zwembad

5x Waarom solo reizen zo geweldig is

Voordat ik een relatie kreeg met vriendlief, reisde ik altijd alleen. Ik vond het heerlijk om alleen te reizen en mis het soms nog weleens. Voor mij was het echt ideaal en ik zal hier vertellen waarom dat zo was.

Kenia

Toen ik in november naar Londen ging, vonden meerdere mensen het bijzonder dat ik dat in mijn eentje ging doen. Voor mij was het echter heel normaal. Behalve in de afgelopen vier jaar dan. Als ik moet kiezen tussen alleen reizen of met vriendje H. dan ga ik toch echt liever samen. Maar als ik niet hoefde te kiezen (omdat we heel rijk zouden zijn), zou ik het het liefste allebei doen.

Je bent niet alleen

Vaak denken mensen dat als je alleen op reis gaat, dat je dan ook de hele reis alleen bent. Dat is natuurlijk niet zo. Tenminste niet in mijn geval. Ik verbleef eigenlijk altijd in hostels en het liefste ook in een dorm. Tsja, ik hoefde er alleen te slapen, dus waarom zou ik dan een mooie kamer moeten hebben? Het scheelt ook gewoon aanzienlijk in de kosten. Maar het andere leuke eraan is natuurlijk dat je heel snel contact legt met de anderen die daar ook slapen. Hostels hebben ook altijd gezamenlijke ruimtes waar je kan eten of chillen. Ook als je daar zit maak je sneller contact. Mensen die in hostels verblijven staan over het algemeen heel open tegenover mensen leren kennen. Zo kan je dus vrienden maken en zelfs afspreken om bepaalde tripjes samen te maken of een aantal dagen in dezelfde richting te reizen.

zwembad

Je hebt tijd voor jezelf

Aan de andere kant, ben ik ook juist iemand voor wie het veel energie kost om weken achter elkaar op iemands lip te zitten. Ik vind het dus ook heerlijk om wel even tijd voor mezelf te hebben en geen rekening met anderen te hoeven maken. Als je samen met iemand op reis gaat, is het lastiger om te zeggen dat je even geen zin hebt in de ander. Als je toch al alleen bent, hoef je je daar niet vervelend over te voelen. Ja, je hebt mensen ontmoet, maar zij zullen er niet raar van opkijken als je even geen zin hebt of even alleen door de stad wil trekken. Als je alleen wil zijn ben je dus alleen, maar als je behoefte hebt aan contact is dat ook gewoon sneller gemaakt als je alleen reist. Contact met andere reizigers, maar ook contact met locals.

Je bepaalt zelf

Als ik vandaag zin heb om even helemaal niets te doen, dan doe ik dat lekker zonder dat er iemand is die daar anders over denkt. Als ik juist zin heb om alle tien highlights van deze plek op 1 dag te bezoeken, gewoon doen. Als ik het hier leuk vind en nog wat langer wil blijven dan ik in eerste instantie dacht, prima. Maar als het juist tegenvalt en ik snel weer weg wil is het ook goed. Je bepaalt alles helemaal zelf als je alleen reist. Je hoeft met niemand te overleggen of af te stemmen. Je doet gewoon lekker wat je zelf wil.

sri lanka

Je overtreft jezelf

Op mijn solo-reizen ben ik voor het eerst alleen uit eten geweest. Gewoon een terras op lopen, gaan zitten en een hele maaltijd bestellen. In het begin is dat iedere keer weer even wennen, maar ik vind het ook juist wel heel stoer. In Rome kreeg ik daardoor bijvoorbeeld juist extra aandacht van de bediening. Maar het is ook een goed moment om met je reisgids te gaan bekijken wat je volgende stap gaat zijn. Aangezien ik van uitgaan hou, ben ik op reis ook weleens gaan stappen. In mijn eentje ja. Supereng, maar ook weer heel stoer. Ik heb me vermaakt en ja, als je ook nog eens single bent, het contact is snel gelegd ;-).

Je hebt unieke verhalen bij terugkomst

Omdat er geen bekenden mee waren en je veel makkelijker toegankelijk bent als je alleen reist, zul je echt hele andere ervaringen hebben dan mensen die samen reizen. Als je samen bent, ben je toch ook meer op elkaar gericht. Zo ben ik in Kenia veel opgetrokken met iemand die in het hotel werkte waar ik toen was en nam hij mij mee naar het huis van een vriend van hem. Daar hebben we een avondje gezellig zitten kletsen zoals zij dat altijd doen. Hij had een megagrote tuin, zijn vrouw maakte heerlijke thee en er bleek opeens dat die man een broer in Utrecht had wonen. Samen met iemand anders zou ik dit niet hebben meegemaakt.

Nu ik zolang niet alleen heb gereisd, was het wel weer even spannend toen ik een paar dagen alleen naar Londen ging. De optie bestond niet eens echt meer in mijn hoofd. Het was mijn vriend die zei dat ik het gewoon moest doen. Dit waren maar een paar dagen, maar ik denk dat als ik langere tijd alleen zou reizen dat ik het wel zou missen om dat met vriendlief te delen. Ik ben wel blij dat ik het zo vaak heb kunnen doen en zulke mooie ervaringen heb gehad.

Reis jij weleens solo?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

17 gedachten over “5x Waarom solo reizen zo geweldig is”

 1. Wat een leuke post en heel herkenbaar! Het is inderdaad echt zo dat je nooit alleen bent!
  De meeste reizen heb ik in groepsverband gemaakt (wel met allemaal onbekenden voor mij), in Australië heb ik wel alleen gereisd, reizen is zoo heerlijk!

  Lfs.x

 2. Die eerste foto! Die is echt super mooi, wat een sfeer.

  Ik blijf t stoer vinden dat alleen reizen. Al snap ik de voordelen ook wel. Ooooooit ga ik misschien ook nog wel eens alleen durven. Tot die tijd geniet ik bij jou mee, wie weet werkt t aanstekelijk. ; )

 3. Ik vind het echt onwijs stoer dat je dat gewoon doet. En het lijkt me ook wel erg fijn om lekker zelf te kunnen bepalen wat je doet tijdens zo’n vakantie. Maar ik denk niet dat ik het zou durven.

 4. Solo reizen is iets wat ik nog nooit heb gedaan en graag (heel graag) zou willen doen. De bestemming heb ik al, nu nog een paar jaar wachten, dan zijn de kinderen iets groter 😉 en dan wil ik echt alleen gaan.

 5. Ik heb voor ik mijn man leerde kennen ook heel erg veel alleen gereisd. De reis ging wel altijd naar Amerika, waar ik al vrienden had en de weg goed kende, maar zelfs dan had ik een hotelkamer alleen en ging lekker alleen shoppen en erop uit en meette mijn vrienden om uit te gaan of ergens te eten. Héérlijk vond ik het!

  1. Ja, dat is ook hartstikke fijn. En als je de weg ook al goed kent hoef je je daar in ieder geval niet mee bezig te zijn. Dan kan je je gewoon echt op het land richten. Dankjewel voor je reactie.

 6. Tot heden heb ik nooit echt naar buitenland of een hele vakantie solo kunnen doen maar ik wil dat wel heel graag. Dat rekening houden met elkaar is toch een stuk lastiger, zelfs met een partner of in mijn geval met een kind, daar moet je altijd op afstemmen.

  Waarom weet ik nu dat je gelijk hebt? Omdat ik dan in de laatste jaren wel veel alleen reis van en naar familie alleen al, of zo nu en dan eens een dagje Amsterdam alleen doe en het is mega leuk om alleen op ene terras te zitten en dan met Engelsen meestal vooral compleet in gesprek te zitten, hen te vertellen waar ze heen kunnen of waar ze willen zijn hoe daar te komen en altijd denken ze dat ik zelf Engels ben, no, i’m born and raised in this City, Amsterdam. hahahaha

  Ook in andere steden trouwens… Amersfoort, al is dat wat lastiger om contact te maken met. Amsterdam is tot heden wel de plek en plaats bij uitstek in het oude centrum vooral en op de grachten 😉

  X

  1. Daar heb je helemaal gelijk in. Dat afstemmen vind ik uiteindelijk ook heel vermoeiend. Gesprekken met onbekenden kunnen echt de leukste gesprekken zijn!

 7. Gezien mijn fysieke gesteldheid zit echt reizen er niet in. Een lekkere zonvakantie (met een uitstapje hier en daar) wel, maar dat zou ik toch niet heel erg snel alleen doen. Volgens mij ga ik me daar heel erg alleen van voelen.
  Ik vind het wel echt heel erg knap en gaaf dat jij gewoon regelmatig alleen op reis bent geweest!!

 8. Fijn om te lezen dit! 🙂 Ik reis niet vaak alleen, maar dit zijn zeker redenen waarom ik het een goed idee vind, voor iedereen! Wanneer je alleen reist ben je ook toegankelijker dan wanneer je met een groep bent. Althans, das mijn beleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *