peace

21 maart: Internationale dag ter bestrijding van racisme en discriminatie

Racism beat it! Wie kent dit nog? Lang geleden en toch nog steeds zo actueel. Vandaag, 21 maart, is door de Verenigde Naties benoemd tot Internationale dag ter bestrijding van racisme en discriminatie. Dit gebeurde naar aanleiding van een vreselijke gebeurtenis in 1960 in Zuid-Afrika.

Tijdens een vredesdemonstratie voor het doorvoeren van anti-apartheidswetten in Zuid-Afrika, werd op 21 maart 1960 in Sharpeville het vuur geopend door de politie en werden 69 mensen gedood. Onder die mensen bevonden zich 10 vrouwen en 8 kinderen. Heel erg schrijnend. Diezelfde 21 maart is vervolgens uitgeroepen tot de dag tegen racisme en discriminatie.*

Twee onderwerpen die vandaag de dag nog hartstikke actueel zijn. Je zou bijna denken dat ze juist nu heel actueel zijn, maar eigenlijk zijn ze dat altijd geweest. Gelukkig komt het steeds meer naar boven zodat meer mensen zich er bewust van worden. Kijk bijvoorbeeld naar de strijd tegen vluchtelingen, de zwarte pietendiscussie, maar ook homohaat en zelfs discriminatie van de doodgewone vrouw.

Nee, dit is allemaal niet normaal en moet bestreden worden. Sta eens open voor de ervaring van de ander en maak er niet meteen iets van jezelf van. Durf te luisteren en eventueel je kijk op dingen aan te passen. Ga ook voor een rechtvaardige behandeling van ieder mens. En sta vandaag eens extra stil bij wat jij hierin kan bijdragen. Niemand kiest voor zijn huidskleur, het land waarin hij of zij geboren wordt, het lichaam of de seksuele voorkeur. We zijn allemaal mensen en we zijn allemaal anders. Dat maakt ons zo mooi en interessant. Een mens is geen groep, maar een persoon. Sta eens wat meer stil bij je overeenkomsten met die ander in plaats van bij de verschillen.

Wat is jouw mening over deze onderwerpen?

Ik hou jullie op de hoogte!

Elaintje

*  bron 1 en bron 2

6 gedachten over “21 maart: Internationale dag ter bestrijding van racisme en discriminatie”

 1. Sta eens open voor de ervaring van de ander, mooi dat je dat schrijft. Ik denk dat soms mensen beseffen niet hoe het is of voelt. Tenzij ze zelf in dezelfde situatie zitten. Empathie is wat wij soms kunnen gebruiken.

  1. Nee, het is ook niet te begrijpen hoe het is als je het zelf niet hebt meegemaakt, maar die empathie is dan juist belangrijk. Dankjewel voor je reactie!

 2. Jaa Racism Beat It, ging ik elk jaar heen, het was namelijk in de achtertuin van mijn opa en oma, hahahaha met recht, je kon hun straat ook niet in zonder pas die dag… om vreemdelingen tegen te houden dat ze daar hun auto gingen neer zetten, Halfweg dus, en mijn opa en oma kregen er altijd 2, daarvan ging er eentje naar mijn moeder en dus konden wij gewoon gaan en ging ik samen met mijn nicht naar het terrein, gewoon lopend, memories!

  Ja, ik sta er altijd voor open, en sterker nog, ik pak mensen weleens op een wijze terug die ze niet zien aankomen, zij die van alles roepen en zeggen of mij vertellen…. over… dit of dat, mij als Hollander zien, wat ik ook wel ben, maar dan ineens zeg…. mijn vader is een Indo… die kwam met de boot in de jaren 50 samen met mijn oma naar Nederland omdat het moest… ik ben een halve pinda…

  Geheid ze zijn stil, want ik ben toch… lief, leuk, aardig, anders.. bla… echt hoor…. schiet mij maar lek.

  X

  1. Ja jammer is het dat mensen dan dus denken dat ze vanalles kunnen zeggen over die ‘andere’ groep. Totdat ze horen dat je eigenlijk ook een beetje bij die groep hoort. Het kan zo kwetsend zijn wat mensen zeggen.

 3. Het is heel erg dat er nog zoveel racisme is overal ter wereld. Iedereen is gelijk en het is zo erg dat mensen afgerekend worden op hun geloof, huidskleur of levenswijze. Zo oneerlijk!

  Liefs.x

 4. Ja racisme, zie je steeds meer en meer en het lijkt gewoon niet op te houden. Kijk maar naar de aanslag van Brussel (vreselijk!), maar de aanslag in Turkije of Afrikaanse landen worden nooit #iamburundi of iets dergelijks, waardoor je je echt gaat afvragen; white/caucasian life is more valuable then other lives?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *