cactus

Gekke gedachten

Gedachten zijn hele vreemde dingen. Eigenlijk zijn het gewoon een aantal woorden achter elkaar. Toch zijn ze vaak heel belangrijk in het dagelijkse leven en kunnen gedachten je ook helpen. Doordat we in staat zijn om situaties te overdenken kunnen we grote (persoonlijke) rampen voorkomen. Toch heb ik ook vaak gekke gedachten die op geen enkele manier helpen.

Toen ik nog studeerde kwam ik er tijdens een college achter dat iedereen, maar dan ook echt iedereen, soms vreemde gedachten heeft. Er werden een aantal gedachten op het bord geprojecteerd en we moesten steeds aangeven of het een normale gedachte was of een gestoorde gedachte. Ik moet zeggen, er kwamen echt hele gekke dingen voorbij. Oftewel, de meeste mensen in de collegezaal dachten dat de meeste zinnen die we zagen staan niet helemaal oké waren.

Wat waren we opgelucht toen de docent zei dat het allemaal stuk voor stuk hele normale gedachten waren. Oftewel gedachten die bij iedereen weleens voorbij komen. De opluchting kwam natuurlijk voort uit het feit dat veel mensen dus wel dingen herkenden en instantly dachten dat ze gek waren. Je weet wel, als je op een treinstation staat en de trein eraan komt en dat je je dan voorstelt hoe het zou zijn als je onder die trein terecht zou komen. Of dat je op een feestje bent en de taart wordt binnen gebracht en je fantaseert over die taart in iemands gezicht gooien. Dat flitst dan gewoon even door je hoofd, niets mis mee.

Over onze gedachten hebben we vaak wel een oordeel. Over het voorbeeld met de taart moet je misschien grinniken, maar over de trein denk je al snel: nee dit mag ik niet denken! Terwijl je niet heel bewust deze gedachten oproept. Als je de controle over die gedachten had, zou je ze waarschijnlijk überhaupt niet hebben. Zo hebben we dus allerlei oordelen over de dingen die we denken (of voelen). Hiermee kunnen we de dingen die we denken zwaarder maken dan ze in feite zijn. En dat is vaak helemaal niet helpend.

‘Wat slecht van me dat ik dat denk’, ‘zo ben ik echt geen goede vriendin’ of ‘ik zou nooit moeder mogen worden als ik dat kind soms achter het behang wil plakken.’ Deze oordelende gedachten praten je vaak nog verder de put in. Mij helpt het om me bewust te zijn van het feit dat gedachten geen feiten zijn. Dat ze ook niet per se iets zeggen over mijn diepste wensen. Of dat een gedachte op zichzelf niet de kans vergroot dat ‘ie uit zal komen. Gedachten zijn maar gedachten, ook die gekke gedachten die dus eigenlijk heel normaal zijn. Het zijn geen feiten.

Hoe ga jij om met je ‘gekke’ gedachten?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

10 gedachten over “Gekke gedachten”

 1. Ik vind zulke gedachten vaak erg lastig. Vooral inderdaad de ‘slechte’ gedachten. Ik ben vaak bang dat ik mezelf niet onder controle heb op de een of andere manier en die slechte gedachte zal uitvoeren. Een manier van omgaan met dit ‘probleem’ heb ik niet echt. Uit eindelijk gaan de gedachten altijd weer voorbij en tot nu toe heb ik de dingen ook nog nooit gedaan. Ergens geeft dat een soort hoop voor de toekomst, haha. Dat het kennelijk geen wens is, maar puur een gedachte.

  1. Nou ja, daar gaat het uiteindelijk ook om: dat je ook kan zien dat ze vanzelf weer weggaan. En dat ze inderdaad niet per se zeggen dat je iets ook wil of wenst. Gelukkig maar!

 2. Ik volg de Secret in het dagelijks leven en The Magic, die vertellen dat jouw gedachten wel degelijk bepalen hoe het leven kan zijn of gaat verlopen. Dus hou ik mijn gedachten vooral positief en heb ik geleerd om echt gedachteloos te zijn tussendoor, erg fijn ook overigens.

  Slechte gedachten die wel degelijk van invloed kunnen zijn op een uitkomst in het echte leven, schiet ik weg en bedenk een affirmatie of zoek er eentje op van Louise Hay.

  X

 3. Fijne blog!
  ‘Gekke gedachten’.. meer niet. Vind het mooi dat je er niet een waardeoordeel aanhangt. Dat gekke gedachten er ook zijn en dat dat niet verkeerd is. Dat benoem je mooi.

  Zelf heb ik natuurlijk ook regelmatig gekke gedachten en het is wat ik ermee doe wat uiteindelijk maakt of zo’n gedachte ook invloed heeft. ‘Hoe groot is nou de kans dat dat gebeurt.’ vind ik een prettige tegengedachte als de gedachte iets te lang blijft hangen.

  In elk geval fijn dat je het deelt. Dat gevoel in de collegezaal, alleen dan op internet. 😉

  Xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *