Als je blijft doen wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg

schaap

Ik heb deze zin meerdere keren weleens voorbij horen komen. Ik vind het een hele mooie en ook nog eens een hele ware! Zo logisch en toch hebben we het vaak niet door. Waarom zijn we hier nou weer, waarom overkomt mij dit steeds, waarom kan het niet een keertje anders gaan? Het simpele antwoord blijkt te zijn, omdat we er zelf ook op dezelfde manier in zijn gestapt, omdat we op dezelfde manier reageren. Logisch dat het resultaat dan ook hetzelfde is.

Ik herken het bijvoorbeeld, omdat ik iemand ben die wat meer op de achtergrond aanwezig is. Vooral op mijn werk vind ik het lastig om bijvoorbeeld tijdens een teamoverleg mijn mond open te trekken in zo’n grote groep mensen. Misschien zeg ik wel iets heel stoms. Ik merkte dat daardoor collega’s ook niet zo goed wisten wat ze aan mij hadden en mij dus ook een beetje links lieten liggen. Daardoor werd ik alleen maar nog onzekerder en dus ook nog meer bevestigd in mijn onzekerheid. Tegenwoordig probeer ik het te zeggen als ik iets wil zeggen en dat lukt mij eigenlijk wel aardig. Wat ik merk is dat mijn collega’s dat waarderen en dat ze ook nog naar me luisteren. Mijn mening wordt meegenomen in het proces! Ze stappen nu ook sneller op mij af om advies te vragen. En tijdens mijn jaargesprek met mijn leidinggevenden kreeg ik dat ook terug. Ik heb een zichtbare rol gekregen binnen het team en voel mij daar ook zekerder bij.

Dit was een goed voorbeeld waarbij het mij lukt om iets anders te gaan doen, maar het lukt mij zeker niet altijd. Het helpt om deze zin te blijven herinneren.

Toen ik ging Googelen bleek dat de zin onderdeel is van een nog veel mooier gedicht:

 

Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken, blijf ik denken zoals ik altijd heb gedacht.

Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht, blijf ik geloven zoals ik altijd heb geloofd.

Als ik blijf geloven zoals ik altijd heb geloofd, blijf ik doen wat ik altijd heb gedaan.

Als ik blijf doen wat ik altijd heb gedaan, blijft mij overkomen wat mij altijd overkwam.

Maar als ik mijn ogen sluit en voel mijn ware zelf van binnen, 

dan kom ik deze cirkel uit en kan ik steeds opnieuw beginnen. (auteur onbekend)

 

Wat herken jij hiervan?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

Vergeet mij niet te volgen op Bloglovin’, Instagram en Facebook!

4 gedachten over “Als je blijft doen wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg”

  1. Het is een heel mooi gedicht, maar ook zo frustrerend wanneer je niet goed weet hoe je het moet veranderen.
    Ik ben benieuwd hoe je dingen anders gaat doen de komende tijd. 🙂
    Liefs!

    1. Ik denk dat je vooral moet weten wat je anders wil. Wat levert jou stress of onvrede op. Daarna kan je in kleine stapjes proberen om in die situaties andere keuzes te maken. Of dat nou handig is of niet, het is sowieso anders. Dan ben je al uit die cirkel gestapt en ontstaat er meer ruimte. Succes!

  2. Knap werk Elain goed van jou dat je sneller en vaker je mond open doet.

    Ik vind het gedicht heel erg mooi. Het is de waarheid, je moet scherp blijven en soms de andere kant zien hoe moeilijk het ook is om dit even snel te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *