kerst

December

Het is alweer december. Sinterklaas staat bijna letterlijk voor de deur. Pakjesavond nadert. En daarna verlaat hij snel het land weer en is het op naar de kerstdrukte. Toch?

Voor mij niet. Ik ken geen sinterklaasstress of kerstchaos. Nee, ik ben niet bekend met de decemberdrukte. Voor mij is december een doodnormale maand. Een maand die wel afgesloten wordt met een hoop geknal en mooi gekleurd licht. En een aantal gratis vrije dagen. Meer niet. Ik vier namelijk geen Sinterklaas. Ik vier ook geen kerst. Nee, niet uit principe niet. En ook niet vanuit geloofsovertuiging niet. Ik heb gewoon niets met die man met die rode mijter op dat paard. Die andere in het rood geklede man met die dikke buik vind ik best leuk. Alleen werd 68 jaar geleden mijn moeder geboren met kerst.  Een echt kerstkindje. Al mijn hele leven lang vier ik op 26 december dus niet de geboorte van Jezus (ja daar gaat kerst eigenlijk over). Nee, wij vieren de geboorte van mijn mama. Alle aandacht gaat naar haar, want het is een lastige dag om jarig te zijn. Resultaat: ik weet dat ik een cadeautje voor háár koop in december.

Geen surprises, geen kerstdiners, geen lijstjes, geen rijmpjes,  geen lege bankrekening, geen stress. De familie van vriendlief viert überhaupt geen feestdagen. Dus ook daar rustig. Als ik kijk naar al die opgefokte mensen om mij heen die nachten doorhalen om alles op tijd af te hebben, voel ik mij extra kalm. Dit is de tijd om samen te zijn met familie? Nee, niet meer dan anders.
In januari zit ik lekker op een tropisch strand. In februari nodig ik wel weer wat vrienden uit voor een diner. In maart misschien de buren voor een buurtborrel.
Dat hoeft allemaal niet nu nog. Nu hou ik het lekker rustig. Lekker met een dekentje, vriendlief, een kat en een kopje warme thee, op de bank. Genieten.

Heb jij veel stress in december?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

12 gedachten over “December”

 1. Zoals jij eigenlijk, amper stress, behalve geld, hahaha maar dat is elke maand zo 😛 Nee zonder dollen, wij vieren het ook niet echt, maar het kan wel zijn dat mijn moeder zorgt voor 1 avond een diner met kerst. Overigens is het niet wat iedereen viert, de geboorte van Jezus, nee hoor, ik vier Yule, de geboorte van het licht, en dat is bij ons altijd zo geweest.

  Lichtmis heet dat dan ook wel, het feest van de heidenen? 😉 Mijn familie gelooft niet, maar ja… de kerk heeft wel meer feesten gejat van de pagans en de wiccans, de Kelten en noem het maar op, die al veel ouder zijn dan de kerk bestaat.

  X

 2. Kunnen wij ruilen? 😉

  Heerlijk dat jullie een rustige maand hebben. Voor het eerst dit jaar slaan wij kerstdiners af en blijven wij lekker thuis. Dit heb ik in september al hardop gezegd en gelukkig vind manlief dit ook helemaal goed.

  1. Als je wel een heleboel kerstdiners zou hebben, had ik graag met je geruild. Zeg nooit nee tegen heel veel eten hihi. Fijn dat jullie het erover eens zijn!

 3. Heerlijk inderdaad!
  Ik vier wel Kerst, vind ik toch wel gezellig met de familie, maar dit jaar ga ik op Tweede Kerstdag met vriendinnen dronken op de bank domme films kijken (wat ik het hele jaar door doe :p) en mijn stiefvader heeft ons met Sinterklaas uitgenodigd om te brunchen, altijd leuk. Met oud en nieuw heb ik zelfs nog geen plannen haha, toch maar eens rond gaan vragen :p.

  Lfs.x

 4. Stress? Die ervaar ik genoeg, maar niet als het gaat om de december maand. Wij vieren wel sinterklaas en kerst, daar ben ik mee opgegroeid. Niet extreem uitgebreid trouwens, gewoon leuk en gezellig.

 5. Kerst en geloofsovertuiging? Dat is volgens mij al heel lang niet meer zo.

  Bij mij komt de kerstboom er wel en eten we ook lekker.. meer omdat het nu makkelijk verkrijgbaar is. Dat vind ik in december altijd wel leuk, andere dingen uitproberen. Maar stress? Nee dank je, daarom laat ik me ook niet meer opjagen door kerstdiners etc. Veel relaxer!

 6. Met Sinterklaas heb ik ook helemaal niks, als kind al niet trouwens. Kerst vind ik altijd wel erg gezellig en dan doen we ook wel cadeautjes met mijn ouders maar verder vind ik het vooral een gezellige sfeervolle tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *