vrijwilligerswerk weer oppakken
 • gestructureerder bloggen
 • meer vriendinnenavonden/ middagen
 • minder snoepen: maximaal 1x per week
 • meer dingen zelf gaan proberen te bereiden thuis ipv kopen of uit een pakje
 • vaker een activiteit inplannen met vriendlief
 • band met mijn zus verbeteren
 • mama worden (heb ik natuurlijk weinig controle over)
 • wekelijks met de naaimachine aan de slag
 • wekelijks met mijn gitaar aan de slag
 • vier jaar samen zijn met vriendlief ♥
Haha, het is wel een erg willekeurig lijstje, maar dat maakt niet uit.
Welk goed voornemen blaas jij nieuw leven in?
Ik hou jullie op de hoogte!
Elaintje

10 gedachten over “Goede voornemens zijn onzin?”

 1. Het punt is denk ik, dat mensen zich blind blijven staren ook op dat het maar 1x per jaar kan, waar ik elke dag als een nieuw jaar zie, daarom maak ik ook geen goede voornemens op 1 jan, wist je dat, het Chinese nieuwjaar op 7 feb. start bijv? 😉 En zo kun je het nog een keertje doen, of gewoon elke dag zien als een nieuwjaar, zo zie ik ook mijn verjaardag als mijn persoonlijk nieuwjaar, want dat is de dag dat ooit mijn leven begon en die is voor iedereen weer anders, dan op 31. dec. Of op 1 jan.

  😉 Goede voornemens zijn goed, maar het heeft ook tijd nodig inderdaad en het hoeft niet in een dag. Go for it!

  X

 2. Ik wens je veel succes! Goede voornemens lukken mij over het algemeen wel, als ik er maar begin zodra ik ze bedenk! Om het pas in het nieuwe jaar te doen werkt bij mij niet. Dan leg ik de motivatie bij de verkeerde redenen.
  Liefs

 3. 1. Wat een goede blog!
  2. Wat een leuke doelen, zelf heb ik ook een aantal dingen die jij noemt waar ik meer op wil gaan letten inderdaad. Vond je toevoeging bij de dansschool wel mooi, zo van ‘niet alleen aanmelden, maar ook gaan’. Hoeveel mensen zijn er wel niet ‘lid’ van de sportschool maar weten niet eens hoe deze er van binnen uitziet. 😉

  Dat niet koken uit een pakje heb ik zelf nu voor de komende drie / vier weken als doel gesteld (zolang duurt het toch voor een gewoonte ingesleten is?), ik heb gelukkig een begeleidster waarmee ik mee kook, dus dat maakt het wel wat makkelijker. Toch valt het me tot nu toe erg mee!

  En met dat elke dag bloggen zet je mij wel aan het denken, misschien wil ik inderdaad ook nog wel een challenge doen, soort gelijk. Al is elke dag wel knap, ben heel benieuwd hoe je dat vorm gaat geven!

  Succes met je doelen, de kleine en de life-changing ones).

  Mijn grootste doel is dit jaar het Pieterpad lopen (zover als lukt in een jaar). Ook erg leuk om te doen trouwens. 😉

  1. Dankjewel. Ik had bij jou al wat gelezen over dat Pieterpad. Wel een uitdaging, maar iets waar je heel goed naartoe kan werken. Jij ook heel veel succes met je doelen. En gezellig meedoen met schrijven mag natuurlijk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *