Brief aan mijn 5-jarige ik

knuffelbeer

Lieve 5-jarige ik,

wat is het toch heerlijk om kind te zijn! Geniet ervan zolang als je kunt. Als je groot en volwassen bent moet je van alles. Wees lekker jezelf en niet zo bang voor die grote mensen. Zij zijn er om van je te houden en om je te beschermen. Ze zijn misschien heel groot en kijken misschien wat boos, maar dat heeft niets met jou te maken. Jij mag zijn zoals je bent. Gelukkig kan je dat bij leeftijdsgenootjes wel, maar bij al die ouders, leerkrachten en familieleden mag dat ook. Je bent een hartstikke lieve meid en luistert heel goed naar je mama. Het is zeker niet nodig om je steeds zo achter je moeder te verschuilen. Mama houdt van je en vindt jou een hartstikke leuk kindje, en die anderen vinden jou ook hartstikke leuk.

En ja, je bent een heel ander type dan je grote zus, maar daarom ben je niet meteen minder. Het betekent ook absoluut niet dat iedereen haar veel leuker vindt. Zij flapt alles eruit en heeft geen grenzen en jij bent wat bedachtzamer en gereserveerder. Allebei hartstikke prima! Je bent even leuk en even geliefd als zij.

Je mag ook best eens  wat zeggen. Jij denkt toch ook over dingen na en jouw mening vinden anderen ook heel interessant. Je hoeft niet altijd dat hele stille, verlegen meisje te zijn wat niets zegt. Als je alles voor je houdt, ben je zo alleen en dat is zonde.

Jouw papa is er niet en dat is erg jammer. Je mag dat ook jammer vinden en hoeft je niet groot te houden. Je mag best eens ergens van balen en dat ook laten zien. Dat is mijn grootste advies aan jou, lieve 5-jarige ik: durf jezelf te laten zien, want je mag er zijn zoals je bent.

Welk advies zou jij aan je 5-jarige ik geven met de wetenschap die je nu hebt?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

10 gedachten over “Brief aan mijn 5-jarige ik”

  1. Ik zou mezelf de raad geven om mijn zus en broer meer te koesteren. Wij hebben elkaar zoveel pijn gedaan (spelend, en normaal ook voor zussen en broers), maar nu heb ik van die ene keer wel spijt (vlak nadat ik haar pijn had gedaan ook al). Het is trouwens iets wat mijn vriendlief ook heeft. Hij heeft ook 1 gebeurtenis van vroeger die hij nu zou overdoen en anders zou doen. Maar toen ja.. Waren we jong..

  2. Wat mooi geschreven… Het raakte me echt.
    Zelf zou ik ongeveer hetzelfde advies geven, met daarbij nog ‘je bent goed genoeg’. Dat zit er al een beetje in natuurlijk, maar ik zou het graag nog even extra benadrukken. 🙂

  3. Mooie brief heb je aan jezelf, de kleine ik ;-), geschreven.

    Ik zou schrijven dat ik rechtop moet lopen, kop op en schouders achteruit en juist trots mag zijn op mijn achtergrond en roots!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *