Suriname

4x Typische opmerkingen als je een jaar naar het buitenland gaat

Een week geleden vertrokken vriendlief en ik voor een jaar naar Suriname. Ik ga daar werken (betaald) en vriendje H. gaat onbetaald werken. Het is een droom en die kunnen we gaan waarmaken. Een echt avontuur! De reacties die we op dit nieuws krijgen lijken eigenlijk best wel op elkaar.

Wat stoer!

Met stip op 1! Wij vinden het eigenlijk wel grappig. Mensen bewonderen ons hier echt om. Blijkbaar is het niet zo vanzelfsprekend om je dromen achterna te gaan. Veel mensen zouden zoiets willen doen, maar als je het ook echt doet, ben je opeens een soort held. Ik kreeg een keer een appje van vriendlief: als nog één iemand zegt dat het stoer is….!

Ik vind het zo stoer van jullie!

Een andere veelgehoorde opmerking. Misschien wel een gedeelde eerste plaats πŸ˜‰ Wij zagen dit echt gewoon als ontzettende kans en kansen zijn er om te grijpen. We willen niet achteraf spijt hebben van de dingen die we niet hebben gedaan. En misschien hebben we wel achteraf spijt, maar dan is het in ieder geval door de ervaring en niet door een ‘wat als…’

Superstoer dat jullie dit doen!

Er begint een beetje een patroon in te komen hè? Maar echt waar, ook deze opmerking hebben we vaak gehoord de afgelopen maanden. Nu we het allemaal zijn aangegaan snappen we eindelijk dat iedereen het zo stoer van ons vindt. Wat een bevalling zeg om alles te regelen voor vertrek!

Wauw, echt ontzettend stoer zeg!

En last but not least is deze. Uiteindelijk dacht ik: nou weet ik het wel hoor! En niet uit verwaandheid, maar juist omdat we echt niet zo stoer zijn. We hebben hier gewoon echt niet over nagedacht en hadden al ja gezegd voor we er erg in hadden. Nee, dat is natuurlijk niet waar, maar stoer? Eerder avontuurlijk, horizon verbreden en grenzen verleggen. Zoiets.

Dit is natuurlijk met een korrel zout geschreven, maar tegelijkertijd ook wel echt waar. Best wel gek eigenlijk om te bedenken dat er zoveel mensen zijn die iets (vergelijkbaars) willen, maar de stap niet durven te zetten. Jammer dat wij ons als mensen zo vaak laten tegenhouden door angst. En geloof me, als er een ‘goede’ reden was geweest om niet naar Suriname te gaan, dan was het wel angst geweest. Wat nou als het niet leuk zou zijn, wat nou als de verantwoordelijkheid te groot zou zijn, wat nou als ik een hele grote fout maak, wat nou als vriendlief en ik knallende ruzie zouden krijgen, wat nou als…? Toevallig zag ik in de periode van beslissen een aantal keer dingen voorbij komen die gingen over het hebben van spijt over de dingen die je niet deed. Bij Marion bijvoorbeeld zag ik een filmpje waarbij mensen in New York op een bord schreven waar ze spijt van hadden. Iedereen schreef iets op wat ze niet hadden gedaan of niet hadden gezegd. Confronterend.

Wat is jouw grote droom?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

 

10 gedachten over “4x Typische opmerkingen als je een jaar naar het buitenland gaat”

 1. Stoer wat is stoer, je kreeg een kans en die heb je gepakt. Zo zie ik het ook, als ik die kans krijg om in Sutherland County te gaan vertoeven voor onbepaalde tijd of enige maanden ben ik ook weg, hahahaha wat nou stoer, dat is mijn droom achterna gaan.

  Ik weet niet of het angst is wat de mensen tegen houdt, het is toch ook wel de kans die jij hebt gekregen en tot nu toe, mensen die deze kansen kregen, gaan vanzelf πŸ˜‰

  Als je het zelf moet opbouwen is het een ander verhaal, daarvoor hoef je alleen maar naar ik vertrek te kijken, mensen die denken voorbereid te zijn maar…. dat helpt ook niet echt natuurlijk voor mensen die geen kans aangeboden krijgen en het zelf zouden moeten realiseren.

  X

  1. Ja daar heb je ook gelijk in. De kans die ik heb gekregen is natuurlijk alleen niet vanzelf gekomen. Ik zag de vacature en heb gesolliciteerd (2x) en er veel tijd ingestopt. Veel mensen zouden de sollicitatie al niet doen, omdat ze dan toch teveel twijfelen of bang zijn dat het toch niet gaat lukken. Dat blijkt dan wel weer. Iedereen is jaloers, maar niemand heeft serieuze stappen ondernomen om te kijken of het voor hen ook haalbaar is. Ik las ergens dat een heel groot percentage (tijdelijk) zou willen emigreren, maar dat echt maar een paar procent dat daadwerkelijk doet.

 2. Haha, vooral erg stoer dus πŸ˜‰ Ik vind dat ook wel hoor, zeker omdat je een huis achter laat, de katten voor een jaar.. Ja ik vind het ook stoer van jullie πŸ™‚

 3. We moeten inderdaad veel vaker onze dromen najagen en niet blijven hangen in een wat als. Zonder de sprong te wagen weet je niet of het voor je weggelegd is! Geniet van de tijd die komen gaat

 4. Hahaha hoe herkenbaar!! πŸ˜€ En nog veel meer van die uitspraken waar ik nooit zo goed antwoord op weet te geven. Nederlanders zijn niet mensen die hun dromen najagen. Ze leven gewoon hun leven. Iemand die dat wel doet is dus al snel een beetje vreemd, of stoer in dit geval haha πŸ˜› Amerikanen zouden heel anders reageren op het bericht dat je weggaat. Ik vind ook dat je je dromen altijd moet najagen. Angst is de slechtste raadgever ever namelijk, daar krijg je altijd spijt van. Ik heb ook geen moment spijt gehad van mijn beslissing te emigreren. Sterker nog: ik zou het zo weer doen πŸ˜€

  1. Ja, is dat echt zo Nederlands? Tsja, misschien wel. Nooit zo bij stil gestaan. En eigenlijk ook best wel zonde. Ik weet inderdaad ook nog steeds niet zo goed hoe ik op dit soort uitspraken moet reageren haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *