bos

Als je maar gelukkig bent

Geluk, een gevoel dat we allemaal nastreven als mensen. Als ik op Van Dale kijk zie ik bij het woord geluk(kig) staan: genietend, tevreden, voorspoed. Daar heb ik zeker wel oren naar. En ik ben niet de enige. Steeds vaker lees ik artikeltjes die gaan over geluk en positiviteit.

Wat wij volgens mij allemaal nastreven is een gelukkig leven. Een leven gevuld met voorspoed, positiviteit en waar je optimaal aan het genieten bent. Een leven waar het tegenovergestelde van geluk ontbreekt. Een leven waarin we niet verdrietig zijn, waar geen nare dingen gebeuren, boosheid, jaloezie en angsten niet bestaan. Een leven waarin pijnlijke momenten ontbreken en waar je je geen zorgen meer hoeft te maken. Zo’n leven wil iedereen wel denk ik. Dan heb je het pure geluk gevonden. En dat hoef je dan alleen maar vast te houden.

Maar is dat wel zo? Volgens mij maken we ergens een fout. Gelukkig zijn wordt vaak gezien als een statisch iets. Je bent het wel of niet. Ben je gelukkig? wordt dan ook een lastige vraag om te beantwoorden. Soms ben ik wel gelukkig en soms ook niet, zou voor mij het meest eerlijke antwoord zijn. Maar dat betekent niet dat ik niet gelukkig ben. Geluk is voor mij niet een bepaalde staat van zijn, maar bestaat juist uit momenten. Ik voel mij op momenten gelukkig en kan dan ontzettend genieten, op andere momenten voel ik mij neutraal en weer op andere momenten voel ik verdriet, teleurstelling of frustratie. Naar mijn idee kan het ook niet anders. Als je een leven nastreeft zonder moeilijke of pijnlijke emoties leef je een half leven.

Geluk komt voor mij voort uit een vol leven. Een leven gevuld met alles wat er onvermijdelijk bij komt kijken. Een leven met blijdschap, positiviteit en fijne ervaringen, maar óók met angsten, pijn en moeilijke obstakels. Volgens mij kan het niet anders. Als je bezig bent met jouw idealen nastreven, zal je onderweg sowieso ook moeilijkheden tegenkomen. Dat is oké en die mogen er ook zijn. Als je je daar bewust van bent en dat ook nog kan accepteren, heb je volgens mij een betekenisvol leven. En een betekenisvol leven maakt je weer gelukkig. Dat zegt niet dat je blij moet zijn met pijn en verdriet, maar het ontkennen of weg willen maken heeft weinig zin. Als jij het voelt is het er en alles wat je voelt heeft het recht om op dat moment aanwezig te zijn.

Dat is voor mij geluk: het leven zien zoals het is met haar mooie kanten, maar ook met de minder mooie dingen. Het leven voelen met positieve, maar ook met negatieve emoties. Als ik dat allemaal kan zien en kan accepteren voor wat het is, heb ik een vol en betekenisvol leven met een stuk meer rust en sereniteit. Hoe heerlijk is dat?

Hoe gaat het met jouw geluk?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

 

7 gedachten over “Als je maar gelukkig bent”

 1. Prachtig mooi geschreven en het is ook zo waar, er is dan ook de leer van de yin en yang bijv. Dat als er iets goed gaat, meer dan goed, er ergens ook iets minder gaat. Dat is overal zo en altijd zo. Het kan klein zijn het kan groot zijn.

  Ik bedenk mij altijd dat er verschillende levels van geluk bestaat, je gevoelsleven bijv. maar ook buiten, het weer, de zon, de regen, sneeuw voor een ander, die is weer gek op de storm. Zelf wordt ik erg gelukkig van onweer, ja vraag me niet waarom, ooit was ik er bang voor zelfs. maar nu, als ik het hoor, dan klopt mijn hart alsof ik verliefd ben of zo, stroomt mijn bloed en wil ik het liefst naar buiten rennen, hahaha

  Leuk dat je jezelf even hebt geopenbaard, want jou had ik nog niet ontdekt 😉

  X

  1. Dankjewel! Ja dat van die verschillende levels vind ik wel mooi. Het kan in allerlei dingen zitten. Over onweer hoor ik dat wel vaker, maar ik ben daar nog niet haha.

 2. Mooie woorden Elain. Je weet wat een gelukkig gevoel is als je je ook minder gelukkig of ongelukkig hebt gevoeld.

  Dan opeens besef je dat geluk er elke dag is, de één beseft het al op een jonge leeftijd, de anders iets verderop in het leven en helaas zijn er mensen die nooit echt tevreden zullen zijn. Om je heen kijken en het besef hebben en voelen.

  Gezondheid en liefde zijn twee dingen waar ik elke dag heel gelukkig mee ben.

 3. Wauw wat heb je dit toch mooi verwoord. Ik vind antwoord geven op de vraag ben je gelukkig? moeilijk. Het is inderdaad heel variabel; de ene keer voel ik me goed en gaat alles goed en het andere moment beland ik in situaties die ik heel moeilijk vind. Daarom vind ik het ook belangrijk om stil te staan bij de kleine dingen, die maken me vaak heel gelukkig!

 4. Mooie blog. Het is inderdaad waar. Ik vind ‘gelukkig zijn’ ook best overschat. Ik denk dat gelukkig zijn voor iedereen anders is. Voor mij zit het vooral in ‘in het hier en nu’, dus gewoon ‘zijn’. Oprecht genieten van mn hond, huisje etc, zonder na te denken over later en straks. Want dat ik mn rotte momenten heb, neemt niet weg dat ik niet gelukkig kan zijn. Uiteindelijk is het een state-of-mind, maar wel een state-of-mind die veel invloed heeft op hoe je je leven leid.

  Het één hoeft het andere niet uit te sluiten.

  1. Precies, je kan gelukkig zijn en ook je moeilijke of rotte momenten hebben. Het een sluit het ander niet uit. Ik vind het vaak ook overschat en het leidt volgens mij ook alleen maar tot veel onvrede op die manier.

 5. Oh en wat ik wou zeggen nog; wat wij mensen vaak vergeten is dat emoties feitelijk gezien signalen zijn, communicatie. bijv. angst een signaal voor gevaar (overigens bij sommige mensen verkeerd afgesteld), maar zonder kunnen we niet.) Elke emotie of gevoel heeft zo zn waarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *