afwas

De studententijd tag

Ik vind het weer eens tijd worden voor een tag. Bij tijd en wijle verlang ik naar de tijd waarin ik nog studeerde. Wat was dat een fijne tijd zeg met nauwelijks verantwoordelijkheden, lekker doen wat ik zelf wilde en een heerlijk onregelmatig leven. Ik vond de tag trouwens bij Trendbubbels.

Wat heb je gestudeerd? Welke studies(s)?

Na het VWO ging ik Sociologie studeren in Amsterdam. Dat leek mij erg interessant. Psychologie leek mij een heel zweverige studie, maar toen ik een minor bij een andere studie mocht doen, ging ik dat toch bij Psychologie doen. Vooral ook, omdat ik dan samen met een vriendinnetje ging. De drie vakken die ik volgde waren erg interessant en toen ik mijn propedeuse Sociologie haalde ben ik overgestapt naar Psychologie.

Waar heb je gestudeerd?

Ik heb dus in Amsterdam gestudeerd, aan de Universiteit van Amsterdam. Sociologie zat lekker verdeeld in de binnenstad. Psychologie was wat verder buiten het centrum, maar een prima plek.

Als je nog een keer een studie mocht kiezen zou je dan weer hetzelfde gaan studeren?

Weet ik eigenlijk niet zo goed. Psychologie is een erg leuke studie, maar ik heb ook overwogen om Nederlands te studeren. Tijdens één van mijn laatste jaren probeerde ik het er zelfs bij te doen, maar de laatste studiejaren zijn juist de drukste, dus dat strandde al snel.

Studentenhuis of thuis?

Het eerste jaar woonde ik nog thuis, omdat ik nou eenmaal al in Amsterdam woonde. Als het alternatief was om in een klein kamertje voor 600 euro te gaan wonen, bleef ik wel thuis. Ook daar had ik eigenlijk alle vrijheid, maar het was zo ver van het centrum af. Toen ik via studentenhuisvesting in een massale studentenflat in Amstelveen kon gaan wonen ben ik dat gaan doen toen ik 21 was. Ik had een ruime kamer met eigen badkamer en balkon en betaalde volgens mij 250 euro. Op de verdieping woonde voornamelijk iets oudere studenten waardoor het ook gewoon rustig en redelijk schoon was. Daarna heb ik nog een paar jaar aan een gracht gewoond in een kamer waar ik huurtoeslag voor kreeg. Daar woonden ook mensen in die al werkten. Na je studie konden ze je namelijk niet verplichten om te verhuizen. Ik heb dus wel in studentenhuizen gewoond, maar niet in van die typische met afwas van weken en ieder weekend ruige feestjes.

Wat voor bijbaantjes(s) deed of doe je?

Ik werkte een deel van mijn studententijd bij Ikea in de showroom. Superleuk bijbaantje. Ook heb ik een tijdje bij een horeca-uitzendbureau gewerkt. Daarvoor werkte ik dan meestal in de grotere hotels in Amsterdam en omgeving. Op zich was het werk prima, maar werkten hier wel van die typische uitbundige, ontzettend sociale studentikoze types. Daar paste ik als timide en rustige persoon niet zo goed bij. Aan het einde van mijn studie werkte ik in de verstandelijk gehandicaptenzorg.

Wat is je favoriete studentenmaaltijd?

Ik denk toch wel pizza. Tegenover de universiteit zat een pizzeria waar ik erg vaak ben geweest. In  ieder geval  wekelijks en soms dus ook veel vaker. Ik liep een paar maanden geleden weer eens door die straat: de nostalgie!

Ben je lid (geweest) van een studentenvereniging?

Nee, niet van een studentenvereniging. Wel van de studievereniging. Ik heb daar in meerdere commissies gezeten die activiteiten organiseerden en heb ook een jaar fulltime in het bestuur gezeten. Psychologie is een hele grote studie dus het organiseren van activiteiten was best een verantwoordelijkheid, net als een bestuursfunctie. Een studievereniging zet zich dus in voor de belangen van de studenten die bij die studie horen. Dan moet je denken aan internationale congressen, symposia, verkoop van studieboeken, maar ook borrels, weekendjes weg en een buitenlandse studiereis. Vooral bij zo’n massale studie als Psychologie was het fijn om een plekje te hebben waar je altijd terecht kon en waar je mensen kende, want dat is nou eenmaal lastig met 600 eerstejaars studenten. Een studievereniging doet in principe ook niet aan ontgroeningen.

Is lid zijn van een studentenvereniging een meerwaarde voor je studententijd?

Voor mij was de studievereniging zeker een meerwaarde voor mijn studententijd. Zoals ik al zei ben ik een rustig type en toen nog veel erger dan nu. Ik zou me erg verloren hebben gevoeld tussen al die mensen zonder de studievereniging. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik er ook studievertraging door heb opgelopen, omdat het vaak erg gezellig was. Het merendeel van mijn vrienden heb ik toen leren kennen.

Wat is jouw beste krap bij kas oplossing?

Bij mijn moeder eten haha. Of überhaupt bij iemand thuis gaan eten. Dan jaag je de ander ook niet op hoge kosten en het is hartstikke gezellig.

Waaraan had je als student een hekel?

Colleges om negen uur in de ochtend!

Welke Irritante vraag wil(de) je als student niet horen?

Ga je je eigen praktijk beginnen? Ik vind het nergens voor nodig om een eigen praktijk te beginnen. Er zijn genoeg plekken om te werken en daarnaast kan je dan ook makkelijker samenwerken met andere disciplines. Ik denk ook dat ik mijn tijd leuker kan besteden dan bezig zijn met de administratieve rompslomp van een eigen onderneming.

Is je studententijd de leukste tijd van je leven?

Voor mij was het wel echt een superleuke tijd. Ik had het niet anders gedaan als ik het over mocht doen, behalve die studieschuld die ik heb opgebouwd. Daar baal ik nu wel van.

Voelde je jezelf wel eens eenzaam?

Ik voelde me ook zeker weleens eenzaam, omdat ik zag dat anderen veel socialer waren dan ik. Dat was dan wel buiten de studie of bij vakken die ik volgde. Ik heb eigenlijk nooit vakken samen gevolgd met mensen die ik kende. Bij activiteiten van de studievereniging kende ik vaak gewoon bijna iedereen. Op een gegeven moment sprak ik ook niet meer met mensen af om ergens heen te gaan. Ik wist toch wel dat er voldoende bekenden zouden zijn.

Wat was het moeilijkste vak van jouw studie?

Statistiek?

Heb je iets aan je studie gehad?

Jazeker, de studievereniging haha. Nee joh, ik heb er echt veel geleerd en ik werk nu ook in mijn bestudeerde vakgebied.

Die goeie ouwe studententijd….

Hoe was jouw studententijd?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

7 gedachten over “De studententijd tag”

 1. Leuke tag, ik onthoud hem even! Mijn studententijd was lang maar ik heb dan ook 3 studies gedaan. Geen studentenvereniging hier, zocht zelf wel de gezelligheid met vrienden in de stad op 🙂

  1. Ja snap ik. Ik was toen voornamelijk bevriend met mensen met een middelbare opleiding wat betekende dat zij werkten toen ik ging studeren. Samen gezelligheid werd toen lastig, omdat we hele andere ritmes hadden.

 2. Leuk om te lezen! Ik heb zelf iets van 7 jaar gestudeerd en altijd thuis gewoond en me nooit aangesloten bij een studievereniging. Ik spaarde een hoop geld waarvan ik elk jaar minstens 4 weken op reis ging en na mijn studie vond ik een baan en kocht ik snel een huis. Ik ben blij dat ik nooit op kamers heb gewoond, dan had ik veel dingen heel anders gedaan denk ik. Ben wel blij trouwens dat de studietijd over is haha

  1. Haha echt waar? Ik ging ook veel reizen hoor trouwens. Dan was wel ook meteen al mijn spaargeld op :-)Ik mis het wel inderdaad minimaal 4 weken achter elkaar op reis. Dat mag nu niet meer. van de werkgever.

 3. Ik heb niet gestudeerd, ik ben gaan samenwonen en gaan werken na mijn middelbare school. Maar ik weet niet of dat ook iets voor mij was geweest om te gaan studeren, zo wel, dan pas later, toen ik ouder was, en ook mijn eigen huisje had verder.

  Als ik nu niet was gaan samen wonen? Stewardess, ik zou naar de MEAO voor toerisme gaan in Utrecht, maar ik geloof dat het de bedoeling was dat ik dan ook gewoon thuis was blijven wonen en niet naar een studentenhuis zou gaan, volgens mij wist ik het bestaan daarvan niet eens af, whahaha

  X

 4. Leuke tag is dit, heb hem nog nooit eerder gezien. Ook leuk om te lezen dat jij paychologie hebt gestudeerd. Ik doe dat momenteel namelijk ook! 🙂
  Ik heb nooit echt student kunnen zijn. Wegens ziekte heb ik mijn middelbare school niet af kunnen maken en ben ik daarna terecht gekomen bij thuisstudies. Ik ben dus wel student, maar ben het nog nooit écht geweest (althans, zo voelt het haha).

 5. Leuk om te lezen. Ik ben inmiddels al ruim 6 (!) jaar afgestudeerd. Ik mis vooral de lange vakanties, maar bij vlagen ook het studeren zelf. Ik vond het een leuke tijd, al heb ik niet het typische sstudentenbestaan gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *