Docu: Anonieme verslaafden

1377889523_h_anonymouspeople

 

Omdat ik in de verslavingszorg werk heb ik deze week samen met mijn collega’s naar een indrukwekkende documentaire gekeken. De documentaire: The Anonymous People. Het gaat over de grote groep verslaafden in herstel. Een nog erg onbekend begrip in Nederland. Verslaafden worden in Nederland nog erg gezien als zwak en ze kosten ons als land erg veel overlast. Ze gaan zwerven, stelen en lijken niet geholpen te kunnen worden. Terwijl er wel degelijk een groep onbekende mensen is die hun probleem heeft erkend en daar actief iets mee is gaan doen. Een groep die, door in contact te komen met gelijkgestemden, inmiddels een manier van leven heeft gevonden om geen drugs meer te hoeven gebruiken. En wat is dat een grote groep. In Amerika zijn er ruim 23 miljoen verslaafden in herstel! Oftewel mensen die werken aan zichzelf en aan hun problemen zonder dat ze dat verdoven met alcohol of drugs. Dat zijn gewoon meer mensen dan er in heel Nederland wonen! Indrukwekkend vond ik dat.

In Amerika heeft die groep mensen inmiddels besloten om zich niet meer verborgen te houden, maar open te zijn over hun verslaving, maar vooral ook over het feit dat er ook een oplossing is. En wat daarin zo opvallend is is dat de mensen die je in beeld ziet, doodnormale mensen zijn. Ze voldoen totaal niet aan dat stereotype beeld van de verslaafde, de junk, de zwerver, de alcoholico. De kracht zit hem erin dat ze samen zijn en dat die verslaving hen verbindt met elkaar. Ze inspireren elkaar en hebben als missie ook die andere kant te laten zien aan het land, maar ook aan de rest van de wereld. Een verslaafde behoort niet als een crimineel achter slot en grendel, maar heeft hulp nodig. De juiste hulp. En wanneer is het beste moment om die hulp te bieden? ‘Nu’, werd er gezegd in de documentaire. Over een kwartier kan dat moment alweer voorbij zijn.

In Nederland hebben we nog een lange weg te gaan, maar lijkt er heel langzaam aan te worden gewerkt om toch in ieder geval meer openheid te creëren over wat zo’n verslaving eigenlijk inhoudt en ook de impact die het heeft op de omgeving. Daarom was ik ook erg blij met een programma zoals Verslaafd (was te zien op RTL4). Ik hoop dat geleidelijk aan ook meer openheid zal komen over die groep in Nederland die ook actief bezig is met zijn of haar herstel. Want ook in Nederland is die groep groter dan je denkt, maar zijn ze nog erg onzichtbaar.

Eigenlijk zou iedereen deze documentaire moeten zien, want bijna iedereen kent wel iemand die worstelt met alcohol- of drugsgebruik. Ook ik ken deze mensen, dus ik kan uit ervaring zeggen dat herstel mogelijk is. Hieronder plaats ik een link naar de trailer. De docu is nog niet uitgebracht in Nederland, maar je kan hem wel online kopen voor $3,99.

http://manyfaces1voice.org/

 

Laat even weten wat je ervan vond?

I’ll keep you posted!

Elaintje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *